Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Donkere wolken

Ondanks het feit dat de kortetermijnterugtest niet direct goed doorzet en de AEX lijkt te consolideren, blijf ik erbij dat de AEX nog verder kan terugvallen voordat een hogere kortetermijnbodem is gevormd.

Er zijn talloze signalen dat een terugval is gestart en de AEX in de komende twee weken op zoek gaat naar een hogere kortetermijnbodem.

Als we beginnen met de technische indicatoren dan zijn deze tijdens de forse stijging van 35 punten opgelopen van een test van de bodems van het afgelopen jaar naar de toppen van het afgelopen jaar.

Lange Fibonacci-niveaus

Ondertussen zien we dat deze indicatoren langzaam wegzakken en de MACD ook neerwaarts aan het draaien is. De belangrijkste signalen moeten echter uit de grafiek zelf komen.

Ondanks dat de AEX boven de jaartop wist te komen in de afgelopen anderhalve week werd precies het 61,8%-Fibonacci-projectieniveau tussen de top uit 2007 en de bodem uit 2009 getest. In deze jaren viel de AEX ongeveer 350 punten terug.

Dit soort lange Fibonacci-niveaus zorgen vaak voor tegendruk. Zoals ik in de afgelopen weken al aangaf, is het onmogelijk om het precieze draaimoment en draaipunt aan te geven. Het zijn richtpunten waar weerstand of steun verwacht mag worden.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Dark cloud cover

Buiten de test van de 423 vormde de AEX ook een hanging man toppatroon. Ook werd die dag de scherp stijgende bodemlijn vanaf de 388 neerwaarts gebroken. Dit gebeurde bij de 419,50. In de afgelopen dagen wist de AEX zijn bodems van de laatste twee weken ook steeds verder uit te diepen.

De teller staat sinds gisteren op 416,17. Als we kijken naar de laatste twee handelsdagen dat ondernam de AEX ook een poging om de voormalige stijgende zeerkortetermijnbodemlijn terug te testen. Ook werd een volgend tweedaags toppatroon gevormd, luisterend naar de illustere naam ‘dark cloud cover’.

Ik gaf in de afgelopen dagen al aan dat de AEX een lager topje kon vormen voordat een volgende daling zou starten. In dat proces lijkt de AEX nu ook te zitten. Zolang hij onder de 420,50 blijft, blijft het dark cloud cover patroon intact. Opvallend is overigens dat ook op de weekgrafiek dit patroon lijkt te ontstaan over de afgelopen twee weken.

Bodemvormingsignalen

Zolang de AEX (of ‘als’ volgens expert@info) onder de zone 423 – 425 weet te blijven in de komende tijd, blijft een terugval het meest reële scenario. Een structurele beweging door de 423 – 425 rondt de huidige terugval af waarna de weg openstaat voor een beweging naar de 440 – 450.

In deze zone liggen het 161,8%-Fibonacci-projectieniveau van de 4e correctie van dit jaar en de sinds eind 2012 stijgende toppenlijn. Deze beweging verwacht ik wel in de komende maanden, maar eerst een beperkte terugval voor de vorming van een hogere kortetermijnbodem is realistisch en zorgt voor duidelijke contouren van een normale stijgende kortetermijntrend.

Voor de komende tijd houd ik nog steeds de zone van 407 – 410 aan als richtzone. In deze zone liggen een belangrijke horizontale steun (voormalige eerste lagere top van de vierde correctie), het 38,2%-Fibonacci-retracementniveau van de stijging vanaf de 388-bodem en het 50-daags gemiddelde.

Daarboven liggen nog steunpunten bij 415,90 en 413,60. Het eerste steunpunt werd in de afgelopen twee dagen al bijna getest. Zodra de 410 in zicht komt, moeten we naar mijn mening weer alert worden op bodemvormingsignalen.

Bovespa


Klik op de grafiek voor een grote versie

Een opvallende grafiek is de Bovespa (Brazilië). Deze index rondde in juni een langere dalende trend sinds 2012 af met de doorbraak door de dalende toppenlijn. De index was in die twee jaar daarvoor teruggevallen van 69.000 naar 44.000.

Ondertussen is een stijgende bodemlijn over de afgelopen maanden te zien. Recent testte de index nog een voormalige top rond de 63.500 en de bovenkant van het korte stijgende trendkanaal. In de afgelopen week is de index teruggevallen naar de onderkant van het stijgende trendkanaal en testte ook precies het oplopende 50-daags gemiddelde.

Zolang de Bovespa boven de 57.000 weet te blijven, lijkt een beweging in de komende weken naar opnieuw 63.000 – 63.500 reëel. In het langere beeld verwacht ik een test van de 69.000 en hoger. Onder de 57.000 ontstaat ruimte naar de 52.500 en zou een minder steil stijgende bodemlijn ontstaan.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

 1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
 2. jun '17 TA: Bedankt! 411
 3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

537 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 27 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. Henri-Trader-Zonder-Trades 12 september 2014 09:13
  quote:

  Henri275 schreef op 12 september 2014 08:28:

  [...]

  Goedemorgen allen,

  Mijn shortlimiet voor mijn tweede Nikkei-positie is vannacht gehaald: open op 15.900.

  Stand cfd-porto op dit moment: ongeveer plus 270 euro..
  Stoploss bovenstaande short Nikkei op 15.852...

  Stand cfd-porto op dit moment rond de plus 300 euro...
537 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 27 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links