Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Mager bod op USG People

Mager bod op USG People

En op de valreep wordt USG nog even van de beurs getrokken. Het bedrijf ontving een bod van de wereldwijde nummer 4 op de uitzendmarkt, het Japanse Recruit Holding. Een mooie premie van 31% op de slotkoers van gisteren, ja dat wel. Maar 17,50 euro lijkt mij gevoelsmatig niet aan de hoge kant.

Eens kijken of ik daar wat argumenten bij kan verzinnen.

  1. Vorige week deed het aandeel nog 14,50. Door een negatieve uitspraak met betrekking tot de Franse belastingdienst, die het concern zo’n 20 miljoen euro kost, klapte de koers uiteindelijk een euro in elkaar. Goed beschouwd levert dat nadeel de Japanners dus een voordeel op van 61 miljoen euro (er staan 81,1 miljoen aandelen uit).

  2. De uitzendmarkt in Europa lijkt net aan te trekken en USG deed het de afgelopen periode beter dan het gemiddelde, leek dus marktaandeel te winnen. De omzet per werkdag in het derde kwartaal steeg bijvoorbeeld met 8,9%, terwijl de groei in het tweede kwartaal nog 7,7% was. Daarbij was er in september en oktober nog eens een versnelling van de groei.

  3. USG heeft het de afgelopen jaren zwaar gehad. Heeft veel moeten reorganiseren, waarbij vooral het hoofdkantoor (inclusief de Raad van Bestuur, die inkromp van vijf naar twee mensen) flink aangepakt is. Ik haat de woorden lean and mean, maar dat is wel wat USG gedaan heeft. Vooral voor uitzenders geldt dan dat als de groei aantrekt, er een versnelde winstgroei plaatsvindt. Een prachtig moment om in te stappen, en dat denken de Japanners kennelijk ook.

  4. De Japanse bieder, Recruit Holding, is de afgelopen jaren als een wilde aan het uitbreiden. Ze hebben vooral in Australië en de Verenigde Staten nogal wat overnames gedaan en branden van ambitie. De groep wil tegen 2020 (dat is al over vier jaar) de grootste uitzender ter wereld worden. USG wordt hun eerste prooi in Europa en het valt te verwachten dat hier van uit dan ook verder wordt gebouwd.

    Het bod is bepaald geen knock out-bod en zou eventueel een tegenbod kunnen uitlokken van bijvoorbeeld Adecco, die niet zit te wachten op een sterke Aziatische uitzendgroep erbij. Persoonlijk geloof ik niet dat Adecco of Manpower dat zou gaan doen, maar je weet het nooit, en wat dat betreft had ik eerder verwacht dat ze hoger in zouden zetten.

  5. Dat oprichter en grootaandeelhouder Alex Mulder akkoord is met deze prijs zegt mij niet zoveel. Als hij dat niet gedaan had, was er waarschijnlijk überhaupt geen bod geweest. Op deze manier heeft hij in ieder geval een bod liggen, en kan de markt de rest doen. Of de andere aandeelhouders nu beginnen te protesteren, of andere kopers opstaan, dat is niet te voorspellen, maar het spel is in ieder geval op de wagen.

Grafiek USG People
Grafiek USG People

 

Gelopen koers

Zijn er ook nog argumenten te vinden waarom dit een gelopen koers zou moeten zijn? Ja, die zijn er:

  1. USG zelf zal blij zijn met deze overname want hoewel een andere eigenaar, wordt zij wel de leidende factor namens de Japanners in Europa. Zandbergen mag dus in feite met de steun van de Japanners een flink marktaandeel opbouwen op ons continent.

  2. Kijkend naar recente overnames in de uitzendsector, en de multiples (aantal keren bedrijfswaarde) die daar betaald worden zit deze overname, met een EV/EBITDA van circa 16 aan de hoge kant. Maar: kanttekening is dat USG aan de vooravond staat van een versnelde winstgroei en we daarom mogen aannemen dat de winst de komende jaren significant hoger kan uitkomen.

  3. Terugkijkend naar een jaar geleden: op 22 december van het vorige jaar deed de koers 8,76 euro. Een verdubbeling dus in een jaar tijd, niet gek gedaan.

Iets te vroeg

En tot slot: op één van de lijstjes met kooptips waar u deze en volgende week mee doodgegooid wordt was USG mijn tip voor 2016. Als die snurkers gewoon een weekje gewacht hadden, had ik lachend 30% op mijn conto kunnen bijschrijven en het hele jaar achterover kunnen leunen.

Nu moet ik wat anders verzinnen. Als iemand toevallig een aandeel weet dat het komende jaar zou gaan verdubbelen dan hoor ik het daarom graag. En kom me niet aan met die pennystocks.


Tot 1 december 2020 was Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Inberg

Nico Inberg maakte deel uit van onze Beleggersdesk: een team van 7 beleggingsexperts op het gebied van fundamentele en technische analyse. Onze fundamentele experts zijn op en top professionals met tientallen jaren ervaring in het vak. Zij bestuderen jaarverslagen, kwartaalrapportages, prospectussen, brancherapporten, de pre...

Meer over Nico Inberg

Recente artikelen van Nico Inberg

  1. nov '20 IEX Weekend: ING, Pharming, ABN en PostNL 1
  2. nov '20 BAM: Pas op de plaats
  3. nov '20 HAL: Deal or no deal?

Gerelateerd

Reacties

9 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 22 december 2015 12:41
    Mager bod?
    Het is ook nooit goed, hè.
    De koers is natuurlijk al opgelopen in de aanloop naar dit bod, vanaf zo'n € 9 begin dit jaar, en er wordt al jáááren over deze overname gespeculeerd, alleen was Adecco de gedoodverfde.
    Dus als het een te mager bod is dan heeft Adecco inmiddels al aan de telefoon gehangen. En dat gaat niet gebeuren. Ergo: Prima Bod! Ik ben er dik tevreden mee, na 10 jaar gespartel.

  2. [verwijderd] 22 december 2015 20:53
    quote:

    tophound schreef op 22 december 2015 19:58:

    Goed beschouwd levert dat nadeel de Japanners dus een voordeel op van 61 miljoen euro (er staan 81,1 miljoen aandelen uit).

    Huh ..? Hadden die luitjes ze dan al? € 17,50 is € 17,50, toch, of niet ?
    wat ik eigenlijk bedoel te zeggen: op basis van een koers van 14,50 zou een bod van 17.50 EUR een premie van slechts 20% betekenen. Dat zou waarschijnlijk geen kans van slagen hebben gehad, of een gehakketak als bij TenCate hebben uitgelokt. Nu kan men schermen met een premie van 30% en op basis van een 12maands VWAP (gemiddelde gewogen koers) zelfs 41%.
    En ja, ik vind het aan de magere kant, sowieso verwacht je bij een strategisch georienteerde overname een hogere premie dan wanneer PE-sprinkhanen langskomen. Maar wij zijn er evengoed blij mee, USG zit in onze modelportefeuille bij beurswijzer.com en is gezien de koers van een jaar geleden een mooi uitstappunt.
    Feit is wel dat de boel net een beetje begint te draaien daar.
9 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links