Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Trending op IEX: Doortrapte forums

Trending op IEX: Doortrapte forums

Hoe gevaarlijk het is om op beleggingsforums te vertrouwen waar kritische geluiden worden geweerd, bleek gisteren weer eens. Het gehypte bedrijf GT Advanced Technologies (GTAT) heeft uitstel van betaling aangevraagd. Dat was wel even slikken. Het aandeel zakte van 11,05 dollar naar 80 cent, een verlies van 92,76%.

Vorige maand stond het aandeel nog op 20 dollar. Rechtszaken zullen zeker volgen. Beleggers die meer dan 1 miljoen dollar hebben verloren op GTAT wordt aangeraden contact op te nemen met het Amerikaanse advocatenkantoor Howard G. Smith.

Heel pijnlijk

Vorige week schreef ik hier nog in Trending op IEX: Zwarte ridders over forums zoals GTAT waar zittende beleggers soms proberen kritische reageerders te weren. IEX nam daar stelling tegen en gisteren werd weer duidelijk hoe belangrijk dat is.

Niet beursgoeroe Jim Cramer, die het fonds hypte op CNBC als producent van saffierglas voor de schermen van Apple iPhones, kreeg gelijk. Nee, de ergste waarschuwingen van onze eigen IEX-reageerder DeZwarteRidder (DZR) werden bewaarheid. Beleggers in GTAT zijn vrijwel al hun geld kwijt. Heel pijnlijk.

Het geeft het belang van onafhankelijke waarnemers op IEX nog eens aan. Forums waar kritische geluiden worden geweerd zijn er zat. Er zijn zelfs hele doortrapte sites die worden opgezet door partijen die belang hebben bij selectieve berichtgeving. Dat kan het bedrijf zelf zijn, of aandeelhouders of bepaalde analisten met belangen.

Als de hype voorbij is wordt het forum opgeheven en zijn de centen van naïeve beleggers binnen. Welke forums dat zijn? Vraag dat maar op bijvoorbeeld het GTAT-forum en u krijgt vast antwoord.

Koppig

IEX-forums zijn geen reclamefolders en hebben maar één belang: Nederlandse beleggers de kans te geven elkaar optimaal te informeren over beleggen. Niet dat mensen niet positief mogen zijn. Uiteraard mag dat, overdreven optimistisch zelfs.

Fantasie in een aandeel... prima. Sommige fantasieën komen uit. Anton Philips begon ook met een droom.

Er werd dus flink gewaarschuwd op IEX voor het aandeel GTAT. Waarschuwingen die nog werden herhaald in mijn column van vorige week. Toch zullen weinig beleggers hun aandelen hebben verkocht. Beleggers zijn vaak koppig en het is heel erg moeilijk om verlies te nemen.

Gratis advies

Ik weet dat (DAF), iedere belegger weet dat. Graag geef ik u daarom gratis en voor niks het volgende beleggingsadvies. Vergeet na de aankoop van een aandeel onmiddellijk wat u er voor hebt betaald. Ja, u leest het goed. Stop onmiddellijk met het berekenen hoeveel u hebt verdiend of verloren op uw investering.

Het is volstrekt irrelevant. Besteed uw tijd aan deze vragen:

 1. Hoe ziet u de toekomst van dit bedrijf?
 2. Zou u nu instappen als u ze niet had?

Als het antwoord is: onduidelijk (1) en nee (2), verkoop uw aandelen en koop een fonds waarmee u wel denkt geld te verdienen.

Demente beursgoeroe

En wat krijg je nu? Op diverse forums wordt DZR gevraagd welke aandelen hij zelf heeft en of hij nog een fonds kan adviseren. Tja het kan verkeren. Van debiele, demente clown naar beursgoeroe. En dat mag mensen.

Maar hierbij een waarschuwing. Weet u het nog, Warm Buffett deze week: "Tesco was a huge mistake by me." Dus voorlopig even een koud buffet voor Warren Buffett. Zo ziet u maar, niemand heeft de wijsheid in pacht en niemand kan de toekomst voorspellen. Oftewel: trek uw eigen plan.


"Modbreak Henk" is één van onze forummoderatoren, die dagelijks streng, rechtvaardig en onvermoeibaar het IEX-forum in het gareel houden. In columnvorm zal hij regelmatig verslag doen van de trending topics onder beleggers, en de interessantste discussies op het forum. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen.


Auteur: Modbreak Henk

"Modbreak Henk" is één van onze forummoderatoren, die dagelijks streng, rechtvaardig en onvermoeibaar het IEX-forum in het gareel houden. In columnvorm zal hij regelmatig verslag doen van de trending topics onder beleggers, en de interessantste discussies op het forum.

Meer over Modbreak Henk

Recente artikelen van Modbreak Henk

 1. nov '16 Pharming en de Zwarte Ridder 94
 2. aug '15 Moneymaker sprak TomTom 27
 3. aug '15 Imtech: W&W tegen de rest 109

Gerelateerd

Reacties

10 Posts
| Omlaag ↓
 1. Belegde boterham 7 oktober 2014 14:16
  Nou Henkie er zijn op fora, maar ook onder analisten en onder banken altijd wel tegengeluiden te horen/ te lezen, dus er is altijd wel iemand die gelijk krijgt.

  Op SA kun je ook een Michael Blair vinden en zijn tocht tegen Apple, ooit zal hij in (hopelijk beperkte) mate eens een keer gelijk krijgen, hopelijk nog niet dit decennium :-)

  oa Long AAPL, GLW, GTAT, NXPI
 2. forum rang 5 ramptoerist 7 oktober 2014 15:59
  Fijn stuk Henk. Helaas voor de LT beleggers in GTAT aanzienlijk minder, mijn condoleances.

  "' Er zijn zelfs hele doortrapte sites die worden opgezet door partijen die belang hebben bij selectieve berichtgeving. Dat kan het bedrijf zelf zijn, of aandeelhouders of bepaalde analisten met belangen.""

  Dat klopt, ik kom recent 1 bezoeker tegen wat modereert op een eigen forumpje, wat dan zogenaamd louter positieve bijdrages toelaat van een specifiek ( en natuurlijk penny ) fonds. Die gaat dan als een malle tekeer tegen bezoekers, in de hoop zo argeloze ''klantjes'' te ronselen, onder het motto "'op mijn forum zal ik mijn eigen bijdrages nooit laten staan"'.

  blijft toch een mooi ding, dat internet.

  GTAT is nog niet uitgehandeld zo te zien, nu al 20 mln stukkies.
 3. forum rang 10 DeZwarteRidder 17 augustus 2016 12:53
  Producent achter saffierfiasco Apple komt uit faillissement

  Gepubliceerd: 18 maart 2016 16:24 Laatste update: 18 maart 2016 16:24

  GT Advanced Technologies, de producent van saffierschermen die zorgde voor grote problemen in de productieketen van Apple, heeft zijn faillissement afgehandeld en een nieuwe investering van 80 miljoen dollar gekregen.

  Dat heeft het bedrijf vrijdag bekendgemaakt. GTAT gaat zich opnieuw richten op de saffierindustrie en het produceren van zonnepanelen.

  In 2014 en 2015 bleek dat GTAT eigenlijk saffieronderdelen voor Apples iPhones zou gaan produceren, maar dat het bedrijf zijn beloftes niet kon nakomen. Het faillissement van het bedrijf gaf een inkijkje in de normaal juist erg gesloten productieketen van Apple.

  Uit een reconstructie van de Wall Street Journal bleek onder meer dat Apple zijn iPhone 6 en 6 Plus had willen voorzien van een saffierscherm. Dat zou zeer krasbestendig zijn geweest.

  GTAT wist de schermen echter niet te leveren, vanwege fouten in het productieproces. Daarbij werd veel geld verspild, waardoor het bedrijf failliet ging. De nieuwste iPhones van Apple hebben nog altijd geen saffierscherm, al hebben duurdere versies van de Apple Watch wel zo'n display.

  Schuld

  In november bereikten Apple en GTAT al een overeenkomst over de schuld van 439 miljoen dollar die de fabrikant nog had bij de iPhone-maker.

  Met de nieuwe investering zegt David Keck, directeur van GTAT, de "industrieleidende mogelijkheden" van zijn bedrijf weer te willen inzetten. "Wij geloven dat GTAT er goed voor staat en zijn enthousiast over de kansen op de markt."

  Door: NU.nl
10 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links