Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

M7: Campingironie

Jaap Westerling (Optimix) wachtte vergeefs op een nieuwe campinghausse en kon op de camping zijn portefeuille ombouwen, terwijl Ivan Nyssen (Capital@Work) u de meest elementaire beginselen voor beleggen in stormachtige tijden voorhoudt.


Jaap Westerling: Campingironie
Het moeilijkste facet van beleggen is toegeven dat je het mis hebt en je verlies te nemen. En mis had ik het! De door mij verwachte campinghausse (zie Haussebui) duurde precies een week, namelijk tot eind juni. Sinds begin juli is de markt in mineur.

"De ironie wil dat ik nu tijdens mijn vakantie, ja inderdaad vanaf de camping (!), mijn portefeuille drastisch heb moeten wijzigen.

Eind juli werd duidelijk dat de verwachte kicker voor een campinghausse, namelijk goede bedrijfsresultaten van technologieondernemingen, uitbleef. Daarnaast begon de olieprijs opnieuw op te lopen. Dit liet eind juli diepe sporen na in mijn portefeuille.

Dus na een nacht van weinig slaap, je vraagt je altijd af of het niet te laat is om nog te verkopen, besloot ik mijn fonds een stuk defensiever te positioneren. Geen onbezorgde vakantie dus, maar wel zeer leerzaam. Nu terug van vakantie is de portefeuille nog steeds defensief gepositioneerd.

Een gedeelte van het fonds hou ik momenteel in cash aan. Ritjes in de markt, zoals die van deze week probeer ik te spelen door middel van index-trackers, dit zijn passieve beleggingsfondsen die voor 100% een onder liggende index nabootsten. Ik gebruik hiervoor graag de semi-conductortracker (SMH, NYSE) en de Internet-tracker (HHH). ... Lees meer.


Ivan Nyssen: Bij de les blijven
Doe uzelf een plezier en blijf onafhankelijk denken. Je moet niet verstrikt raken in dat typische knagende en cyclische pessimisme. Er zijn genoeg fundamentele redenen om de zon te zien schijnen.

 • De bedrijfswinsten zijn nog steeds hoog en groeien voortdurend.
 • Inflatie en rentetarieven zijn laag en blijven dat waarschijnlijk ook.
 • Het sentiment is slecht
 • Waardering van aandelen zijn relatief laag

  Die factoren zorgen er ontegenzeggelijk voor dat aandelen de asset class met de hoogste verwachte rendementen zijn. Nu is de tijd voor aandelen, omdat we er van overtuigd zijn dat het rendement op aandelen dat van ze obligaties in de komende tijd substantieel zal overtreffen.

  De yield van obligaties is naar hele lage niveaus gevallen. Obligatieyields noteren nauwelijks 0,5% boven de veeertigjaars low van juni 2003. Mag ik u herinneren aan een paar lessen uit de geschiedenis die beleggers altijd voor ogen moeten houden, maar dat gewoonlijk niet doen?

  Helaas bestuderen beleggers de geschiedenis alleen grondig als de lucht stralend blauw en het zeewater kalm en vlak is. Als het ook maar een beetje minder vredig wordt, verliezen ze de meest elementaire beginselen snel uit het oog. De menselijke intelligentie is gelimiteerd, onze intuïtie niet onfeilbaar. Lees meer.


  The Magnificent Seven
  Klik hier voor de trades en visie van zeven van de beste fondsbeheerders
  Klik hier voor de IEX.nl Beleggingsfondsen Sectie
  Klik hier om te reageren en te discussiëren

  Magnificent Seven is een club van zeven van de beste fondsbeheerders van Nederland. De leden van The Magnificent Seven schrijven de columns op persoonlijke titel. Zij handelen vaak in beleggingen waar over geschreven wordt en hun posities kunnen op elk moment veranderen. Uw reactie is welkom op magnificent@iex.nl
 • Magnificent Seven is een club van zeven van de beste fondsbeheerders van Nederland. De leden van The Magnificent Seven schrijven de columns op persoonlijke titel. Zij handelen vaak in beleggingen waar over geschreven wordt en hun posities kunnen op elk moment veranderen. Uw reactie is welkom op magnificent@iex.nl

  Auteur: The Magnificent Seven

  It took seven to tame the West. Kijk mee over de schouders van zeven van de allerbeste fondsbeheerders van Nederland. Wat kopen en verkopen zij? Welke trends en bewegingen houden ze nauwlettend in de gaten? Hoe kijken ze naar de markt en naar aandelen? En wie zijn het eigenlijk? Felix Lanters, senior fondsbeheerder b...

  Meer over The Magnificent Seven

  Recente artikelen van The Magnificent Seven

  1. aug '04 M7: Campingironie
  2. jul '04 M7: "Dik verdienen"
  3. jul '04 M7: Felix vertrekt

  Reacties

  Meedoen aan de discussie?

  Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

  Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

  Gesponsorde links