Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Het effect van Syrië op de markt

Wat is de invloed oorlogen in het Midden-Oosten en Afrika op beleggingen?

Nieuw op IEX: Andy Langekamp. Hij bekijkt de financiële markten aan de hand van geopolitieke en politiek-economische ontwikkelingen. Regelmatig zal hij hier op IEX een column over schrijven. 

Welkom Andy!


In het Midden-Oosten en Noord-Afrika (MONA) is een handvol oorlogen aan de gang waarbij mondiale grootmachten betrokken zijn, maar het laat markten vooralsnog koud. Deze relatieve gelatenheid houdt een keer op. De impact van geopolitiek op de wereldeconomie neemt hoogstwaarschijnlijk toe.

In de eerste plaats worden de landen geraakt die rechtstreek verwikkeld zijn in conflicten. Het Syrische bnp is sinds het uitbreken van de burgeroorlog ieder jaar gemiddeld met ruim 15% gekrompen.

Andere landen in oorlog – zoals Jemen en Libië – krijgen eveneens economische optaters. Vergeet ook niet landen die sociaal, economisch en soms politiek ontwricht worden door gigantische vluchtelingenstromen.

Wantrouwen tegenover EU

De grootmacht Rusland en supermacht Amerika zijn nog meer het Midden-Oosten ingetrokken, twee regionale grootmachten en grote olieproducenten - Saoedi-Arabië en Iran - vechten proxy wars uit en uit Jemen, Libië, Irak en Afghanistan komen vooral negatieve berichten.

De gevolgen van de onrust in het MONA reiken verder. Vluchtelingenstromen naar Europa verminderen voorlopig niet (al kan de winter wat verlichting verschaffen).

De vluchtencrisis legt falen bloot op vele terreinen en verergert dat falen soms. Denk aan immigratie, integratie, grenscontrole, humanitaire hulp, ontwikkelingssamenwerking, handelsbeleid, defensie, en nabuurschapspolitiek. Dat de EU op een zo’n breed vlak zo groots het schip ingaat, vergroot het wantrouwen tegenover de EU.

Neerwaartse druk

Dit speelt populistische partijen in de kaart en die hebben vaak economische programma’s die de markten niet bekoren. Bovendien komen onderlinge verhoudingen onder hoogspanning, waardoor het moeilijker wordt akkoorden te bereiken over bijvoorbeeld verdieping van de eurozone.

Op deze manier ondermijnt de oorlog in Syrië de EU en komen makkelijker partijen aan de macht die aan vrije markten en open grenzen tornen (zie onder andere de uitslag van de Poolse verkiezingen).

Hierdoor kunnen exporten onder druk komen, zal kapitaal minder snel de weg vinden naar de beste investeringsmogelijkheden en zorgt algehele onzekerheid voor neerwaartse druk op de consumptie.

Vertrouwen erodeert

Het consumentenvertrouwen kan ook een tik krijgen via een andere weg. De aanhoudende malaise in het MONA en de (vermeende) rol van het Westen daarin, vergroot de kans op nieuwe aanwas voor islamitische extremistische bewegingen die vervolgens relatief makkelijk Europa binnenkomen via vluchtelingenroutes.

Als aanslagen volgen, erodeert dit het algehele economische vertrouwen en worden anti-immigratie gevoelens aangewakkerd die onbehouwen politici de wind meegeven.

Aan de grenzen van de EU zijn de voortekenen voor Oekraïne weinig hoopvol. Nu Poetin via Syrië meer toegeeflijkheid inzake Oekraïne wil lospeuteren bij de EU, lijkt verdere integratie met het Westen verder weg.

Rusland traineert

Het is rustiger in het oosten van Oekraïne, maar als Europa toegeeft aan Poetin, zal corruptie in Kiev niet snel bestreden worden en dreigt Oekraïne een failed state te worden. Dit zal de economische groei – die toch al dramatisch is – verder aantasten.

En Oekraïne (en Syrië) zijn niet de enige landen waar Rusland doelbewust politieke en economische stabiliteit traineert. Georgië, Moldavië en Bosnië zijn een paar voorbeelden van landen die Poetin bespeelt om zijn invloedsferen te consolideren en uit te breiden en Europa te verzwakken.

Wat Rusland zelf betreft, Poetin is drukker met zijn buitenlandse avonturen en zijn patriottistisch-conservatieve agenda dan met structurele verbeteringen van de Russische economie. Het land blijft te afhankelijk van de grondstoffenexporten. Daarom zal de Russische economie niet positief verrassen de komende tijd.

Druk op de euro

Tot slot is het niet gezegd dat de geopolitiek niet voor olieprijsschokken gaat zorgen. In het verleden droegen de Jom Kipoeroorlog (1973), Iraanse Revolutie (1979) en Iraakse inval in Koeweit en daaropvolgende oorlog (1990) bij aan sterke olieprijsstijgingen en daaropvolgende recessies.

Het jaar 2015-2016 kan dit rijtje aanvullen als de geopolitieke situatie in het MONA verder verslechtert. De geopolitieke achtergrond voor de wereldeconomie is dus allesbehalve positief te noemen en dit wordt eerder donkerder dan lichter.

Dit zal bijdragen aan twijfel bij de Fed of de rente dit jaar nog verhoogd moet worden. Misschien nog wel belangrijker is de impact van de geopolitiek op de ECB. De politieke spanningen in de EU (en binnen landen) zijn veelal hoog opgelopen door onder andere de vluchtelingenproblematiek.

Dit kan een extra argument zijn voor ruimer monetair beleid met als gevolg verdere neerwaartse druk op de euro.


Andy Langenkamp is senior politiek analist bij ECR Research en heeft zich gespecialiseerd in de repercussies van geopolitieke en politiek-economische ontwikkelingen op de financiële markten. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Andy Langenkamp

Andy Langenkamp is senior politiek analist bij ECR Research en heeft zich gespecialiseerd in de repercussies van geopolitieke en politiek-economische ontwikkelingen op de financiële markten. Naast zijn columns voor IEX schrijft hij regelmatig voor andere nationale en internationale media, zoals Het Financieele Dagblad, Kn...

Meer over Andy Langenkamp

Recente artikelen van Andy Langenkamp

  1. jun '19 Een nieuw tijdperk 3
  2. mei '19 Op de drempel van een mondiale recessie? 7
  3. apr '19 Europese noodverbanden kunnen hooguit wat extra tijd kopen 15

Gerelateerd

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 6 ttroo 2 november 2015 18:27
    In het Midden-Oosten en Noord-Afrika (MONA) is een handvol oorlogen aan de gang waarbij mondiale grootmachten betrokken zijn, maar het laat markten vooralsnog koud.... Niet gek. De ECB komt straks met een hoeveelheid geld op de markten, dan gaat er geen aandacht wat er in Syrie gebeurt. Syrie op zich is ook geen probleem voor de wereldmarkten. Hoogstens wanneer de grote landen gaan clashen met elkaar, kan het interessant worden. Maar op dit moment lijken de landen zich keurig te ontlopen. Ieder zijn/haar positie verdedigen, maar dat is alles. Emerging markets lijken me een veel interessanter issue op politiek gebied. Dat is een mega grote markt, met veel mensen, met opkomende mogelijkheden. De markten wegen het af. Syrie is op dit moment niet belangrijk genoeg. Ondanks het feit dat IS dicht bij de hoofdstad is gearriveerd.
  2. [verwijderd] 2 november 2015 23:49
    Dus als ik het verhaal goed begrijp is Putin de Boef...

    En lees ik niets tot weinig over de Schurken rol van de Yanks (regering Bush) of van de andere 1/2 Zool Blair dus de Engelsen die met Leugens (massa vernietig. wapens Irak aanvielen..) Tot de dag van vandaag zitten we met de Fall-out daarvan!

    En moeten we vooral aandelen RD Shell kopen ivm de stijgende Olie prijs.

    Oké bedankt dan! (ook voor het 1 zijdige verhaal)
  3. forum rang 5 theo1 3 november 2015 10:51
    quote:

    ljjls schreef op 3 november 2015 09:41:

    Ja de VS is minstens zo pervers bezig als Putin.
    Dat valt wel mee, alleen wordt het verhaal altijd zo gedraaid dat ze overal de schuld van krijgen.

    Als ze die Arabische lente niet zouden steunen, wordt ze verweten dat ze die verschrikkelijke Khadaffi en Mubarak maar blijven steunen.
    Steunen ze die wel, dan is het niet genoeg.
    Nu stond er een groot verhaal in de krant met de titel "geef me mijn dictator terug". Blijkt het achteraf onder die verschrikkelijke Mubarak toch niet zo beroerd te zijn geweest: het was in ieder geval rustig. Wie krijgt de schuld? De Amerikanen natuurlijk. Dat de Egyptenaren het zelf grandioos hebben verkloot (net als de Tunesiërs, de Lybiërs, de Irakezen enz enz), dat doet er kennelijk niet toe. Ze gedragen zich gewoon als kleine kinderen.

    Doen de Amerikanen niks, dan laten ze het volk in de steek. Doen ze wel wat, dan is het nooit genoeg. Doen ze genoeg en valt het resultaat tegen, hebben ze het ook gedaan. Op de één of andere manier accepteert de bevolking zelf nooit enige verantwoordelijkheid, het ligt altijd aan de boze buitenwereld en dan vooral de VS en Israël. Lekker makkelijk.

    Het hele Midden Oosten is één grote teringbende, met als enige uitzondering Israël. Dat is al zo zolang die landen onafhankelijk zijn. Geen wonder dat de beurs allang niet meer reageert op iedere bom en iedere oorlog: er ontploffen voortdurend bommen en het is er voortdurend oorlog. Maar volgens mij is altijd uiteindelijk de eigen bevolking verantwoordelijk voor het eigen land. Een dictator kan alleen bestaan als hij wordt getolereerd door de bevolking. Een bende godsdienstidioten kan alleen aan de macht blijven als die wordt getolereerd door de bevolking. De bevolking van het Midden Oosten accepteert die verantwoordelijkheid simpelweg niet. Zolang dat zo blijft, blijft het een zooi en blijven ze systematisch de schuld afschuiven aan de gemene buitenwereld. En op die manier kom je geen stap verder.
  4. gam gam 3 november 2015 18:17
    Ik heb het idee dat onze informatie over het MO helemaal niet klopt, dat er dingen spelen die wij niet weten of begrijpen. Ik begrijp al die verhalen van die migranten niet in de krant. Natuurlijk wil je ergens anders heen als je denkt het daar beter te hebben. Dat is altijd al zo geweest. Maar al die jonge mannen. Moeten die niet vechten tegen IS? En dat is daar, niet hier.
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links