Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Vopak slaag

Vopak slaag

Eerst maar eens bij de olie-futures kijken. Ja, die lopen wel open, maar om nu heel veel in te slaan, dat in de terminals van Vopak te gooien, om het over een jaartje ofzo met dikke winst te verkopen, nou nee. Een spelletje dat de business van het bedrijf nog wel eens raakt.

Met -15% op het bord voel ik me verplicht wat over Vopak te schrijven, want dat is echt niet normaal zo'n gigantische afstraffing voor zo'n keurig, defensief en sáái (positief!) bedrijf. De outlook bij de prima KW2-cijfers van vandaag is de boosdoener, maar had u echt anders verwacht?

Ik denk dat Vopak vooral de pech heeft dat ze een vandaag een soort van perfect storm voor de kiezen krijgt:

 • Leuk mooie KW2-cijfers, maar beleggen is vooruikijken en de outlook weegt daarom in principe altijd het zwaarst bij rapportages. Dat ervaart Vopak vandaag wel heel erg
 • De beurs ligt al slecht en fondsen die dan de pech met tegenvallende cijfers of nieuws te moeten komen worden dan bovenaan de stapel te shredderen aandelen gelegd
 • Fondsen met China exposure zijn ook al de gebeten hond. Vopak wijst dan ook nog eens nadrukkelijk wijst op het kwakkelen van China en Azië. Juist...

Dit is echter maar het halve verhaal, want die KW2's (het verleden) mogen dan wel mooi zijn, die outlook (de toekomst) is klip en klaar: de groei is er even uit. KBC Securities (reduce - 44 euro) omschrijft het perfect en plaatst er zelfs nog vraagtrekens bij. Is het wel haalbaar?

We think the cautionary statements on Asia will trigger some earnings downgrades as current street expectations for FY15 (& FY16) are demanding. At 1Q15’s and 2Q15’s EBITDA of € 206m and € 202m, respectively, Vopak needs to realize 3Q15-4Q15 EBITDA of € 206m to meet street expectations for FY15 EBITDA of € 819m (KBCS: € 800m).

We think 2Q15 results and the company’s outlook show that maintaining quarterly EBITDA around € 206m imposes challenges. Furthermore, the favourable spot market may be temporary and matching capacity expansions in Asia with demand may be imbalanced for a while. Moreover, the recent divestments will also impact earnings negatively.

Volgens mij hoeft u niet veel verder te kijken. Dit alles zet dat prachtige Vopak dus gewoon eventjes 15% lager. Ik geef u geen ramingen mee, want die gaan dus op de schop. Misschien is het aandeel een mooi koopje nu, ik kan me voorstellen dat sommigen nu vrolijk bijkopen.

Het is nu wel koffiedik kijken, omdat Vopak nieuwe ramingen gaat meekrijgen van de analisten. De KBC-Belgen zijn niet de enigen die hun Vopak-excels vandaag overuren laten draaien. Ik zie in de gauwigheid ook al Kepler Cheuvreux (sell 34 euro) voorbij vliegen. In dit vacuum.. -15% dus. 

Niettemin, met Vopak koopt u uiteindelijk wel waarde. Hét bewijs: het bedrijf is bijna voor de helft eigendom van HAL. Dat is weer in handen van de familie Van der Vorm, die weer allergisch is voor feesten- en partijenbeleggingen. Die wil alleen maar waarde en niets anders dan waarde.


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes After Hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

 1. 08:10 Niks te doen voorbeurs, maar gelukkig hebben we deze morning call nog 2
 2. 11 aug Druk, groen en heet voorbeurs, want Nasdaq 100 weer in bull market 9
 3. 10 aug Slotcall: echt waar, een heuse inflatierally 3

Gerelateerd

Reacties

7 Posts
| Omlaag ↓
 1. [verwijderd] 21 augustus 2015 11:52
  quote:

  aex010 schreef op 21 augustus 2015 11:40:

  Het lijkt wel een trend: de laatste tijd worden bedrijven na goede cijfers (maar - eerlijk is eerlijk - onzekere vooruitzichten voor komende kwartalen) vaak afgestraft. Besi, ASML, Fugro, enz. Waarom?
  Ik denk ook dat er veel mensen in de beurs zitten met geleend geld. Shorters profiteren hier van. Maar vergeet voorla de gekte in China, Japan, rusland Brazilie, het midden Oosten ... Nergens gaat het economisch goed en de shulden stappelen zich maar op....Waar dit nar toe gaat weet ik niet...
 2. NewEnergy 21 augustus 2015 13:17
  'Eerst maar eens bij de olie-futures kijken. Ja, die lopen wel open, maar om nu heel veel in te slaan, dat in de terminals van Vopak te gooien, om het over een jaartje ofzo met dikke winst te verkopen, nou nee. Een spelletje dat de business van het bedrijf nog wel eens raakt.'

  Wel AJK, als ik ook even naar de futures kijk, zie ik de Oct15 op ongeveer 46.25 staan en de Oct16 op 53.50. Da's een spread van 7.25. Dus olie in terminal stoppen voor 46.25 en een jaartje later 7.25 dollar opstrijken. Dat is een rendement van 15.5%. Goed, er gaan nog handling costs etc vanaf, maar even goed kun je Vopak vast wel wat geld betalen voor de huur van die terminals.

7 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links