Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Definitieve bullmarkttop

Sinds 22 oktober was er wat betreft mijn analyses weinig nieuws te melden, het grote opwaartse potentieel is benut. Het genoemde koersdoel voor de DAX lag destijds zo’n 30% hoger op 11.400 punten en de Duitse beursindex is hier nog minder dan 5% van verwijderd.

Tijd voor een belangrijke update van de scenario’s.

DAX-grafiek van 22 oktober 2014:

Grafiek DAX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

De huidige DAX-grafiek:

Grafiek DAX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Top in april

De DAX is terug in het stijgende trendkanaal en probeert de bovenkant op te zoeken. Dat is in de huidige fase nog mogelijk maar ik ben in de veronderstelling dat we nu de sterkste beweging hebben meegemaakt uit de bullmarkt vanaf 2009.

Het momentum van de afgelopen maanden zal moeilijk te evenaren zijn. Ik verwacht dan ook tussen 11.000 en 12.500 punten de vorming van een belangrijke top. Idealiter zie ik dit begin april gebeuren, want deze maand voorspellen mijn berekeningen zwakte.

Na het zetten van een top is een correctieve daling van duizenden punten goed mogelijk om vervolgens nog eenmaal een nieuwe all-time high te zetten die dan de definitieve top uit de bullmarkt moet worden.

Laatste rally

Wat betekent dit concreet? Ik acht het verstandig langetermijnposities langzaam te verzekeren (winst nemen, calls schrijven) maar blijf nog overwegend long. De komende maanden zal ik dips nog proberen te kopen.

Wanneer de index meer dan 2000 punten daalt verwacht ik daarna nog een laatste rally naar een all-time high en dan zal ik alle nodige bescherming gaan treffen tegen een nieuwe financiële crisis. Dit proces zal nog even duren.

S&P 500: bescherming tegen de euro

In de analyse van oktober schreef ik dat een sterker wordende dollar negatief is voor in deze valuta koersende waarden. Op basis van de grafiek zat er echter nog veel potentieel in de S&P 500.  

De euro is verder gedaald van 1,26 destijds naar 1,14 nu. Omgerekend is de S&P 500 in euro’s dus bijna 10% meer waard geworden. Verder steeg deze index in de afgelopen periode nog zo’n 6%.

Mijn jaardoel voor de euro (1,12) is ondertussen al gehaald maar ik houd er rekening mee dat de euro pariteit zal bereiken of zelfs onder de dollar zakt.

Grafiek S&P 500
Grafiek S&P 500
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Dollarbeleggingen

Mijn huidige maximale koersdoel voor de S&P 500 staat op 2300 punten. Tussen dit niveau en de huidige koers verwacht ik nog een daling van meer dan 200 punten. Dit betekent dat mocht de index eerst doorstijgen de koers waarschijnlijk op een bepaald moment nog terug zal keren naar de huidige waarde.

Beleggers kunnen ervoor kiezen om stapsgewijs wat winsten te verzekeren. Ik acht dollarbeleggingen al enige tijd de meest zekere keuze en verwacht dat een daling tot honderden punten nog steeds correctief zal zijn in het meerjarige plaatje en er daarna nog een rally naar een nieuwe all-time high volgt.

Mijn langetermijntarget van 2200 blijft voorlopig overeind.

Eindconclusie

Ik blijf op lange termijn positief volgens mijn scenario van midden oktober en ben voornemens stapsgewijs risico’s af te bouwen om later nog opnieuw te investeren. Er zijn de komende maanden twee momenten waar ik bij de gewenste beweging een tip wil melden.

Mocht begin maart een dip plaatsvinden zal ik proberen te kopen, bij een top eind maart of begin april zal ik een verkoopadvies overwegen.


Jan Kastelijns is een selfmade beursdeskundige. .De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Kastelijns neemt veelal posities in op beleggingen die hij hier ook beschrijft, die kunnen overigens wel continu van aard veranderen.


Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Jan Kastelijns

Selfmade belegger Jan Kastelijns was in het verleden werkzaam bij Keijser Capital, Saen Options en All Options International. Hij heeft professionele ervaring als adviseur en optiehandelaar. Hij raakte op jonge leeftijd geïnteresseerd in de financiële markten en is nu na een zelfstudie van jaren een selfmade beursdeskundige. ...

Meer over Jan Kastelijns

Recente artikelen van Jan Kastelijns

  1. apr '15 13 mei cruciale datum 10
  2. feb '15 Definitieve bullmarkttop 8
  3. dec '14 2015: beurswinsten 3

Gerelateerd

Reacties

8 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 4 Bernardo 9 februari 2015 14:57
    Zie geen opwaarts doel, dus we gaan omhoog.
    Als iedereen negatief wordt dan ......

    De euro is verder gedaald van 1,26 destijds naar 1,14 nu. Omgerekend is de S&P 500 in euro’s dus bijna 10% meer waard geworden. Verder steeg deze index in de afgelopen periode nog zo’n 6%.

    ,,Mijn jaardoel voor de euro (1,12) is ondertussen al gehaald maar ik houd er rekening mee dat de euro pariteit zal bereiken of zelfs onder de dollar zakt.,,
    ,
  2. [verwijderd] 9 februari 2015 18:08
    quote:

    profi-cent schreef op 9 februari 2015 16:42:

    Yep.. US/EU pariteit is een kwestie van tijd. Verder zie ik juist nu een flinke top in de maak, terugval de komende weken is niet ondenkbaar... en juist met het geld vd ecb in de markt de komende 1,5 jaar gaat het weer rustig opwaarts...
    Heejj Gast.. Analist worden Jonguh.. jij hebt echt Talent!!

    Of ben jij het Bassie?? je neemt me in het OOOhhtje hé??!
  3. Go with the flow 10 februari 2015 07:57
    quote:

    B. Heijink schreef op 10 februari 2015 06:19:

    @Beartje,

    Wie is Bassie?
    Ik denk dat hij daarmee de 2e man bedoeld van het duo Bassie & Adriaan, tot mijn 12e levensjaar luisterde ik graag naar hun adviezen, tegenwoordig lees ik graag, de meestal bruikbare analyses, van onze enige echte Bas.

    Ik denk alleen zelf dat er best een hogere top kan worden neergezet
8 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links