Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Aanscherpen jaartop

Het belangrijkste wapenfeit van gisteren was de opwaartse doorbraak van de dalende toppenlijn (1655) in de S&P 500. Vrijdag kwam de koers hier intraday al even boven, maar het slot hierboven was een belangrijk signaal voor het afronden van deze correctie van ongeveer 80 punten.

De correctie in de S&P 500 was hiermee aanzienlijk forser dan de terugvallen in de AEX en de DAX. Verder brak de S&P 500 ook direct door het niveau van de vorige top bij 1669,50 en het 50-daags gemiddelde.

Voor de komende weken mag een verdere stijging worden verwacht naar de jaartop van 1709 tot mogelijk direct de toppenlijn van de bovenkant van het langere stijgende trendkanaal die nu bij 1753 ligt.

Als we uitgaan van een vlagpatroon en we de tellen de voorafgaande stijging (150 punten vanaf juni) bij het uitbraakniveau op, komt er zelfs een koersdoel uitrollen van 1800 punten voor de komende maanden.

In het kortetermijnbeeld - de laatste weken - zou een beperkte terugtest uiteindelijk kunnen leiden tot een omgekeerd hoofd-schouderpatroon (sinds 15 augustus). Steunpunten liggen bij:

  • 1669,50
  • de voormalige dalende toppenlijn van 1653
  • de bodem van 1639

Weerstanden tot aan de jaartop liggen bij de openstaande gap van 1679 tot 1685 en bij 1699.

S&P 500

Klik op de grafiek voor een grote versie

AEX: nieuwe stijgende trend
De AEX brak afgelopen vrijdag al door de dalende toppenlijn van destijds 370. De terugval van gisteren zorgde voor een precieze terugtest naar de voormalige dalende toppenlijn van de correctiefase en tevens de bovenkant van het afgeronde vlagpatroon. Deze dalende toppenlijn is vandaag verder teruggevallen naar 368,40.

Ondertussen is de stijgende zeerkortetermijnbodemlijn vanaf de recente bodem bij 362,30 alweer opgelopen naar 369. Deze bodemlijn heeft de afgelopen week een hoop raakpunten verzameld maar zal in de komende tijd door zijn steilheid uiteindelijk wel onhoudbaar zijn. De waarde van deze lijn acht ik dan ook beperkt.

In de komende dagen tot volgende week zullen de contouren mogelijk zichtbaar kunnen worden van de nieuwe stijgende kortetermijntrend vanaf de recente bodem. De correctie werd afgelopen vrijdag afgerond en dat betekent dat voor de komende weken de weg weer openstaat voor het verder aanscherpen van de jaartop.

Vizier omhoog
Als richtpunt voor de komende tijd houd ik de bovenkant van het stijgende maar smalle kortetermijntrendkanaal op de logaritmische weekgrafiek aan, momenteel rond de 388,50. Voor de komende anderhalve week lijkt eerst een hertest van de jaartop bij 380,20 realistisch.

Enige tussenliggende weerstand ligt bij de vorige top van 375,50. Boven de jaartop ligt verder nog de sinds eind 2011 stijgende toppenlijn op de daggrafiek bij 382,70.

Ik gaf in de afgelopen dagen al aan dat de RSI als eerste technische indicator door zijn scherp dalende toppenlijn brak en de MACD aan het uitbodemen was. Een positieve crossing in de MACD is slechts een kwestie van tijd; waarschijnlijk binnen één tot drie dagen.

Kortom de correctie werd twee dagen geleden afgerond en het vizier is weer opwaarts gericht maar hogere jaartoppen. De kans is echter wel aanwezig dat voordat mijn doel van 400 tot 420 wordt bereikt er nog een tussentijdse forse terugval of correctieve beweging zal plaatsvinden.

AEX

Klik op de grafiek voor een grote versie

Goud: lagere niveaus
Als laatste is de goudprijs (on)interessant. De huidige opleving van de laatste weken zorgde voor een terugtest naar de voormalige stijgende langetermijnbodemlijn. Ondanks een beperkte en tijdelijke doorbraak lijkt hiermee een terugtest te zijn afgerond.

Opvallend is verder dat er sprake is van een stijgende wig sinds het dieptepunt van 1180. Zodra de onderkant van nu 1367 neerwaarts wordt gebroken, kan een verdere neerwaartse versnelling worden gestart naar aanzienlijk lagere niveaus.

Goud

Klik op de grafiek voor een grote versie

Nog een laatste huishoudelijke mededeling: morgen zal ik geen technische analyse verzorgen. Donderdag is de eerstvolgende ochtend-TA er weer.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

914 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 46 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 10 september 2013 09:57
    Zo, ik ben sinds de 365 ongeveer uit de AEX shorts gestapt en heb afgelopen dagen/week een voorzichtige long positie opgebouwd uit aandelen. Gisterenmiddag kon ik het toch niet laten voor een klein bedrag risicovol long te gaan. En dat heeft goed uitgepakt. Ik heb de short inmiddels weer verkocht, was leuk voor een nachtelijk ritje!
  2. [verwijderd] 10 september 2013 10:11
    quote:

    GV schreef op 10 september 2013 09:57:

    Zo, ik ben sinds de 365 ongeveer uit de AEX shorts gestapt en heb afgelopen dagen/week een voorzichtige long positie opgebouwd uit aandelen. Gisterenmiddag kon ik het toch niet laten voor een klein bedrag risicovol long te gaan. En dat heeft goed uitgepakt. Ik heb de short inmiddels weer verkocht, was leuk voor een nachtelijk ritje!
    Ik ben dus niet uit de shorts gestapt helaas. Staan momenteel volledig onder water, gelukkig wel vrijdag long posities aangekocht om risico te verkleinen. Ben bang dat ik de shorts toch maar moet laten varen als er een kleine daling aankomt...:(
914 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 46 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links