Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Fondsvergelijking: Oost-Europa

Voor de fondsen, die beleggen in opkomend Europa (lees: Oost-Europa), was 2014 vanwege de waardeloze prestaties van de Russische beurs een tamelijk slecht jaar. Aangezien de vooruitzichten van de Russische beurs geenszins hoopvol stemmen, is er voor beleggers weinig reden om opkomend Europa op te zoeken.

Niet, concludeert ABN Amro in een recente publicatie over Oost-Europa. De bank verwacht weliswaar dat de Russische import dit jaar met 40% zal dalen en dat dit de landen er omheen circa 1% economische groei zal kosten, maar volgens ABN Amro is de economische gang van zaken van West-Europa voor landen als Tsjechië, Hongarije, Polen en Turkije veel belangrijker.

Mooi jaar

Over West-Europa is de bank opvallend optimistisch gestemd. De gedaalde olieprijs, de gedaalde leenrente en zwakkere olie kunnen wel eens zorgen voor een groeispurt. Zonder rekening te houden met de positieve effecten van QE (daarvoor kwam het onderzoek net iets te vroeg) ziet ABN Amro de Oost-Europese landen in 2015 met de volgende percentages groeien of dalen:

  • Tsjechië: +2,5%
  • Hongarije: +2,5%
  • Polen: +3,5%
  • Roemenië: +3,0%
  • Rusland: -4,0%
  • Turkije: +3,5%

Ervan uitgaande dat ook Oost-Europa (minus Rusland) profiteert van de lage olieprijs en weinig last heeft van inflatie kan het voor de emerging Europe-fondsen wel eens een mooi jaar worden.

Om te profiteren van een Oost-Europese rebound leg ik zeven populaire emerging Europe-fondsen naast elkaar. Eéntje daarvan heeft de beste papieren. Met afstand.

Even voorstellen:

  • Aberdeen Global Eastern Europe Equity Fund“De beleggingsdoelstelling van het fonds bestaat erin een totaalrendement op lange termijn te verwezenlijken door ten minste twee derde van het vermogen van het fonds te beleggen in aandelen en aan aandelen gerelateerde effecten van ondernemingen waarvan het hoofdkantoor is gevestigd in Oost-Europa en/of van ondernemingen die het voornaamste deel van hun bedrijfsactiviteiten uitvoeren in Oost-Europa.”

  • Invesco Emerging Europe Equity Fund: “Doelstelling is het verwerven van kapitaalgroei op lange termijn van een belegging in aandelen van topbedrijven, gevestigd en/of operationeel in (Europese) opkomende markten.” Van de zeven fondsen is het fonds van Invesco als enige genoteerd in dollars.

  • JPMorgan Funds Eastern Europe Equity streeft kapitaalgroei op lange termijn na, voornamelijk door te beleggen in Centraal en Oost Europe, inclusief Oostenrijk en Oostelijk Duitsland. Het fonds mag tot maximaal 10% van haar middelen rechtstreeks beleggen in markten van de voormalige Soviet Unie.”

  • "Parvest Equity Europe Emerging streeft ernaar de waarde van zijn vermogen op middellange termijn te verhogen door te beleggen in aandelen die zijn uitgegeven door bedrijven uit, of die actief zijn in, Europese opkomende markten.”

  • Pictet Eastern Europe: “De doelstelling van het fonds is beleggen in aandelen van ondernemingen waarvan het hoofdkantoor gevestigd is in en/of die hun belangrijkste activiteiten uitvoeren in Oost-Europa, inclusief Rusland en Turkije.”

  • Schroder Emerging Europe: “De doelstelling is vermogensgroei verschaffen door hoofdzakelijk te beleggen in aandelen en gerelateerde effecten van Centraal- en Oost-Europese bedrijven, inclusief de markten van de voormalige Sovjet-Unie en de opkomende markten rond de Middellandse Zee. De portefeuille kan in beperkte mate beleggen in markten in Noord-Afrika en het Midden-Oosten.”

  • Templeton Eastern Europe: “Het fonds streeft naar kapitaalgroei op lange termijn. Voornamelijk door te investeren in aandelen van beursgenoteerde bedrijven die actief zijn in Oost-Europese landen en de onafhankelijke staten van de voormalige Sovjet Unie.”

Waardering (van hoog naar laag)

  1. Schroder: 5 sterren
  2. Aberdeen: vier sterren
  3. Invesco: drie sterren
  4. JP Morgan: twee sterren
  5. Parvest: twee sterren
  6. Pictet: twee sterren
  7. Templeton: twee sterren

Rendement 1 jaar (van hoog naar laag)

  1. Aberdeen: -11,67%
  2. Schroder: -14,04%
  3. Templeton: -16,10%
  4. Parvest: -17,68%
  5.  JP Morgan: -20,32%
  6. Invesco: -20,84%
  7. Pictet: -22,48%

Rendement 3 jaar (van hoog naar laag)

  1. Aberdeen: +0,53% gemiddeld per jaar
  2. Schroder: -0,17% gemiddeld per jaar
  3. JP Morgan: -4,85% gemiddeld per jaar
  4. Templeton: -4,85% gemiddeld per jaar
  5. Invesco: -4,89% gemiddeld per jaar
  6. Parvest: -5,47% gemiddeld per jaar
  7. Pictet: -5,77% gemiddeld per jaar

Kosten (van laag naar hoog)

  1. Aberdeen: 1,49% per jaar
  2. Pictet: 1,95%
  3. JP Morgan: 1,95%
  4. Parvest: 2,26%
  5.  Invesco: 2,27%
  6. Schroder: 2,34%
  7. Templeton: 2,51%

Beweeglijkheid (van laag naar hoog)

  1. Aberdeen: 17,52% (standaard deviatie)
  2. Templeton: 17,71%
  3. Schroder: 18,03%
  4. Parvest: 18,61%
  5.  Invesco: 19,03%
  6.  JP Morgan: 19,35%
  7.  Pictet: 19,59%

Eindscore (van laag naar hoog)

  1. Aberdeen: 6 punten
  2. Schroder: 14 punten
  3. JP Morgan: 20 punten
  4. Parvest: 22 punten
  5. JP Morgan: 23 punten
  6. Invesco: 24 punten
  7.  Pictet: 27 punten

Conclusie

Het emerging Europe-fonds van Aberdeen heeft niet de meeste Morningstarsterren, maar scoort (gemiddeld genomen) op de andere onderdelen (rendement kort en middellang, kosten, beweeglijkheid) een stuk beter dan de rest.


Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Rob Stallinga

Rob Stallinga is sinds maart 2015 redacteur van IEXProfs. In 2004 werd hij hoofdredacteur van het beleggingsblad Safe. Daarnaast schreef hij voor Quote en andere financiële titels.

Meer over Rob Stallinga

Recente artikelen van Rob Stallinga

  1. 22 apr Slotcall: Alles in het groen behalve de chippers en goud 1
  2. 18 apr Slotcall: Gelukkig bestaat de AEX uit meer dan chippers
  3. 11 apr Slotcall: Rentegevoelige financials duwen AEX in de min 3

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links