Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Valt er nog wat te kiezen?

Beste Marcel,

Ik zou je willen vragen waarom je in TAKTISCH tot nu toe (bijna) altijd (zeer interessante) gestructureerde producten bespreekt die in Nederland niet genoteerd staan en dus ook niet bij Nederlandse brokers / banken voor particulieren te koop zijn. Het geeft een beetje het gevoel van iemand lekker maken en vervolgens de lezer erachter laten komen dat hij het niet kan kopen..... Jou kennende is dat nooit jouw opzet. Maar wat is jou bedoeling hiermee dan wel ?

Deze mail ontving ik onlangs van een trouwe lezer. Hoewel de rubriek "Taktisch" op IEXProfs verschijnt en in de eerste plaats bestemd is voor adviseurs, zijn particuliere beleggers natuurlijk welkom de artikelen te lezen. Aan het probleem dat in de mail wordt gesignaleerd, besteed ik graag aandacht. Het is niet de eerste keer dat ik er op wordt geattendeerd dat in buitenland genoteerde (gestructureerde) producten in Nederland moeilijk verkrijgbaar zijn. Een volkomen juiste waarneming. Het is als Nederlandse belegger lastig om in buitenland genoteerde producten aan te kopen. Dat is wat mij betreft een bron van irritatie.

De Europese integratie wordt door velen geroemd vanwege de economische voordelen. Daar zit zeker wat in. De grotere concurrentie enerzijds en de opening van een enorme Europese thuismarkt anderzijds heeft voor respectievelijk consumenten en producten enorme positieve effecten. De financiële sector, waar meer concurrentie en een breed gespreid aanbod van producten broodnodig is, lijkt zich echter aan deze ontwikkeling te onttrekken. Een bekend voorbeeld is het gebrek aan concurrentie op de hypotheekmarkt, waar slechts een paar grote financiële partijen actief zijn. Voor de markt van gestructureerde producten is de zaak nog ernstiger.

Schraalhans is keukenmeester
Het aanbod van nieuwe producten is nagenoeg stilgevallen. Die situatie wordt er niet beter op door het aangekondigde vertrek van RBS uit retailproducten. Voor de liefhebbers van in Nederland uitgegeven gestructureerde producten is schraalhans keukenmeester. Dat zou geen probleem behoeven te zijn. Nederland produceert ook nauwelijks auto's, maar met de Franse en met name Duitse wagens kan de Nederlander prima uit de voeten. Zo zou het ook met gestructureerde producten moeten zijn.

In de ons omringende landen leeft de markt van notes en certificaten als nooit te voren. En terecht. Mits goed in elkaar gezet, kunnen deze producten een uitstekende bijdrage leveren de visie van de belegger, in relatie tot zijn risicoprofiel,  te vertalen in een optimaal rendement. Een voorbeeld zijn de Capped Bonus Certificaten, waar de belegger een mogelijk hoog vast rendement kan ontvangen, ook als de koers van de onderliggende waarde gelijk blijft of daalt.

Dat de Nederlandse grootbanken geen zin of mogelijkheden zien gestructureerde producten naar de markt te brengen, is uiteraard hun goed recht. Maar dat dezelfde partijen het hun beleggers bijna onmogelijk maken deze producten op de ons omringende beurzen aan te schaffen, is ergerlijk en betuttelend. Zo onthouden zij hun Nederlandse klanten van producten waar Duitsers, Fransen en Belgen naar hartenlust gebruik van kunnen maken. Natuurlijk ben ik bereid enige nuancering te maken.

Samen moet het lukken
Gestructureerde producten kunnen complex zijn. In ieder geval is het belangrijk dat de belegger precies weet hoe ze werken. Ik sta zelf vooraan bij de eis aan uitgevende instellingen dat zij volledig transparant over de uit te geven constructies moeten zijn. Die informatie moet wat mij betreft in het Nederlands beschikbaar zijn. In mijn 10 van Tak-beoordelingen is de informatievoorziening voor, tijdens en na de emissie, een belangrijk onderdeel van het totaalcijfer. In het buitenland uitgegeven producten kunnen natuurlijk niet (volledig) aan deze informatie-eis voldoen, in ieder geval niet wat de beschikbaarheid in de Nederlandse taal betreft.

Ik kan mij dus voorstellen dat banken hun klanten niet zonder enige waarschuwing deze producten willen aanbieden. Maar dat probleem is gemakkelijk op te lossen door de toegang alleen mogelijk te maken voor beleggers die daar uitdrukkelijk toestemming voor geven. Desnoods wordt er een test aan gekoppeld of de belegger die niet in Nederland uitgegeven gestructureerde producten wil kopen, voldoende financiële basiskennis  bezit.

Het is anno 2013 onbegrijpelijk dat Nederlandse beleggers de toegang tot interessante markten wordt ontzegd. Er is overigens een aantal kleinere brokers die de belegger wel de mogelijkheid bieden deze producten aan te schaffen. In ieder geval zal ik op IEXProfs doorgaan, deze week nog, de adviseur (en kennelijk ook de particuliere belegger) er op te wijzen welke interessante gestructureerde producten er beschikbaar zijn. In binnen- én in buitenland! Mocht u als particuliere belegger interesse in het product hebben, en uw bank wijst u weer de deur, verwijst u maar naar deze column. Gezamenlijk moet het lukken de Europese markt ook voor de Nederlandse belegger te ontsluiten.


Marcel Tak is zelfstandig beleggingsadviseur en oprichter/beheerder van het Bufferfund. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Marcel Tak

Marcel Tak is dé special product-specialist van IEX en IEXProfs, maar schrijft ook graag over rente, obligatiemarkt en toezicht als hij zich daartoe geroepen voelt. "De financiële sector is in belangrijke mate bezig met het verplaatsen van lucht. De werkelijke toegevoegd waarde is beperkt. In mijn columns wil ik r...

Meer over Marcel Tak

Recente artikelen van Marcel Tak

  1. dec '21 Van pindakaas tot bitcoin 10
  2. jul '21 AFM: Meer verbiedend dan bindend 1
  3. jan '21 Turbo: hoge hefboom in de ban? 41

Gerelateerd

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. marketwatch 26 september 2013 14:02
    Beste Marcel,
    je hebt het over een test voor beleggers om toegang te verkrijgen tot bepaalde categorien beleggingsproducten. Sommige Nederlandse banken hebben mij reeds gevraagd om een vragentest afteleggen voordat ik toegang kreeg tot de optie markt of andere producten. Voor mij een reden om alle verdere samenwerking met die banken te verbreken. Moeten nou die banken die zelf niet in staat zijn geweest om het hoofd boven water te houden mij nu de les gaan leren? Van wieg tot graf beschermd door staat en bank??? Mij niet gezien, dus met een buitenlandse bank/broker in zee waar alles kan op EIGEN risiko dat wel. Maar we zijn toch volwassen mensen??
  2. DMA69 26 september 2013 15:40
    Ik kan iedereen aanraden een beleggingsrekening in Duitsland te openen.

    De spreads zijn kleiner, kosten lager, openingstijden langer en de keuze tientallen malen groter. Je hebt daar echte concurrentie en je kunt de beste aanbieder kiezen. De OTC markt voor particulieren bestaat er al meer dan 10 jaar.

    Ik vind het dan ook onvoorstelbaar dat in deze tijd beleggers niet verder kijken dan Nederlandse brokers.
  3. Met Effekt 27 september 2013 11:09
    quote:

    DMA69 schreef op 26 september 2013 15:40:

    Ik kan iedereen aanraden een beleggingsrekening in Duitsland te openen.

    De spreads zijn kleiner, kosten lager, openingstijden langer en de keuze tientallen malen groter. Je hebt daar echte concurrentie en je kunt de beste aanbieder kiezen. De OTC markt voor particulieren bestaat er al meer dan 10 jaar.

    Ik vind het dan ook onvoorstelbaar dat in deze tijd beleggers niet verder kijken dan Nederlandse brokers.
    Kun je wat namen noemen?
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links