Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Draaischijf AEX 450

Draaischijf AEX 450

Met die prachtige stijging tot dusverre vandaag komt AEX 450 in beeld, naar mijn bescheiden smaak de draaischijf (of -spit als u veel geld hebt verloren) van de Nederlandse beurs. Even een ivoren toren annex studeerkamerblogje tussendoor, hier wordt beslist of het een bull-of bearmarket is.

  • Het was vorig jaar op 27 april dat collega Nick zijn verjaardagstaart aan sneed - daarom hebben we het ook zo goed onthouden - en de AEX intradag 510,55 aan tikte. Dat was de top van de bullmarket 2009-2015, die de AEX van 194,99 naar die stand bracht: +161,8%
  • Sindsdien wist de index daar niet meer boven uit te komen en zocht haar heil elders. En hoe. Op 11 februari nog stond er maar 378,53 op het bord, ofwel -25,9% in nog geen jaar tijd. Officieel is -20% genoeg om van bearmarket te spreken
  • Of was dat al eerder zo? Op die beruchte 24 augustus 2015 dook de AEX zomaar weg tot net 400, ofwel was die -20% al realiteit. Daarna was er weer wat herstel, totdat het deze winter weer mis ging
  • In ieder geval is de AEX nog niet +20% vanaf die 378,53 gestegen om weer van bullmarket te kunnen spreken. Daarvoor moet 454 van het bord. Tot dusverre is de top 449,62 en de bodem 425,78 in de trading range die ik sinds begin maart aan de AEX aflees

As we speak ziet u dat de AEX vandaag wellicht net even haar hoofd stoot aan die 448 - 449. Afketsen noemen techneuten dat toch? Hoe dan ook, rond 450 komen er wat technische belangen samen. Even het beeld hierbij, vandaag:

 

 

Jaar:

 

 

Tien jaar en nog langer. Strikt genomen ziet u eerder ook al een bearmarket. Door de tijd heen wordt het vaak dik hout zaagt met planken. Velen hebben het ook over de bullmarket 1982-2000. Kan, maar in 1987 en 1998 waren er héél venijnige berenmarktjes.

 

 

 

Die winsten

Heel semi-technisch verhaal dit, moet ik ook nog een semi-fundamenteel praatje houden. Wat mij betreft is het simpel. Of het ook de reden was weet niemand, maar dat de beurzen het afgelopen jaar zeg 20% daalden was naar mijn smaak terecht door de verwachte winstverlagingen van ook zo'n 20%.

Die verlagingen werden realiteit in KW1, we gaan het horen, zien en lezen de komende weken tijdens het cijferseizoen. Intussen staan de koersen weer 20% hoger dan in KW1. Dat kan er op duiden dat inderdaad KW1 de bodem in de winst-curve was en dat de beurs alweer vooruit is gelopen op herstel.

Ik hoop maar dat het er ook komt, want anders worden aandelen wel een beetje bubbelig. De grafieken zijn uit mijn vooruitblik van zondag. Aan de andere kant kan het ook snel gaan. Stel dat de olieprijs verdubbelt. Dan is de winst van Royal Dutch Shell weer boven jan en vult u het verder zelf maar in.

En ja, wat is bubbelig? Gelet op de rentes zijn aandelen niet duur, misschien wel historisch goedkoop. Verwarrend allemaal en een warrig enerzijds- anderzijdsverhaal van mij, vindt u? Klopt. De markt is ook nooit duidelijk, never. Anders was er ook geen risico en dat is er altijd. Wen er maar aan.

Eén ding is wel duidelijk: AEX 450 en belendende percelelen en directe omgeving zijn belangrijke niveaus. Goed opletten, want laat het een draaischijf zijn en geen draaispit.

 

 

 


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
  1. fritscrach 13 april 2016 12:50
    ¨Gelet op de rentes zijn aandelen niet duur, misschien wel historisch goedkoop¨.

    Uw eigen artikel van 31 juli 2013, voor de nuance zeg maar:

    Volgens MarketWatch is de correlatie met de bijbehorende koers-winstverhoudingen significant, maar bestaat er geen samenhang tussen de rentes en de aandelenmarkt zelf; de S&P 500 gedraagt zich niet significant anders als de rentes omhoog gaan. De oorzaak is voor de hand liggend: de bedrijfswinsten groeiden gedurende periodes met een stijgende rente sneller.

    Er zit wel een addertje onder het gras: deze gemiddeldes betreffen berekeningen op lange termijn, en de transitieperiode kan ‘messy and turbulent’ zijn, aldus MarketWatch. Niet alle bedrijven doen het even goed in een situatie met stijgende rentes. Daar komt bij dat beleggers bovenstaande relatie vaak niet erkennen, waardoor ze aandelen dumpen als de rentes stijgen.
  2. [verwijderd] 13 april 2016 17:11
    Een zeer deskundig

    “Vraag niet hoe het kan, maar profiteer ervan”

    artikel, met de strekking het is maar van welk point of view de beleggende medemens het met een bepaalde horizon met een bepaald risicoprofiel zonder garantie voor in het verleden resultaten het op de mondiale beursen met een (te) zwaar depressieve of (te) euforische blik het op de korte of lange termijn al dan niet in naam van de vrijheid al dan niet in retorische zin al dan niet met agreements to disgree het bekijkt, vult u het vanaf de maan t.a.v. de ronde of platte aarde waarop niets nieuws onder de zon is en dan ook tot het einde der tijden in de ijdelheden der ijdelheden zijn voorspelbare rondjes door het heelal maakt zelf maar in:

    als de beleggende medemens op de ronde of platte aarde in bijvoorbeeld 1987 en 1998 in een vrije val van de koersen niet anders hoort dan dat de meeste andere beleggende medemensen in een vrije val doende zijn om hun aandelen op de mondiale beursen te verkopen, zodat zij de beursen door de nooduitgang kunnen verlaten om de beursen op de aarde voor de korte en lange termijn verder voor gezien te houden,

    dan waren dat met dik hout zagend door de tijd heen in het hier en nu jaren na dato in een ver van mijn bed show van toen misschien mondiaal onnodige paniek toestanden op de beursen die de beleggende medemensen op de ronde of platte aarde kennelijk in paniek deden besluiten om hals over kop massaal hun aandelen in het een of andere hele venijnige berenmarktje van de hand te doen,

    maar welke mondiale paniek toestanden de al dan (te) zwaar depressieve of (te) euforische beleggende medemensen in het hier en nu van de platte of ronde aarde dus uiteraard mondiaal ver achter zich heeft gelaten!

    Zodat het op de ronde of platte aarde door de bank genomen grosso modo globaal toegespitst op de mondiale beursen voor iedere al dan niet (te) zwaar depressief of (te) euforisch beleggend medemensen in de hoge, lage en hongerloontjes landen in en buiten de eurozone met een bepaalde horizon met een bepaald risicoprofiel zonder garantie voor in het verleden resultaten op de mondiale beursen mogelijk moet zijn om de gewenste positieve resultaten in de een of andere munteenheid te realiseren!
  3. [verwijderd] 13 april 2016 17:50
    @JansenH5 Ieder land,

    met name de landen waar min of meer iedereen een abonnement voor vaste telefoon heeft,

    kan zonder de in een hongerloontjes land te fabriceren priegelschermpjes van de zogenaamde “smart” gsm’s die dus geen snoer meer hebben van de internetindustrie die dus geen lopende band meer heeft, met dus de ontwrichtende werking op de werkgelegenheid van dien, zoals dus in de spookstad Detroit is te zien.

    Maar uiteraard kan tot het einde der tijden geen hoog, laag of hongerloontjes land in en buiten de eurozone zonder de middenstand, zodat dit stokpaardje dan ook tot het einde der tijden door niemand bereden kan worden!

    Hetgeen wat u stelt over dat u snapt dat er kopij moet komen, neemt dan ook iedereen voor kennisgeving aan.

    Hetgeen wat u stelt over Technische Analyse,

    niet meer, maar ook niet minder, een door deskundigen aangereikt hulpmiddel waar de beleggende medemens al dan niet bij zijn of haar aan- en verkoopmomenten in vrijheid gebruik van kan maken,

    kan uiteraard evenmin juist zijn.
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links