Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

2015: beurswinsten

2015: beurswinsten

Mijn target voor de AEX dit jaar was vlak (390) maar de index gaat het jaar positief afsluiten. Voor 2015 blijven mijn belangrijkste punten overeind. Ik houd rekening met een zwakke euro en ben meer gericht op in dollars genoteerde indices.

Dow Jones: 19.000

De Amerikaanse indices en dan met name technologie-gerelateerde fondsen zullen naar verwachting beter blijven performen. Uit de eeuwenoude koershistorie van de Dow Jones blijkt dat jaren die eindigen op een 5 de beste beurswinsten opleveren.

In dertien jaar was het slechtste jaar 2005, met een klein verlies van -0,6%.


Klik op de afbeelding voor een grote versie

 

Afgezet tegen alle andere beursjaren in het decenniumpatroon is de outperformance heel duidelijk af te lezen


Klik op de afbeelding voor een grote versie

 

Als ik kijk naar de bullmarkt van 1987 tot 2000 (zwarte lijn) en dit afgezet tegen de huidige historische dag- (rode lijn vanaf 2009) en maandgrafieken (groene lijn vanaf 1932) valt op dat de patronen een interessante gelijkenis vertonen.

In deze vergelijking is in de eerste helft van 2015 nog een blow out te verwachten. Statistisch (seizoenspatronen) is er dit jaar een grote kans op een jaartop rond augustus.


Klik op de grafiek voor een grote versie

 

De Dow Jones kan dus nog naar 20.000 punten. Mijn verwachte slotstand voor komend jaar leg ik tussen de huidige koers en dat niveau: op 19.000 punten.

AEX: 450

In oktober verwachtte ik dat de bodems in de AEX waren gezet met 435 als target. Dit is het punt waarbij de lengte van B naar C even groot is als die van A. Het huidige herstel is tot 432 gekomen, een cruciaal punt. Bij een doorbraak hiervan zou de C in het beste geval naar 510 kunnen.


Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Op de AEX beschouw ik de trend vanaf 2009 als positief maar nog wel correctief op de daling van 2000 tot 2009. Omdat andere indices duidelijker in bullmarkten verkeren houd ik de positieve richting voor de AEX ook vast en ga vooralsnog uit van een doorbraak van 435 in 2015.

Mijn eindejaarstarget staat op 450 punten.

Grafiek van 2015: Nasdaq

Net als vorig jaar houdt technologie mijn voorkeur toen ik stelde dat de Nasdaq naar 4500 punten kon. Deze tech-graadmeter is zeer sterk maar nog steeds op afstand van de all-time high uit het jaar 2000 op 5132 punten.

Mijn verwachting voor deze beurs is een nieuw record in 2015.


Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Technisch (Elliot Wave) is de Nasdaq in een grote opwaartse golf (3) zodra een subtelling is afgerond (v) kan een grotere correctie starten (4) maar hierna zal nog een hogere top volgen (5).

Ik vermoed op dit moment dat deze grote correctie in de tweede helft van 2015 zou kunnen starten en de top in 2016 volgt.

Olie: 60 dollar

Olie heeft belangrijke steunpunten op 52 dollar en hieronder in een dramatsich geval bij 32 dollar. Ik vermijd olie en de meeste olie gerelateerde fondsen voor de lange termijn maar heb recent wel een positie genomen in China Petroleum & Chemical. Ik houd de slotstand voor 2015 op 60 dollar.

Goud: 1100 dollar

Op lange termijn is de daling van goud in een eindfase. Boven 1240 dollar is er meer reden om aan te nemen dat goud de neergaande trend vanaf 2011 gaat verlaten. Zo lang dat niet gebeurt is er dreiging tot 1050 dollar. Mijn verwachte slotstand voor 2014 was 1100 punten, dit handhaaf ik voor 2015 zo lang er geen uitbraak aan de bovenkant volgt

Euro-dollar: 1,15

Ik houd net als afgelopen jaar rekening met aanhoudende zwakte in de euro. De euro-dollar kan naar 1,12 en ik zet de slotstand op 1,15.

Toppers en floppers

Mijn toppers voor 2014 waren Heineken, Ahold en KPN. Alledrie hebben dit jaar koerswinsten laten zien. Mijn floppers voor 2014 waren Imtech, Randstad en Gemalto. Deze fondsen hebben alledrie een negatief resultaat op de borden gezet.

Voor mijn Toppers 2015 kijk ik vooral overzee:

  • IBM: lage koers-winstverhouding van ongeveer 10, stabiel dividend van 3% en groeikansen in markten als de cloud maken dit aandeel een defensief fonds met mogelijk onderschatte groeikansen
  • Google: een verhouding van 20x de winst voor 2015 brengt het aandeel terug op 600 dollar.
  • Sina: Sina.com is de nummer 4-website van China op basis van verkeer (ranking van alexa.com) met een marktkapitalisatie van slechts 2,5 miljard dollar. Dit is minder dan de netto cash positie + waarde van investering die het bezit in andere Chinese internetbedrijven. Het feit dat haar portal honderden miljoenen Chinezen kan bereiken verdient in mijn visie een hogere waardering en een verdubbeling van de marktwaarde moet mogelijk zijn. De cashpositie zal ongeveer 20% onder het huidige niveau een sterke steun moeten leggen.

Floppers 2015:

  • Royal Dutch Shell: zie nog geen krachtig herstel in de oliemarkt.
  • BP: om dezelfde reden
  • Starbucks: dubbele top in de maak. Koerst op zo’n 20x de verwachte winst voor 2016. Een duur kopje koffie.

Jan Kastelijns is een selfmade beursdeskundige. .De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Kastelijns neemt veelal posities in op beleggingen die hij hier ook beschrijft, die kunnen overigens wel continu van aard veranderen.


Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Jan Kastelijns

Selfmade belegger Jan Kastelijns was in het verleden werkzaam bij Keijser Capital, Saen Options en All Options International. Hij heeft professionele ervaring als adviseur en optiehandelaar. Hij raakte op jonge leeftijd geïnteresseerd in de financiële markten en is nu na een zelfstudie van jaren een selfmade beursdeskundige. ...

Meer over Jan Kastelijns

Recente artikelen van Jan Kastelijns

  1. apr '15 13 mei cruciale datum 10
  2. feb '15 Definitieve bullmarkttop 8
  3. dec '14 2015: beurswinsten 3

Gerelateerd

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links