Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Trending op IEX: Zwarte ridders

Trending op IEX: Zwarte ridders

De stemming zat er de laatste maanden goed in op het GT Advanced Technologies (GTAT) forum. Het aandeel was flink gestegen op een mogelijke deal met Apple. het verhaal ging dat Apple mogelijk saffierglas van GTAT zou gaan gebruiken in haar iPhone6.

Kortom de aandeelhouders zaten hun geld al te tellen. Tot er iemand langs kwam... DeZwarteRidder.

Hij werd uitgemaakt voor debiel, clown, een demente forumvervuiler en van alles nog wat. Waarom? Wel, DZR waarschuwde consequent voor overdreven optimisme. 

Was de deal met Apple wel zo goed, want de risico's leken vooral bij GTAT te liggen. En kon het bedrijf überhaupt een goed product leveren? Eerder bleek dat moeilijk omdat saffierglas snel barst. En waarom verkochten zoveel directieleden van het bedrijf grote pakketten aandelen?

Verschillende beleggers, verschillende belangen

Na ieder lovend verhaaltje op het forum wees DZR weer op het niet bijster succesvolle verleden van GTAT en de hoge schuldenpositie. Het werd hem niet in dank afgenomen. De gemoederen liepen zelfs zo hoog op dat bij uitzondering  de moderator zich hoogstpersoonlijk op het forum vertoonde. 

IEX - Forummoderator 21 aug 2014 om 13:25

IEX streeft er naar forums te onderhouden waarin bezoekers hun inhoudelijke meningen kunnen geven zonder te worden uitgemaakt voor clown, seniel enz. 

Wij hopen plaats te geven aan volwassen discussies tussen mensen die accepteren dat niet iedereen hetzelfde over een aandeel denkt.

Dergelijke conflicten komen niet alleen bij GTAT voor. Je ziet ze op bijna alle forums. Het komt omdat verschillende beleggers verschillende belangen hebben.

Vier partijen

Er zijn ruwweg vier partijen actief op de IEX-forums. 

1. Mensen die het aandeel hebben en het omhoog willen zien gaan. Een bonte verzameling, waarin je klinische speculanten aantreft, maar ook beleggers onder die zo verliefd zijn op een fonds dat ze de werkelijkheid niet willen zien al wordt die dubbel gebakken op hun bordje gelegd.

2. Dan zijn er natuurlijk de shorters die het aandeel willen zien dalen - die het soms wel omlaag lijken te willen schreeuwen. 

3. Er zijn ook mensen die het aandeel best graag willen hebben maar wachten op een lagere koers. Die zijn uiteraard negatief, maar ook weer niet té, want als ze de aandelen eenmaal hebben, moeten ze het fonds weer omhoog prijzen.

Ja mensen, het is vaak koorddansen op de IEX forums.

4. En dan is er nog een partij. De onafhankelijken. Bezoekers die het leuk vinden om hun mening te geven over een aandeel dat ze niet hebben, gewoon omdat ze verstand van aandelen hebben. Dat zijn vaak de reacties waar de (potentiële) belegger het meeste aan heeft, omdat de afzender er zelf geen belangen bij heeft.

Roze en grijze brillen

U begrijpt het, al die verschillende belangen, dat botst. En ik moet u meedelen, daar is niets aan te doen.

Dus mensen die oproepen om onafhankelijke reageerders als DZR te verwijderen van de forums: nee, dat gaan we niet doen, want dat is niet ons beleid.

IEX zal nooit mensen van forums weren die inhoudelijk van toegevoegde waarde zijn omdat het andere bezoekers niet aanstaat dat hun geliefde aandeel nu niet eens door een roze maar door een donkergrijze bril wordt bekeken.

De kans is namelijk groot dat die twee brillen samen een goed beeld geven. En dat is een kwaliteit waar onafhankelijke beleggers op zitten te wachten.

iPhone6

Even terug naar vorige week. Apple kwam met het kwartaalbericht. En wat bleek: er kwam helemaal geen saffier in de iPhones, slechts in de kleinere Apple Watch. En pats, het aandeel zakte met 30 procent in elkaar. 

Eigenlijk was vrijwel alles waarvoor DZR had gewaarschuwd waarheid geworden. Hij was overigens niet de enige die het zag aankomen. Tot vlak voor de cijfers hadden topmannen van GTAT grote pakketten aandelen verkocht. Iets wat na het Apple-bericht gewoon is door gegaan.

Even terzijde: Time meldde vorige week dat Apple nooit van plan was saffier in iPhone6 te gebruiken en dat ook niet van plan is in iPhone7. 

Nou, u zult begrijpen, de waardering voor DZR was enorm op het GTAT forum

Wonder schreef op 11 sep 2014 om 10:27:

 [...] [..]Ik roep DZR op hier niet meer te komen of de toon te matigen. Zoals je ziet hebben jouw acties alleen maar geleid tot weerstand. Als je echt een mod bent dan zul je je conclusies moeten trekken en het daarbij laten.

Nee dus. 

Henk is Henk, en niemand anders

Sterker nog, de moderator werd voor de zoveelste keer opgeroepen de reacties van de forumvervuiler DZR te verwijderen. En toen hij daar niet op inging, wist een aantal forumbezoekers het zeker. Uw moderator kon niemand anders zijn dan DZR. Ja, u lacht, maar het is echt geen grap.

Daarom hier nog eens een uitleg van het IEX beleid wat betreft moderatie.

Een IEX moderator mag niet actief zijn op de IEX forums die hij modereert en is dat ook niet. Er zijn meerdere IEX moderators en die controleren elkaar. 

Dus nee, deze moderator is niet DeZwarteRidder of Paradise1 of welke reageerder dan ook. Hij is alleen Modbreak Henk en daar heeft hij het al druk genoeg mee.

 


"Modbreak Henk" is één van onze forummoderatoren, die dagelijks streng, rechtvaardig en onvermoeibaar het IEX-forum in het gareel houden. In columnvorm zal hij regelmatig verslag doen van de trending topics onder beleggers, en de interessantste discussies op het forum. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen.


Gerelateerd

GT Advanced Technologies

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

IEX forum

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Koffiekamer

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
47 Posts, Pagina: « 1 2 3 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
DeZwarteRidder
2
GT Advanced Technologies Inc. and Its Subsidiaries File for Bankruptcy Court Protection Under Chapter 11
Expects to Continue "Business As Usual" With Approximately $85 Million of Cash on the Balance Sheet and Plans to Obtain Debtor-In-Possession Financing
GT Advanced Technologies 1 hour ago GlobeNewswire

MERRIMACK, N.H., Oct. 6, 2014 (GLOBE NEWSWIRE) -- GT Advanced Technologies Inc., (GTAT), announced today that it had, together with certain of its direct and indirect subsidiaries (collectively, GT), commenced voluntary cases under chapter 11 of the Bankruptcy Code in the United States Bankruptcy Court for the District of New Hampshire. GT expects the court will authorize the company to continue to conduct business as usual while it devotes renewed efforts to resolve its current issues and develops a reorganization plan.

GT indicated that as of September 29, 2014 it had approximately $85 million of cash. In addition, it is now seeking debtor-in-possession financing, which, once obtained, would provide the company with an immediate source of additional funds. These funding sources will enable GT to satisfy the customary obligations associated with the daily operation of its business, including the timely payment of employee wages and other obligations.

As a result of the filing, and as is customary with public companies, NASDAQ may temporarily halt trading in the company's stock pending the receipt of additional information on the company's financial condition. The company is cooperating with NASDAQ and will be providing any requested information as promptly as possible.

"GT has a strong and fundamentally sound underlying business," said Tom Gutierrez, president and chief executive officer of GT. "Today's filing does not mean we are going out of business; rather, it provides us with the opportunity to continue to execute our business plan on a stronger footing, maintain operations of our diversified business, and improve our balance sheet.

"We are convinced that the rehabilitative process of chapter 11 is the best way to reorganize, protect our company and provide a path to our future success. We remain committed to our roots in innovation and our diversification strategy. We plan to continue to operate as a technology leader across our core set of businesses."

The company indicated that it expects to provide additional details with respect to the chapter 11 filing as soon as they are available. More information, including access to court documents, can be accessed at www.KCCllc.net/gtat (court- appointed claims agent site); or www.nhb.uscourts.gov, the official Bankruptcy Court web site.
Pitmans
0
LOL, qua timing kon dit bericht niet beter vallen (geen LOL om de verliezen van de longs overigens, tis triest genoeg dat dit gebeurt)

Ik mis in de benoeming van groepen op fora er overigens nog 2 :
1) (semi-)professionele beleggers, die posts op fora gebruiken in hun strategie om de sfeer rond het aandeel in hun richting te beïnvloeden. Onderdeel van die strategie is overigens vaak het gebruik van meerdere accounts, waarbij zelfs voorzichtige negatievelingen worden opgevoerd, zodat de positievelingen het voortdurende ongelijk van al die negatievelingen flink kunnne afstraffen door hun ongelijk te 'bewijzen'. Ook kunnen positievelingen van één en dezelfde manipulator op het gemak met elkaar in discussie gaan (mooiste voorbeeld van vroeger DePerser). Deze groep zou je met wat goede wil ook wel kunnen beschouwen als mensen die hun kennis van groepsgedrag te gelde maken.

2) niet postende beleggers, die hun informatie vergaren door op te nemen wat er op fora zoal beweerd wordt. Deze grote stille groep is volgens mij het echte kanonnevlees van o.a. bovengenoemde groep.
Helemaal niet-postend hoeven deze leden overigens niet te zijn, we hebben (enerzijds helaas, anderzijds hilarisch) al heel wat voorbeelden gezien van mensen die verslag deden van het investeren van hun erfenis, die ondanks onderbouwde waarschuwingen toch vol in risicovolle fondsen gingen en allengs minder enthousiast werden, totdat je er niks meer van hoorde. Jammer.
Mathijs80
1
Op IEX heb je naast de Black Swan nu ook de Black Knight. Eretitel voor DZR, ABtje dr bij.
DeZwarteRidder
0
Producent achter saffierfiasco Apple komt uit faillissement

Gepubliceerd: 18 maart 2016 16:24 Laatste update: 18 maart 2016 16:24

GT Advanced Technologies, de producent van saffierschermen die zorgde voor grote problemen in de productieketen van Apple, heeft zijn faillissement afgehandeld en een nieuwe investering van 80 miljoen dollar gekregen.

Dat heeft het bedrijf vrijdag bekendgemaakt. GTAT gaat zich opnieuw richten op de saffierindustrie en het produceren van zonnepanelen.

In 2014 en 2015 bleek dat GTAT eigenlijk saffieronderdelen voor Apples iPhones zou gaan produceren, maar dat het bedrijf zijn beloftes niet kon nakomen. Het faillissement van het bedrijf gaf een inkijkje in de normaal juist erg gesloten productieketen van Apple.

Uit een reconstructie van de Wall Street Journal bleek onder meer dat Apple zijn iPhone 6 en 6 Plus had willen voorzien van een saffierscherm. Dat zou zeer krasbestendig zijn geweest.

GTAT wist de schermen echter niet te leveren, vanwege fouten in het productieproces. Daarbij werd veel geld verspild, waardoor het bedrijf failliet ging. De nieuwste iPhones van Apple hebben nog altijd geen saffierscherm, al hebben duurdere versies van de Apple Watch wel zo'n display.

Schuld

In november bereikten Apple en GTAT al een overeenkomst over de schuld van 439 miljoen dollar die de fabrikant nog had bij de iPhone-maker.

Met de nieuwe investering zegt David Keck, directeur van GTAT, de "industrieleidende mogelijkheden" van zijn bedrijf weer te willen inzetten. "Wij geloven dat GTAT er goed voor staat en zijn enthousiast over de kansen op de markt."

Door: NU.nl
DeZwarteRidder
0
Voor de duidelijkheid: aandeelhouders GTAT die zijn blijven zitten zijn 100% van hun investering kwijtgeraakt.

Het bedrijf is van de beurs verdwenen en zal waarschijnlijk t.z.t. weer naar de beurs gebracht worden onder een andere naam (dat denk ik).
47 Posts, Pagina: « 1 2 3 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Column door: Modbreak Henk

"Modbreak Henk" is één van onze forummoderatoren, die dagelijks streng, rechtvaardig en onvermoeibaar het IEX-forum in het gareel houden. In columnvorm zal hij regelmatig verslag doen van de trend...

Meer over Modbreak Henk

Recente columns van Modbreak Henk

  1. nov '16 Pharming en de Zwarte Ridder 94
  2. aug '15 Moneymaker sprak TomTom 27
  3. aug '15 Imtech: W&W tegen de rest 109

Gesponsorde links