Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Consolidatie onder 449

Onderbreking van de steile trend.

In het kortetermijnbeeld is er sprake van consolidatie onder de zware weerstand van 449. Naar mijn mening is de kans groot dat de AEX binnenkort ook door deze weerstand heen zal breken en de opwaartse weg vervolgt richting mijn volgende doel voor de komende tijd bij 475.

Toch lijkt eerst een voortzetting van de huidige consolidatiefase het meest realistische scenario. Bij 475 ligt de top van november vorig jaar en dat was destijds het startpunt van een drie maanden lang dalend trendkanaal.

De toppenlijn van dit trendkanaal werd in februari gebroken bij een niveau van 416 tot 417. Dit betekende de bevestiging voor het einde van een langere dalende periode. Hiermee werd ook de belangrijke langetermijnbodem bevestigd bij 378,50.

Hogere bodems

Deze gehele periode vanaf de 510-top in april vorig jaar lijkt hiermee sterk op eenzelfde periode in 2011. Destijds vond ook een negen maanden lange dalende beweging plaats van ruim 25% die uiteindelijk resulteerde in een belangrijke hogere langetermijnbodem.

Alle trends zijn opwaarts gericht. Alleen de contouren van de nieuwe stijgende middellangetermijntrend moeten nog zichtbaar worden. Dit geldt overigens voor de meeste aandelenindices. De opwaartse beweging van de afgelopen vier weken is zeer krachtig zonder een tussentijdse langere consolidatiefase of langere terugtest.

Die zijn nodig om de te grote opwaartse druk van de ketel te halen zodat een bredere en minder steile opgaande beweging ontstaat. Tot op heden heeft de AEX vanaf 378,50 twee noemenswaardige terugtesten laten zien die resulteerden in hogere kortetermijnbodems.

  • De eerste vond plaats in februari. Dit was het laatste aanloopje van de AEX voordat de sinds november dalende toppenlijn werd gebroken. Dit betekende destijds een daling in twee dagen van 421,50 naar 405,60.

  • Vorige week donderdag was de terugtest nog korter: slechts één dag. De AEX viel terug van 449 naar 430. Dit betekende overigens ook de vorming van een dubbele bodem in het zeerkortetermijnbeeld.

Daggrafiek AEX
Kortetermijngrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Minder steile bodemlijn

De trend is dus te steil en daarmee uiteindelijk onhoudbaar. De vraag is nu alleen of in de komende één tot twee weken de consolidatiefase wordt voortgezet onder de 449 voor de vorming van een minder steile opgaande bodemlijn.

Een slotkoers boven de 449 betekent een doorbraak van:

  • de toppen van vorige week
  • het 200-daags gemiddelde
  • de top van december vorig jaar

Ook zou daarmee een groot bodempatroon worden afgerond. En zou dat de eerste keer zijn dat de AEX sinds augustus vorig jaar weer boven het 200-daags gemiddelde noteert.

Bodempatroon

De DAX was in de afgelopen dagen de eerste index die een dergelijk bodempatroon (omgekeerd hoofd-schouderpatroon) afrondde boven de neklijn van 9905. De DAX bleef hier gisteren ook boven. Een doorbraak van de 449 in de AEX kan direct de volgende opwaartse beweging richting 475 opstarten.

Ik ga er vanuit dat de kans het grootst is dat in de komende dagen en mogelijk de komende twee weken een verdere en tijdelijke onderbreking van de krachtige opgaande trend plaatsvindt. Deze trend heeft gezorgd voor een opwaartse beweging van ruim 70 punten in een maand tijd.

Belangrijke steunpunten liggen bij:

  • de voormalige februari-top van 434
  • de recent gevormde dubbele bodem bij 430

Overigens ligt het eerste Fibonacci-retracementniveau van de gehele opgaande beweging pas bij 423 punten. 

Ik verwacht dat de huidige consolidatiefase in deze krachtige markt niet zal zorgen voor een terugtest naar de 423. De kans blijft ook aanwezig dat de huidige consolidatie slechts zal zorgen voor een correctie in de tijd waarmee de stijgende trend ook minder steil kan worden.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

287 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 15 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 16 maart 2016 10:10
    Er komen nieuwe afspraken, fijn:)

    Opec en niet-Opec landen op 17 april bijeen in Doha



    AMSTERDAM (Dow Jones)--De Organisatie van olie-exporterende landen, de Opec, heeft op 17 april een ontmoeting met niet-leden van het kartel, zo heeft de olie-minister van Qatar, waar de bijeenkomst plaats vindt, bevestigd nadat bronnen dit eerder al meldden aan the Wall Street Journal.

    De ontmoeting vindt plaats in Doha en is bedoeld om tot een overeenkomst te komen over de productie. Volgens de ministerie van oliezaken in Qatar zouden 15 olieproducenten, zowel Opec als niet Opec, het Doha-initiatief ondersteunen. Gezamenlijk zijn deze landen goed voor 73% van de wereldwijde olieproductie.

    In februari kwamen er ook al een aantal landen bijeen in Doha, waaronder Saoedi-Arabie en Rusland, waarbij toen afspraken werden gemaakt over het bevriezen van de productie. De afgelopen tijd ontstond weerstand, met name bij Iran, en de nieuwe ontmoeting in april lijkt bedoeld om tot een consensus te komen.

    De olieprijzen lopen verder op na het nieuws: Brent stijgt 1,3%, WTI loopt 1,7% op.


    Door Dow Jones Nieuwsdienst; +31 20 5715 200; marleen.groen@wsj.com


    (END) Dow Jones Newswires

    March 16, 2016 05:09 ET (09:09 GMT)

  2. [verwijderd] 16 maart 2016 10:58
    quote:

    ONN schreef op 16 maart 2016 10:28:

    [...]
    Schuld van die Amsterdammer :) Was veel te ongeduldig met dat korte aanloopje.

    Luci stond stijf van de spanning. Inderdaad.

    Volgende keer dat PSV weer zo ver komt ben ik waarschijnlijk gepensioneerd. Eind van het seizoen kopen ze PSV leeg en kan er weer opnieuw begonnen worden.
287 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 15 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links