Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Robberyco

Vorig jaar december vertelde ik in Fonds of spons over mijn verbolgenheid dat mijn beleggingen in het Robeco Pacific Fonds zomaar werden overgeheveld in het Robeco Multimanager Asia-Pacific Fonds. Had ik daarom gevraagd? Nee, want ik was niet ontevreden over de prestatie.

Wat kreeg ik er voor terug? Hogere kosten. Straks vormen die bijna 2% op jaar basis en natuurlijk gingen ook de aan- en verkoopkosten omhoog. Van het commentaar van ene Van Zeijl trekt Robeco zich niets aan.

Als de klant het pikt, nou dat doet ze het nog een keer. Voor het beheer van het Robeco en Rolinco Fonds gaan de kosten van 0,84% naar 1% van het belegd vermogen. Daarbovenop komt een administration fee van 0,10% - dat was 0,02%.

Slechte prestaties
Goh, de mensen op administratie verdienen blijkbaar een hoop geld daar in Rotterdam. Ter vergelijking, een aantal jaren geleden betaalde ik nog slechts 0,25% aan kosten. Als ik de argumentatie van Robeco in Peter van Kleefs Robecosten mag geloven, is ze in vergelijking met haar buitenlandse concurrenten nog steeds goedkoop.

Kijk, als de prestaties nou zo briljant waren, betaal ik als belegger met plezier deze hogere kosten. Dat is alleen niet zo. Volgens Morningstar deed het Robeco Fonds het in de afgelopen drie jaar veel slechter gedaan dan de MSCI World Index:

  • 2001: -5,4%,
  • 2002: -2,8%,
  • 2003: -9,4%.

    Enige tijd geleden schreef ik nog dat over tien jaar gezien het Robeco Fonds het niets eens zo slecht deed, maar sindsdien liep ze opnieuw 5% achter. Waar haalt ze dan in vredesnaam het lef vandaan om de kosten te verhogen? Er wordt op deze manier veel gevraagd van de hondstrouwe Robecobelegger.

    Schuiven maar
    Het is wel een mooie business: kosten verhogen en de klanten blijven. Rekent u maar mee. Het belegd vermogen van het Robeco Fonds is 6,5 miljard euro. Daar verdient ze nu 55,5 miljoen euro mee. Na de prijsverhoging is dat 71 miljoen euro - een winstverhoging van 15,5 miljoen euro en dat alleen al voor dit fonds! Menig Midkapper is blij met zo'n winst.

    Voor andere Robeco fondsen worden de kosten ook verhoogd. Rorento gaat van 0,6% naar 0,7% en de sectorfondsen gaan van 1,2% naar 1,5%. Daar boven op komt dan nog een adminstration fee van 0,12%. Overigens is de prestatie van de sectorfondsen niet slecht, maar dat kan ook niet anders. Het beleggingsbeleid is het volgen van de MSCI sectorindices.

    Liefst 1,62% plus aankoopkosten voor een indexfonds is alleen wel een beetje veel van het goede. Robeco was al de meest winstgevende vermogensbeheerder in Nederland. Rabobank, waar Robeco een dochter van is, kan tevreden zijn. Had ik maar aandelen in een beursgenoteerd Robeco. Dan kon ik nog ergens mee presteren.

    Op naar Luxemburg
    Overigens mag ook de politiek zich zorgen maken. De vlucht van beleggingsfondsen naar Luxemburg betekent dat de AFM er geen zicht meer op heeft. De sterk gestegen kosten van de autoriteit worden over steeds minder Nederlandse fondsen verdeeld. In Den Haag moeten ze de kapitaalsbelasting voor beleggingsfondsen afschaffen én de verplichte beursnotering.

    Opgeruimd staat netjes en dan kan ook gelijk het systeem van bied- en laatkoersen de prullenbak in.


    Corné van Zeijl - IEX.nl Premium Sentiment
    Fed Model
    Quanta Model
    Sentimentsindicator
    Klik hier om te reageren en te discussiëren

    Corné van Zeijl is senior portfolio manager bij SNS Asset Management, waar hij verantwoordelijk is voor de Nederlandse aandelenportefeuilles. Van Zeijl schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vanzeijl@iex.nl.

  • Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Van Zeijl schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

    Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

    Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

     

    Auteur: Corné van Zeijl

    Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Daarnaast is hij beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media. Van Zeijl begon zijn carrière als analist voor Staalbankiers in 1986. In 1989 maakte hij de overstap naar vermogensbeheerder bij Robeco. Tussen 1994 en 2003 was ...

    Meer over Corné van Zeijl

    Recente artikelen van Corné van Zeijl

    1. dec '13 2014: Nieuwe eurocrisis? 8
    2. okt '12 Tabée Van Zeijl 51
    3. sep '12 Héle mooie grafieken 1

    Reacties

    Meedoen aan de discussie?

    Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

    Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

    Gesponsorde links