Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Kwestie van tijd

Consolideren, dat is wat de AEX momenteel doet op een hoog niveau. Als we kijken naar de grafiek dan valt nog iets op aan de candlesticks dat wijst op een teken van kracht. Vanaf de recente hogere middellangetermijnbodem van 366 zijn alle dagen afgesloten met witte candlesticks. Dit betekent dat het slot hoger ligt dan de opening.

Tijdens de vijfde correctie van dit jaar werd overigens op een punt na het 38,2%-Fibonacci-retracementniveau getest tussen de tot dan toe geldende jaarbodem van 331 en de jaartop van 385,90. Zolang in het middellangetermijnbeeld een index boven een dergelijk niveau weet te blijven, blijft de opwaartse kracht in stand.

Andere punten van kracht in de huidige markt blijken uit het feit dat in de afgelopen twee weken er vier opwaartse gaps werden gevormd. Verder werden alle vijf de correcties van dit jaar in een korter tijdsbestek goedgemaakt dan de correctie duurde. De 5e correctie spande hierbij de kroon door in ongeveer anderhalve week de gehele correctie van vier weken ongedaan te maken.

Consolidatie
Voor de komende weken verwacht ik nog steeds een verdere versteiling van de opgaande trend tot ruim boven de 400. Ik houd daarbij de 420 (horizontale weerstand) aan als maximum. Zodra de AEX ruim boven de 400 punten noteert, moeten we extra alert worden op topvormingssignalen.

Ik verwacht in het middellangetermijnbeeld namelijk vanaf die niveaus de start van een forsere maar nog steeds normale correctie voordat in de loop van volgend jaar definitief afscheid wordt genomen van de 420-weerstand (in positieve zin welteverstaan). Tot zover mijn technische verwachtingen voor de komende maanden. In het kortetermijnbeeld is er sprake van consolidatie.

Ik zie deze bewegingen als opbouw van kracht om uiteindelijk de bovenkant van het stijgende trendkanaal te breken. Dit trendkanaal bepaald al ruim een jaar de buitengrenzen van de stijging. Dit trendkanaal valt overigens binnen de grenzen van de brede sinds 2009 stijgende trend. De bovenkant van dit trendkanaal ligt nu rond de 393,50 en loopt langzaam verder op.

Kwestie van tijd
Pas een structurele doorbraak hierboven zorgt voor een volgende fase en versteiling van de stijgende middellangetermijntrend. Hierboven liggen nog te berekenen koersdoel bij 397 en 399. Bij 397 ligt het koersdoel vanuit het afgeronde vlagpatroon en bij 399 ligt het 161,8%-projectieniveau van de vijfde correctie van dit jaar.

Maar zodra de stijgende toppenlijn wordt gebroken, houd ik rekening met een snelle voortzetting tot ruim boven de 400. Zolang deze toppenlijn niet opwaarts wordt gebroken, blijft de huidige consolidatie in stand. Eerste steun ligt in de gap tussen 385,70 en 387,20. Hierbinnen valt verder ook de voormalige jaartop van 385,90.

En zolang de consolidatie aan blijft houden, blijft een (gedeeltelijke) opvulling van de gap realistisch. Daaronder liggen verder nog de 3e gap tussen de 382,70 en 382,90 en een eerdere jaartop bij 380,20. Het lijkt op dit moment echter meer een consolidatie in de tijd te worden dan een diepere terugtest.

Waar de bodem in de komende dagen ook gevormd zal worden, de markt blijft krachtig en opwaarts gericht en het is slechts een kwestie van tijd voordat hogere koersen op de borden worden gezet boven de stijgende toppenlijn.


Klik op de grafiek voor een grote versie

DAX
Ook de DAX is krachtig en testte op een haar na de psychologische grens van 9.000 punten. Deze grens heeft echter geen technische waarde. Wel ligt bij 9.005 nu de korte stijgende toppenlijn die gisteren ook bijna werd getest. Ondertussen komt mijn begin dit jaar (en voor velen voor onmogelijk gehouden) afgegeven doel van 9.200 snel naderbij.

Bij dit niveau ligt een lange termijn Fibonacci-projectieniveau. Deze grens kan snel worden opgezocht op het moment dat de DAX boven de stijgende toppenlijn weet te sluiten. Steunniveaus in het kortetermijnbeeld liggen bij de 8.770 (voormalige jaartop) en de stijgende kortetermijnbodemlijn die nu rond de 8.690 ligt.

De voormalige jaartop werd overigens in de afgelopen week al teruggetest. Ook hier geldt dat de opwaartse kracht sterk is en de 9.200 al snel op de borden kan komen.


Klik op de grafiek voor een grote versie


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

357 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 18 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. dmmsch 25 oktober 2013 08:39
    Big Money macht Kasse...."
    Uns wurde und wird ja auf diversen Kanaelen weisgemacht, dass die grossen Adressen schon seit mehreren Wochen ihre Aktienbestaende sukzessive verkaufen! Wie kann dann Big Money verkaufen, wenn ja nichts mehr da ist???
    Das laesst nur einen Schluss zu, es sind Babus Hausfrauen, die ihre gewaltigen Bestaende ebenfalls reduzieren. Nur, wo verkauft wird, muss auch gekauft werden. Also wer zum Teufel kauft da oben???? gr Dmmsch
  2. [verwijderd] 25 oktober 2013 08:54
    @deschaker,

    Binnenkort ga ik mijn visie schrijven voor 2014 en zal deze dan ook publiceren. Maar de langetermijntrend blijft opwaarts gericht en daar lijkt ook in het komende jaar geen verandering in te komen. Wel blijven (net als in 2013) meerdere en soms forsere correcties realistisch. In mijn column geef ik aan dat na een verdere versteiling (zone 400 - 420) de kans groot is op een nieuwe en forsere correctie, waarschijnlijk in het eerste kwartaal van 2014.

    Met vriendelijke groet,

    Bas Heijink
  3. [verwijderd] 25 oktober 2013 09:02
    quote:

    joostvls schreef op 25 oktober 2013 08:59:

    Opmerkelijk dat alle professionals hogere koersen voorzien en de forumleden met name short zitten.
    Ben benieuwd wie er gelijk gaat krijgen ?
    Die willen kleine jan in laten stappen, en hun op altime laten verkopen altijd dit liedje rond een top.

    Eerst stopjes pakken dan down echt, nu wel hoor.
  4. deschaker 25 oktober 2013 09:07
    quote:

    B. Heijink schreef op 25 oktober 2013 08:54:

    @deschaker,

    Binnenkort ga ik mijn visie schrijven voor 2014 en zal deze dan ook publiceren. Maar de langetermijntrend blijft opwaarts gericht en daar lijkt ook in het komende jaar geen verandering in te komen. Wel blijven (net als in 2013) meerdere en soms forsere correcties realistisch. In mijn column geef ik aan dat na een verdere versteiling (zone 400 - 420) de kans groot is op een nieuwe en forsere correctie, waarschijnlijk in het eerste kwartaal van 2014.

    Met vriendelijke groet,

    Bas Heijink
    Thanks! Ik kijk er naar uit!
  5. Smurf In het Smurfenbos 25 oktober 2013 09:11
    quote:

    Formule1-Fan schreef op 25 oktober 2013 08:36:

    Veel willen short nu, daarom expres lager al gezet.
    Grondstof is op vrijdag vaak down lijkt wel, extra hard, dat de koerswinst van afgelopen week weer verbrand is bijna.
    LOL, je schrijft als Joda uit Starwars..

    Gr
  6. DonDagobert 25 oktober 2013 09:13
    Er is hier de afgelopen weken een hoop geld door het putje gegaan op basis van contraire gedachten en ijdele hoop. Net als in het casino; altijd denken dat hij nu toch wel een keer...

    Ik zit wederom long, alleen dinsdagovernacht short gegaan. De correcties zijn klein bier tot nu toe, zal in november wel anders worden denk ik.
357 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 18 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links