Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Oog van de storm

Een indicator die het sentiment onder analisten aangeeft, staat op positieve extremen. Een alarmerend signaal. De data zijn gebaseerd op de bronnen Hulbert Financial Digest en Investors Intelligence die het sentiment in de Verenigde Staten nauwkeurig bijhouden.

Dit sentiment wordt beschouwd als een contra-indicator.

In onderstaande tabel is de performance van de S&P 500 te zien op het moment dat de indicator een waarde van 70% bereikt.

Divergentie in de RSI
Ik werp een blik op de Relatieve Sterke Index (RSI) van de AEX. De RSI geeft de verhouding aan tussen de gemiddelde stijging en de gemiddelde daling van een ingestelde periode. Een periode van 14 is het meest gebruikelijk.

Ik pak in dit geval de uurgrafiek en stel een periode van 14 uur in.

Wat in eerste instantie opvalt is dat zowel de toppen als bodems in de index een stijgende lijn vertonen. In het geval van de RSI is dit precies omgekeerd. Wat zegt dit? Negatieve divergentie.

Stijgende toppen in de index en dalende toppen in de RSI noemt men divergentie en dit is in dit geval negatief. De indicator kan de index niet bevestigen en dit geeft aan dat de stijging aan relatieve kracht verliest.

De stijging is te zwak om out of the money-calls te doen stijgen. Optiebeleggers konden dus met shortposities zelfs geld verdienen. Om dit met een concreet voorbeeld te illustreren pak ik de waarde van de november call 400.

  • 21 oktober openingskoers AEX: 387,80 / openingskoers 400 call 0,65
  • 1 november slotkoers AEX: 391,20 / slotkoers 400 call 0,50

Afzwakking
Wanneer de beurs een hogere bodem maakt maar de indicator een lagere bodem duidt dit op een grotere dalingskracht. Dit is echter niet negatief. Een daling krijgt doorgaans meer gestalte als beleggers dit onderschatten.

Wanneer een daling te krachtig begint zien we indicatoren als de put-callratio doorgaans ook sneller oplopen. Dit duidt erop dat beleggers zich al indekken voor een daling. Een beweging wordt vooral sterk door onderschatting en niet wanneer een groot deel van de markt al denkt dat die komt.

Kortom: de afnemende dalingskracht bij de toppen is negatief maar zo lang dit gepaard gaat met relatief krachtige correcties is dit nog niet zorgwekkend. Wanneer de AEX neerwaarts door een vorige bodem breekt met een RSI-waarde die hoger is, wees dan alert op een verdere afzwakking.

Draaipunt november
In mijn vorige column gaf ik aan rond 1 november een draaipunt te verwachten. Dit is gebaseerd op een zelf ontwikkelde formule die ook bij de belangrijke bodem van 9 oktober een draaipunt gaf. De hoogste kans had een bodem, het alternatieve scenario was een top.

Om de waarschijnlijkheid van een top of bodem te bepalen gebruik ik een simpele blik op de grafiek.

Correctie
De index maakte het afgelopen jaar om de ongeveer 40 tot 45 dagen een bodem. Deze keer is dat anders, er is inversie opgetreden. De cyclus van toppen wordt duidelijker zichtbaar en geeft een periode van 50 tot 55 dagen.

We zitten nu in het oog van de storm en op het punt ergens heen geslingerd te worden. Ik sluit niet uit dat de koers de bovenkant de komende dagen nog zal testen, maar een gezonde correctie mag verwacht worden. Er is echter nog geen shortsignaal in de grafiek verschenen.

Op dit moment verwacht ik bij een doorbraak van het 387,50-niveau een test van 382. Op de langere termijn ben ik nog niet negatief en verwacht dat we na een correctie later dit jaar nog hoger gaan.


Jan Kastelijns is een selfmade beursdeskundige. .De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Kastelijns neemt veelal posities in op beleggingen die hij hier ook beschrijft, die kunnen overigens wel continu van aard veranderen.


Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Jan Kastelijns

Selfmade belegger Jan Kastelijns was in het verleden werkzaam bij Keijser Capital, Saen Options en All Options International. Hij heeft professionele ervaring als adviseur en optiehandelaar. Hij raakte op jonge leeftijd geïnteresseerd in de financiële markten en is nu na een zelfstudie van jaren een selfmade beursdeskundige. ...

Meer over Jan Kastelijns

Recente artikelen van Jan Kastelijns

  1. apr '15 13 mei cruciale datum 10
  2. feb '15 Definitieve bullmarkttop 8
  3. dec '14 2015: beurswinsten 3

Gerelateerd

Reacties

10 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 4 november 2013 14:02
    De stijging is te zwak om out of the money-calls te doen stijgen. Optiebeleggers konden dus met shortposities zelfs geld verdienen. Om dit met een concreet voorbeeld te illustreren pak ik de waarde van de november call 400.

    •21 oktober openingskoers AEX: 387,80 / openingskoers 400 call 0,65
    •1 november slotkoers AEX: 391,20 / slotkoers 400 call 0,50

    Inmiddels is dat out of the money calletje van jou al weer meer dan 0,80...................hoe bedoel je geld verdienen.

  2. [verwijderd] 4 november 2013 14:57
    Onderzoek naar de voorspelkracht van deze indicator (HSNSI)doet sterk vermoeden dat koers ´mean reversion´ de onderliggende verklarende factor is. Dezelfde analyse laat ook zien dat de voorspelkracht hiervan en dus ook van de HSNSI beperkt is. Ik zou er dus niet teveel op afgaan.

    www.cxoadvisory.com/3265/sentiment-in...
  3. retsok 6 november 2013 12:14
    btw jan 1 nov.,twas niks he... maarja dat had ik al geschreven...en divergentie janneman.. kijk nou niet naar indicatoren die zijn er voor diegenen die er niks ....

    21-10..btw er zijn maar 2 manieren hoe de blowoff, in deze fase van de cyclus, kan eindigen janneman en 1 nov. komt daar niet in voor...
10 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links