Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

De Krim en verder

Afgelopen vrijdag kwam er, ondanks dat we een prima AEX hebben, weer een nieuwe index bij in Amsterdam: de echte Hollandsche Waer Index van DFT, wat KLM er in doet met Air France is mij niet duidelijk en ik overweeg als reactie op al die pro-Nederland indices een Amsterdamse allochtone index te introduceren.

Met ArcelorMittal, Gemalto en OCI een zwaardere weging en als een aandeel alleen in Nederland werkzaam is wordt het uitgesloten. Ik zou zo niet direct weten welk aandeel dan uitgesloten moet worden maar daar wordt nog aan gewerkt…

Even weer serieus...

De AEX is afgelopen donderdag weer een niveau lager gegaan in het financiële defcon- (of devcon-)niveau. De situatie in de Oekraïne verslechterde weer. De Russen gaan oefenen voor de grens en zijn boos als er opstandelingen sneuvelen. De NAVO is ook aan het oefenen en als het zo door gaat blijft het niet bij een financieel defcon-level.

Nu ben ik geen historicus maar voor mij lijkt het allemaal wat op een aanloop naar een grote oorlog. Het heeft namelijk wat weg van de aanloop naar de vorige grote oorlog. Eerst namen ze toen het Rijnland weer in, en later viel Duitsland Oostenrijk binnen, waar toch ook een soort Duitsers woonden en daarna volgde Polen...

De Russen begonnen met de Krim... Of het echt zo'n vaart loopt, is altijd maar weer afwachten. Nu beperk ik me in mijn column tot de beurs en dan is er goed nieuws want oorlogen zijn in beginsel niet slecht voor de beurs.

Ter illustratie, de Vietnamoorlog werd pas een probleem toen het te veel geld begon te kosten. De oorlog duurde pakweg vanaf 1957 tot 30 april 1975. Pas vanaf 1972 komt er een serieuze daling in de Dow Jones.

De Golfoorlog gaf even een schikreactie en daarna ging het weer hoger. De laatste Irakoorlog was goed voor de economie en om nog even terug te gaan naar de Tweede Wereldoorlog kijk maar naar de Dow van 1938 tot 1945. Een enigszins logisch koerspatroon.

Ook leuk de Dow van 1900 tot nu dat geeft een heel apart gevoel. Hoewel u deze grafiek eigenlijk logaritmisch moet bezien.

Dus hier nog even logaritmisch en ja, ik zou eigenlijk ook een inflatiecorrectie moeten toepassen.

In de Twindicator hebben we een verkoopsignaal en het wordt nu de vraag of de AEX in de opgaande trend weet te blijven. Ik zou iedereen aanraden om bescherming te nemen.

De Duitse DAX heeft ook een verkoopsignaal gegeven en de grafiek lijkt op een serieus toppatroon. Ook op basis van deze grafiek een beschermingsadvies.

De Amerikaanse S&P 500 heeft officieel nog geen verkoopsignaal in de Twindicator, maar ook hier zie ik (met enige fantasie) een toppatroon ontstaan.

Russell 2000, de Amerikaanse smallcapindex heeft al eerder een verkoopsignaal gegeven en is zelfs na een pullback opnieuw uit de opgaande trend aan het vallen. Als dit doorzet dan kunnen we nog het een en ander meemaken.

Ook de Dow Jones is bezig met een verkoopsignaal.

In de Nasdaq, de technologie-index hebben we ook al een tijdje een verkoopsignaal. Maar zitten we nog wel in de opgaande trend. Dit terwijl er de afgelopen week best schokkende tech-cijfers bekend gemaakt werden.

Bingo!

Ik heb mijn universitaire studie nooit afgemaakt (het is bij een inschrijving op de HEAO gebleven) en ligt het mogelijk daar aan, maar ik heb nooit begrepen hoe een analist op CNBC (een grote Amerikaanse nieuwszender) met droge ogen kan vertellen dat hij positief is op een bedrijf dat 600 keer de verwachte winst staat en ook nog eens op 318 dollar een koerstarget van 430 of hoger durft te geven.

Nu ben ik uiteindelijk blij met dit soort beroepsgedeformeerden, want ik werd getriggerd om contrair te gaan en ging dus short vlak voor de cijfers. Ik verkocht nabeurs en ging short in de aandelen. We hadden deze maand een paar mooi trades gedaan en had dus ruimte voor een gokje.

De volgende dag stond Amazon ruwweg 10% lager. Bingo dus, in de daling heb ik winst in de short-aandelen gepakt en een deel van mijn winst geruild naar hefboomproducten waar ik maar beperkt mee kan verliezen (turbo’s en opties).

Persoonlijk hou ik rekening met een nog veel grotere daling. Ik leerde van mijn economieleraar dat zelfs 515 keer de verwachte winst een bubbel is die in trouble is.

Amazon was de trade van donderavond, maar wat wordt de volgende short als het publiek zich begint af te zetten tegen aandelen die geen of nauwelijks winst maken en dus een enorme hoge verwachte koerswinst hebben.

In dat geval moeten we nog eens nadenken over Tesla dat vrijdag onder de 200 dook en nog steeds veel te duur is. Pas rond de 30 dollar moet u gaan nadenken of u het aandeel wil.

Facebook heeft ook een mooi verkoopsignaal gegeven en ging ondanks de goede cijfers ook omlaag.

Pandora had ook best mooie cijfers maar dook ook verder omlaag (min 17%) en wat mij betreft kunnen ze zo naar de 10 dollar en dan is het nog steeds te duur.

Zelfs toppers als Google die echt goede cijfers hadden en dus niet alleen beter dan verwacht maar ook nog substantiële winsten maken gingen recent omlaag.

Apple had goede cijfers en veerde op. Maar daar waren de analisten juist negatief over omdat er nog geen Iphone 6 of een ander item geïntroduceerd wordt. Maar een terugkoopprogramma en een stocksplit drijft de koers op. Of dit nu een echte reden is om het aandeel te kopen? Maar los van de optische redenen blijft het een mooi bedrijf.

Afgelopen week hadden we dramatische cijfers over de woningmarkt, ik heb daarom mijn short in Home Depot weer in genomen. Maar officieel in de Twindicator hebben we pas een verkoop onder de 77,40 dollar.

In Nederland ben ik op zoek naar aandelen die nog niet gedaald zijn maar wel een groot dalingspotentieel hebben. Je komt dan al gauw op aandelen als Aegon en ING. In Aegon hebben we technisch verkoopsignalen en ik heb dan ook zakelijk en privé puts.

En ING Is eigenlijk hetzelfde verhaal, ook hier heb ik zakelijk en privé puts omdat ik denk dat het een mooi technisch patroon is dat ons tot lagere niveaus kan leiden (of wordt het dan lijden?)

Manpower en Randstad is een beetje een ING en Aegon-verhaal maar met die verschillen dat we daar nog geen verkoopsignalen hebben en ook hebben we nog geen posities.

Geen longs? Ja los van de lange Amerikaanse staatsleningen heb ik helaas of gelukkig wel een paar longs. Een ervan is Yahoo omdat zij gaan profiteren van de IPO van Alibaba.

Zeker omdat we de dumpjes eerder gezien hebben (Nina) en ik dus zeker niet de IPO durf te kopen van Alibaba, zijn er ook bedrijven die dus hoog verkopen. En met een beetje fantasie zouden de verwachtingen over de groei van de toekomst van Alibaba best kunnen.

Maar ik vraag me echt af of de markt het aankan om zo'n grote deal nu op te nemen. Ik houd rekening dat Alibaba de eerste echte mislukte deal gaat worden en laten we hopen dat ik het mis heb.

Yahoo zit ik dus long maar technisch ziet het er niet goed uit ik houd dan ook een stoploss op 32,25 dollar. Als we dan nog geloven in de deal dan ruil ik uit aandelen naar een hefboomproduct om niet teveel geld in de waagschaal te zetten.


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
  2. jan '17 Mindf*ck 34
  3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

9 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 28 april 2014 10:46
    Zo is het maar net: handelen op de beurs is anders dan oorlog voeren. Er is al oorlog maar dan een economische oorlog waaraan te verdienen valt. Overigens wat doen de Amerikanen in de Zwarte Zee, Baltische Zee, Middellandse Zee en de Noordzee? Misschien is de euro shorten zo gek nog niet want EU bestaat bij de gratie van de VS en de usd komen in trek want EU is onveilig. VS wilden gewoon Oekraïne inlijven want Krim kreeg je dan erbij. Het aardige is nu dat Rusland en China steeds meer economisch nauwere banden aanhalen naar ik lees. beide landen vormen een mooi lapje grond als men de kaart bekijkt.
  2. Otto Obligatie 30 april 2014 20:58
    Zelfs het veel kleinere Nederlandse leger met tech level B kan het Russische leger met tech level C aan, dus de Russen zullen nooit een oorlog beginnen. De Navo hoeft maar even te blazen en de russen zijn weg. Rusland heeft wat ze wil (de KRim en Zuid Ossetie in 2008). Toen had Rusland ook al moeite met het georgische leger.
  3. WijHetVolk 2 mei 2014 08:59
    quote:

    Otto Obligatie schreef op 30 april 2014 20:58:

    Zelfs het veel kleinere Nederlandse leger met tech level B kan het Russische leger met tech level C aan, dus de Russen zullen nooit een oorlog beginnen. De Navo hoeft maar even te blazen en de russen zijn weg. Rusland heeft wat ze wil (de KRim en Zuid Ossetie in 2008). Toen had Rusland ook al moeite met het georgische leger.
    Misschien toch wel verstandig als je je eerst even inleest voordat je met dit soort commentaren komt. Rusland en c-status is al van heeeel lang geleden Zoek voor de gein maar eens naar JSF en SU-32. Het Russische leger is sterker en moderner dan ooit. Als de uitbreiding van de zeemacht is afgerond doen ze gewoon weer overal aan mee. Op een aantal punten zijn ze zelfs superieur aan het VS leger. (Raketten a 6000km/h, vliegtuigen SU-32/SU-50 tanks T-90S etc)
9 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Gerelateerde instrumenten

  1. Aegon 10 mei
    6,136
    +1,15% +0,070
  2. AEX 10 mei
    910,59
    +0,71% +6,38
  3. Alphabet 10 mei
    170,290
    -0,75% -1,290
  4. Amazon.com 10 mei
    187,480
    -1,07% -2,020
  5. Apple 10 mei
    183,050
    -0,82% -1,520
  6. DAX 10 mei
    18.772,85
    +0,46% +86,25
  7. Home Depot 10 mei
    346,430
    -0,29% -1,010
  8. ING Groep 10 mei
    16,058
    +0,15% +0,024
  9. 476,200
    +0,16% +0,780
  10. 0,00
    0,00% 0,00
  11. 16.340,87
    -0,03% -5,40
  12. NY-S&P 500 nov '18
    0,00
    0,00% 0,00
  13. RANDSTAD NV 10 mei
    49,120
    +2,61% +1,250
  14. Tesla 10 mei
    168,470
    -2,04% -3,500
  15. Yahoo! Inc jun '17
    52,580
    0,00% 0,000

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links