Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Handelen op openingrange

- ADVERTORIAL - 


Het eerste handelsuur op de beurzen zegt enorm veel over het koersverloop van de rest van de dag. De opening is immers de eerste mogelijkheid van de dag voor kopers om in te stappen en de eerste mogelijkheid van de dag voor verkopers om uit te stappen. Er is daarom veel omzet in en rondom de opening van de AEX-index. Toppen en bodems worden ook vaak op hoog volume gezet.

Waar veel aandelen verhandeld worden, gebeurt iets bijzonders. Wie zich bezighoudt met de AEX-index moet daarom zeker eens kijken naar de openingrange. De openingrange is een nuttige indicator die simpelweg bestaat uit twee niveau’s. Deze twee niveau’s ontstaan door de hoogste en laagste koers te nemen gedurende de opening van de beurs.

De ene beurshandelaar definieert de opening als het eerste uur van de optie- en aandelenhandel, de andere handelaar neemt de eerste periode van de futurehandel. Ik ben een handelaar van de laatste orde en kies als openingrange de hoogste en laagste waarde van het eerste half uur na opening van de futurehandel om 08:00 uur.

In mijn ogen begint de professie namelijk op dat moment. Speeders zijn namelijk vanaf dat moment ook verhandelbaar en dat maakt het inspelen op de openingrange erg gemakkelijk. Hieronder ziet u de openingrange in de 30-minuutsgrafiek van de AEX-future op 25 april jl. getekend:


Klik op de grafiek voor een grote versie

Systematisch de trend bepalen

De opening is belangrijk en veelzeggend. Als de koers van de AEX daarom na het eerste half uur lager staat dan bij de opening, dan betekent dit dat er meer verkopers zijn dan kopers. Er is dus meer verkoopdruk en er is een grotere kans dat de AEX gedurende de dag neerwaarts gaat.

Als de koers van de AEX na het eerste half uur hoger staat dan bij de opening, dan betekent dit dat er meer kopers zijn dan verkopers. Er is meer vraag dan aanbod. Ergo, er is een grotere kans dat de AEX gedurende dag hoger koerst.

Money management

Er is nu al een klein systeem gedefinieerd. Het belangrijkste van ieder systeem is echter money management. De sleutel tot succes is het moment waarop er wordt toegegeven dat ieder systeem zijn fouten heeft en er verlies genomen wordt.

Ik speel in op de openingrange met speeders. Bij het openingrangesysteem kies ik ervoor om verlies te nemen zodra de index in tegengestelde richting het andere niveau van de opening doorkruist.

Voorbeeld: Op het moment dat de index boven de hoogste koers van de openingrange komt, geeft het systeem een signaal om long te gaan. Ik koop dan een speeder long. Als de index vervolgens helemaal niet verder stijgt en terugvalt tot onder de laagste koers van de openingrange, dan neem ik verlies en verkoop ik de speeder long.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Grootste aanbod

Iedere dag handel ik op de AEX op basis van bovenstaand systeem. Op zijwaartse dagen is het systeem verliesgevend, maar op trendmatige dagen genereert het openingrangesysteem vaak een mooie winst.

Natuurlijk heeft u nu slechts een versimpelde versie gezien. Op Marktgevoel.nl kunt u meer lezen over de dagelijkse openingrange en mee praten over dit simpele maar doeltreffende systeem. Het is namelijk heel gemakkelijk om middels hefboomproducten te handelen op basis van de openingrange.

Ik kies voor de BEST speeders van Citi omdat zij het grootste aanbod aan AEX-hefboomproducten op de markt hebben en bovendien de laagste spread bieden.

Woensdag 14 mei vertellen Selwyn Duijvestijn en René van Mourik u namens Citi Group alles over technische signalen voor de korte en lange termijn. Meldt u hier aan voor dit online seminar. 


Selwyn Duijvestijn is een actieve beurshandelaar en expert op het gebied van handel in hefboomproducten, zoals speeders, sprinters en turbo's. De informatie in deze publicatie is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De handelssignalen van Duijvestijn kunnen op elk moment veranderen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Selwyn Duijvestijn

Selwyn Duijvestijn is een actieve beurshandelaar op Beursplein 5. Hij beoordeelt onderliggende waarden via een geheel eigen werkwijze op koopwaardigheid en potentieel rendement. Op Marktgevoel.nl kunt u zich inschrijven voor zijn gratis nieuwsbrief vol opgemerkte kansen en valkuilen in verschillende markten.

Meer over Selwyn Duijvestijn

Recente artikelen van Selwyn Duijvestijn

  1. jan '16 Mijn vier grootste fouten 32
  2. nov '15 Liever Barrick Gold, dan goud 11
  3. nov '15 Monsterlijke sterk 1

Gerelateerd

Reacties

7 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 17 mei 2014 14:58
    quote:

    x.Kaplan schreef op 17 mei 2014 13:35:

    [...]

    Heb je ook enige technisch bewijs.........
    Of je kijkt gewoon eens naar de futures grafieken per dag. ;)
    Vlak voor de opening hier (7 tot half 9, 9 uur) stampt men de futures van de VS vaak nog even extra omhoog of omlaag om het daarna te laten ploffen binnen een half uur na opening.
7 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links