Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Rentes & bedrijfswinsten

De rentes op bedrijfsobligaties zijn aan het oplopen. Kijk maar eens naar een vierjaarslening van McDonalds. Als de hamburgergigant in mei naar de markt zou zijn gekomen, dan kon het geld voor vier jaar lenen tegen 1% per jaar. Nu zou McDonalds 1,6% betalen.

Nieuwe leningen zijn voor McDonalds 60% duurder dan een paar maanden geleden. Meer rentekosten betekent minder winst. De rentepercentages zijn nog steeds extreem laag, maar wat zijn de gevolgen voor de winsten van bedrijven als de rente naar normale percentages gaat?

Ik kijk cijfers van de S&P500 omdat van deze index veel cijfers beschikbaar zijn, maar de uitkomsten gelden net zo goed voor Europa. Als eerste kijk ik naar winsten van de S&P500 in 2007, een periode dat de rente op een normaal peil stond en naar de winsten van 2012, toen de rente extreem laag was.

In de grafiek is duidelijk te zien dat de winsten in 2012 de top van 2007 hebben overtroffen. Uit de cijfers blijkt dat er één groot verschil is en dat is het bedrag dat bedrijven betalen aan rente.

In 2007 was er een winst in de S&P500 van ongeveer 90 dollar en betaalden bedrijven gezamenlijk voor iets meer dan 50 dollar aan rente op leningen. In 2012 was er een winst in de S&P500 van ongeveer 100 dollar en betaalden bedrijven gezamenlijk minder dan 20 dollar aan rente op leningen. Het verschil tussen de rente betalingen in 2007 en 2012 is dus ruim 30 dollar.

Als de Fed niet alles in het werk had gezet om de rente richting nul te krijgen, dan lagen de winsten van bedrijven ruim 30% (30 van 100) lager. Of anders gezegd: als de rente stijgt tot het niveau van 2007, dan dalen de winsten van de S&P500 met 30%. Er is wel een vertraging, want een bedrijf gaat pas meer betalen als er een lening afloopt.

Toekomst
In de ideale wereld betekent een rentestijging dat het economisch een stuk beter gaat. Bedrijven betalen meer aan rente, maar tegelijkertijd neemt de omzet toe, waardoor de winst op hetzelfde niveau blijft. De geschiedenis leert dat de meeste aanpassingen niet geruisloos gaan. Stijgen de rentetarieven voordat de economie vol op stoom is, dan is de kans groot dat de winsten van de bedrijven met tientallen procenten dalen.

Het gevolg is een koers-winstverhouding die de lucht in schiet of een S&P500 die een duikvlucht maakt. De nare slotopmerking is dat bij onzekerheid een lagere koers-winstverhouding hoort. En de rente die plots stijgt is onzekerheid ten top.

 


Karel Mercx is zelfstandig beleggingsspecialist. . De informatie in deze publicatie is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als een individuele aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Karel Mercx

Karel Mercx is zelfstandig beleggingsspecialist. Tussen 2007 en 2013 heeft Karel veel ervaring opgedaan in de beleggingswereld als redacteur van het blad Beleggers Belangen. In de twee jaar daarna heeft hij als beleggingsspecialist bij Lynx gewerkt. Hij is regelmatig gastspreker op verschillende beleggingsevenementen. In 2012...

Meer over Karel Mercx

Recente artikelen van Karel Mercx

  1. jul '15 Jammer dat dalingen voorbij zijn 3
  2. mei '15 Blijf van goud af 31
  3. mei '15 Gouden tijdperk op komst 13

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links