Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

  • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

M7: "1 à 1,5%"

Staan we aan de vooravond van een serie renteverhogingen? Vlak voor de speech vandaag van Fed-voorzitter Alan Greenspan peilde IEX.nl rentegoeroe en Magnificent Seven-lid Joop Bresser (Delta Lloyd)

"We wachten met een gezonde spanning de toespraak van Greenspan af, maar hij gaf gisteren al duidelijke signalen af. De angst voor deflatie is naar de achtergrond verdrongen. De vraag is nu eerder: hoe sterk kan de inflatie oplopen? VS-minister John Snow van Financiën liet vandaag weten dat geldontwaarding op korte termijn ook geen probleem is."

"Een belangrijke factor daarbij zijn de arbeidskosten, maar die stijgen slechts beperkt. Het ideale inflatiepeil van tussen de 1% en 2% lijkt een reëel scenario. Als verzekering tegen deflatie heeft de Fed de korte rente met 100 tot 150 basispunten verlaagd."

"Nu dat risico weg is, kan de rente in dezelfde orde van grootte omhoog in de komende kwartalen. De tijdspanne die de Fed daarvoor uittrekt en de mate waarin de korte rente verhoogd wordt, is moeilijk in te schatten."

Fed doet het rustig aan
"Duidelijk is wel dat de Fed niet leading wil zijn, maar zich aanpast aan de markt. Zo krijgt ze ook niet de schuld, wanneer zij de rente te vroeg verhoogd. De onroerend goed sector in het bijzonder en de economie in zijn geheel hebben laten zien dat zij erg gevoelig zijn voor een renteverhoging."

"De cijfers van begin april schokten de onroerend goedmarkt en zetten in een paar dagen tijd de Real Estate Index 13,7% lager. Omdat de huizenprijs een belangrijke pijler is van de Amerikaanse economie, kiest Greenspan waarschijnlijk voor een rustige aanpak. Zijn recente commentaar zorgde al voor een stijging van 0,75% van de lange rente."

"Waarschijnlijk heeft de markt een verlaging van de korte rente al verdisconteerd. De tienjaarsrente in de VS, nu 4,5%, kan mogelijk nog naar 5%. Dat betekent echter niet dat de Europese tienjaarsrente boven de 4,5% kan stijgen. De economische ontwikkelingen in Europa zijn veel minder positief dan in de VS."

Dollarverzwakking op komst
"De werkloosheid stijgt en de industriële productie daalt. De tienjaarsrente kan naar 4,25%, maar komt dit jaar zeker niet boven de 4,5%. Grote beleggers zijn er momenteel als de kippen bij als ze een kans zien om 5% te pakken in de obligatiemarkt. Voor volgend jaar lijkt de kans op zulke rendementen namelijk klein."

"De kans dat de ECB iets met de rente doet is vergroot, nu Bundesbank-president Ernst Welteke vervangen is. Als ze een stap waagt is dat een verlaging. Belangrijk is verder de ontwikkeling van de dollar. Van 1,29 dollar naar 1,18 dollar voor een euro is veel en het is onverstandig om te speculeren op een verder aantrekkende dollar."

"De kans lijkt me groter dat we later in het jaar weer met een een koers van 1,29 dollar te maken hebben dan 1,18 dollar."


The Magnificent Seven
Klik hier voor de trades en visie van zeven van de beste fondsbeheerders
Klik hier voor de IEX.nl Beleggingsfondsen Sectie
Klik hier om te reageren en te discussiëren

Magnificent Seven is een club van zeven van de beste fondsbeheerders van Nederland. De leden van The Magnificent Seven schrijven de columns op persoonlijke titel. Zij handelen vaak in beleggingen waar over geschreven wordt en hun posities kunnen op elk moment veranderen. Uw reactie is welkom op magnificent@iex.nlMagnificent Seven is een club van zeven van de beste fondsbeheerders van Nederland. De leden van The Magnificent Seven schrijven de columns op persoonlijke titel. Zij handelen vaak in beleggingen waar over geschreven wordt en hun posities kunnen op elk moment veranderen. Uw reactie is welkom op magnificent@iex.nl

Auteur: The Magnificent Seven

It took seven to tame the West. Kijk mee over de schouders van zeven van de allerbeste fondsbeheerders van Nederland. Wat kopen en verkopen zij? Welke trends en bewegingen houden ze nauwlettend in de gaten? Hoe kijken ze naar de markt en naar aandelen? En wie zijn het eigenlijk? Felix Lanters, senior fondsbeheerder b...

Meer over The Magnificent Seven

Recente artikelen van The Magnificent Seven

  1. aug '04 M7: Campingironie
  2. jul '04 M7: "Dik verdienen"
  3. jul '04 M7: Felix vertrekt

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links