Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Noodweer op komst

De afgelopen dagen waarschuwde de meteorologen voor slecht weer. Achteraf viel het allemaal mee, maar een gewaarschuwd mens telt voor twee en grote drama’s zijn voorkomen. Als fondsmanager van het Lage Landen fonds en analist wil ik waarschuwen voor (mogelijk) slecht weer op de beurs.

Nu kan het natuurlijk ook meevallen, maar laten we het dan vergelijken met een reisverzekering die we afsluiten voordat we op vakantie gaan. Zo zijn onze aandelenposities gedurende beschermd. Koen Hoefgeest waarschuwt zelfs voor een 2007-achtige situatie. Nu heeft hij niet altijd gelijk, maar in grote lijnen zit hij al jaren goed.

Al was het maar dat hij in 2007 tijdens de Cursus Koen en Cees waarschuwde voor de toen aanstaande kredietcrisis. Ja, wat hebben gelachen dat Koen beredeneerde dat Fortis en ABN Amro en meer banken technisch failliet zouden zijn als de CDO’s en andere hypotheek producten afgewaardeerd werden (zoals de markt toen al aangaf).

Sleutels inleveren
Ik was het toen met hem eens en ook nu zitten we in een breekbare situatie. Het kan gemakkelijk mis gaan. Ook nu is de huizenmarkt in de VS extreem belangrijk voor de nabije toekomst. Als bijvoorbeeld de rente iets oploopt dan geeft dit grote problemen, omdat het gros van de Amerikanen een hypotheek met variabele rente heeft.

Dus blijft er minder geld over voor de rest van de uitgaven als de rente stijgt. Als het dan even tegen zit, worden direct de sleutels bij de bank ingeleverd en zitten die met een probleem. Deze week krijgen we de Case Shiller huizenprijsindex. Ik zeg niet dat dit de trickerwordt, maar het worden wel belangrijke cijfers.

We hebben een boom & bust periode achter ons dus de toekomst is onvoorspelbaarder dan ooit. Om dit lange verhaal kort samen te vatten: de Amerikaanse lange rente (30 jarige yield) is behoorlijk opgelopen.

We hebben met de TBT Tracker, die deze rente dubbel zo hard volgt, de rit leuk meegedaan. De TBT is nu aan het consolideren en dus moeten we goed opletten of we omhoog gaan uitbreken of toch weer terug vallen.

AEX
Zoals gezegd lijkt het scenario van nu op de AEX van 2007. Toen hadden we eerst een flinke daling vanaf (pakweg) 565 naar minder dan 485. Daarna volgde herstel naar ongeveer het niveau waar we eerder vandaan kwamen, om vervolgens opnieuw af te storten richting 485. In 2008 volgde de versnelling omlaag.

Zo bezien zal de AEX nu terugvallen naar 335. Of dit echt gebeurt is niet belangrijk. Wel moeten we beseffen dat we alleen op woorden van ECB-president Mario Draghi opgeveerd zijn en dat er achter het herstel weinig fundamenteels zat. OK, we hebben over het algemeen redelijke bedrijfsresultaten, maar de economische cijfers zijn niet om over naar huis te schrijven.

In de EB indicator is de koers door het exponentiële gemiddelde gedoken, wat in theorie een waarschuwing kan zijn.

De Duitse DAX is ook door het eerste gemiddelde gegaan. Op Twitter had ik ook de pullback-grafiek neergezet.

VS
Opvallend was dat de Dow Jones Transportation Index donderdag even een verkoopsignaal gaf. De Twindicator laat die nog niet zien. Toch zie ik met enige fantasie er een dubbele top in of een klein hoofdschouderpatroon. Kortom, visueel zou je een daling verwachten.

De Dow Jones zelf had een hamerpatroon en lijkt daarmee ook te kunnen dalen. Maar ook hier nog geen officiële verkoopsignalen.

De S&P 500 heeft ook een hamerpatroon, maar ook hier is het wachten op een officieel verkoopsignaal. Dat gebeurt met een slot onder 1667,55.

De Nasdaq 100 oogt ook een beetje toppisch, maar ook hier is het wachten op het verkoopsignaal.

Reisverzekeringspremie index (VIX)
De volatility index (VIX) geeft aan wat de gemiddelde volatiliteit is die op dit moment voor opties betaald wordt. We zien dat die extreem laag is. Zeker in een periode waarin de liquiditeit laag is en er volop berichten zijn (bedrijfscijfers in het zomerseizoen) is de volatiliteitspremie heel laag. Je betaalt voor een reisverzekering maar 13.

Dit lijkt mij een mooie om zo beschermd te zijn en echt te kunnen relaxen. Sprekend over relaxen: ik ben twee weken uit de lucht en dus sterkte.


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
  2. jan '17 Mindf*ck 34
  3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Reacties

32 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Chela 29 juli 2013 10:39
    'Als bijvoorbeeld de rente iets oploopt dan geeft dit grote problemen, omdat het gros van de Amerikanen een hypotheek met variabele rente heeft.'

    Dit fenomeen schijnt onuitroeibaar te zijn daar. Je zou zeggen dat, de aflopende hypotheekrentes van de laatste jaren in ogenschouw nemend, iedereen nu wel zo'n beetje overgestapt moet zijn op een vaste rente.
    Of zie ik iets over het hoofd?

  2. [verwijderd] 29 juli 2013 11:39
    quote:

    Makkinje schreef op 29 juli 2013 10:31:

    Misschien mis ik iets, maar hoe sluit ik die reisverzekering af, welk instrument kun je dan het beste gebruiken, er zijn er toch meerdere, die met de vix te maken hebben ?

    ik sluit me bij deze vraag aan: hoe kan ik me verzekeren tegen een stijging van de VIX cq een daling van de aandelenmarkten, in het bijzonder de AEX ?
  3. [verwijderd] 29 juli 2013 16:34
    Beste auteur Frank van Dongen (Cees Smit),

    Als ik Uw grafiekjes probeer te leezen zijn de tekstjes bij de assen zo prieghelig klein dat Uw heele verhaal tot Coffeedick kijken wordt.

    Normaaal gesproken kan je op zulke plaatjes klicken om een UITVERGROOT plaatje te bewonderen. Maar hier werkt dat niet.

    Ik laat in het midden of dit gebrek U of de IEX-techniek te verwijten valt. Maar zorg svp dat dit in de nabije toekomst verbeterd wordt opdat U niet weggezet wordt als een goedkope doe-het-zelver.
  4. geobeo 29 juli 2013 16:48
    quote:

    bowski schreef op 29 juli 2013 16:34:

    Beste auteur Frank van Dongen (Cees Smit),

    Als ik Uw grafiekjes probeer te leezen zijn de tekstjes bij de assen zo prieghelig klein dat Uw heele verhaal tot Coffeedick kijken wordt.

    Normaaal gesproken kan je op zulke plaatjes klicken om een UITVERGROOT plaatje te bewonderen. Maar hier werkt dat niet.

    Ik laat in het midden of dit gebrek U of de IEX-techniek te verwijten valt. Maar zorg svp dat dit in de nabije toekomst verbeterd wordt opdat U niet weggezet wordt als een goedkope doe-het-zelver.
    Ik kan het anders prima lezen. Misschien moet je een bril kopen of zelf je technische kennis upgraden:

    als je ctrl ingedrukt houdt en op de + op je toetsenbord drukt, wordt de pagina vergroot.

    Je zet jezelf naar mijn mening voor schut met dit onbeschoft stukje respectloos commentaar (vooral die laatste zin).
  5. [verwijderd] 29 juli 2013 17:41
    Voor diegene die wil anticiperen op de VIX, oftewel die reisverzekering wil afsluiten, kan turbo's long kopen op de VIX. Ga naar de turbisite, toets VIX in en je krijgt 3 series, stoploss 13.70, ergens in de 11 en 1 serie met stoploss 10. Zeer interessant om long te gaan. Zit inmiddels long alvorens Cees dit stuk schreef. Enne...hij heeft gelijk...de beurs gaat binnenkort heftig bewegen, zeker nu grote namen als Buffet, Soros en Paulson een groot deel van hun aandelen hebben verkocht. Smart money noemen ze dat, het is weer de particulier die als laatste instapt....wegewezen en long VIX... Succes
  6. [verwijderd] 29 juli 2013 17:50
    Ik blijf wijzen op Spanje, vroeg of laat explodeerd daar de boel. Volk en regering staan lijrecht tegenover elkaar. En dit keer heeft het volk gelijk. De Spaanse Politiek (maar voornamelijk de PP) zijn het land aan het vernietigen. Er is vrijwel niemand meer die vertrouwen heeft (en terecht) in de corrupte boel daar.

    Met Bankia is een van de grootste volksoplichterijen geweest die er ooit is geweest. Het geld is netjes verdwenen....met hulp van de Politiek

    Hoe kan in godsnaam dit land nog overeind komen met dezelfde boevenbende aan de leiding

  7. [verwijderd] 29 juli 2013 17:55
    In Nederland overigens ook een grote oplichtingszaak met de woekerpolissen die linksom of rechtsom door het volk betaald moet worden. En oplichtingszaak waarbij NIEMAND strafrechtelijk is vervolgd!!!

    En WIJ pikken dit als zoete koek. Het is slechts het topje van de ijsberg van hoe verrot de financiele wereld is en hoe de politiek in deze corrupte boel verweven is ook in Nederland
  8. [verwijderd] 29 juli 2013 18:16
    quote:

    geobeo schreef op 29 juli 2013 16:48:

    [...]

    Ik kan het anders prima lezen. Misschien moet je een bril kopen of zelf je technische kennis upgraden:

    als je ctrl ingedrukt houdt en op de + op je toetsenbord drukt, wordt de pagina vergroot.

    Je zet jezelf naar mijn mening voor schut met dit onbeschoft stukje respectloos commentaar (vooral die laatste zin).
    Bij mij komt er met Ctrl + alleen verticaal meer beeldpuntjes voor de tekst.

    Het plaatje wordt niet breder.

    Misschien ben je zelf te jong om je het probleem te kunnen voorstellen. Bedenk dat half Nederland oude (leesbrilbehoeftige) ogen heeft. Je lijdt dan aan een gebrek aan inlevingsvermogen, maar daar ben je niet de enige in.

    Smartphones, en dit soort priegelplaatjes zul je aan de 55+ nauwelijks kunnen verkopen.
    Ken Uw Klant!

  9. [verwijderd] 29 juli 2013 18:28
    quote:

    bowski schreef op 29 juli 2013 18:16:

    [...]
    Bij mij komt er met Ctrl + alleen verticaal meer beeldpuntjes voor de tekst.

    Het plaatje wordt niet breder.

    Misschien ben je zelf te jong om je het probleem te kunnen voorstellen. Bedenk dat half Nederland oude (leesbrilbehoeftige) ogen heeft. Je lijdt dan aan een gebrek aan inlevingsvermogen, maar daar ben je niet de enige in.

    Smartphones, en dit soort priegelplaatjes zul je aan de 55+ nauwelijks kunnen verkopen.
    Ken Uw Klant!

    Geen probleem met mijn Lumia 920

    Koop goed spul en gooi die Iphone weg hahahaha
  10. [verwijderd] 29 juli 2013 20:29
    quote:

    W2000 schreef op 29 juli 2013 17:41:

    Voor diegene die wil anticiperen op de VIX, oftewel die reisverzekering wil afsluiten, kan turbo's long kopen op de VIX. Ga naar de turbisite, toets VIX in en je krijgt 3 series, stoploss 13.70, ergens in de 11 en 1 serie met stoploss 10. Zeer interessant om long te gaan. Zit inmiddels long alvorens Cees dit stuk schreef. Enne...hij heeft gelijk...de beurs gaat binnenkort heftig bewegen, zeker nu grote namen als Buffet, Soros en Paulson een groot deel van hun aandelen hebben verkocht. Smart money noemen ze dat, het is weer de particulier die als laatste instapt....wegewezen en long VIX... Succes
    bedankt voor je tip. Maar toch nog ff twee vragen.
    Zijn de door jou aangegeven turbo's op de (futures van de) AEX,de S&P of op een andere index ?
    En waar vind ik die index (bij Binck) ?

    PS: eigenlijk geef ik nu nog de voorkeur aan puts kopen of sprinters/turbo's short in geval van een ernstige koersval. Maar misschien, als ik me er wat meer in heb verdiept, dat ik tzt toch in opties (?) of turbo's op de VIX ga handelen
  11. h980577. 29 juli 2013 21:54
    Turbo's kopen op de VIX is link, die contracten rollen door. Denk jij slim op een lage VIX stand longs te kopen 'want de VIX stijgt toch wel weer een keer', ga je volledig nat.

    Ik denk dat in dit stuk werd bedoeld dat door een lage volatiliteit de puts relatief goedkoop zijn. Tuurlijk koop je dan geen hele rits in de hoop dat.
    Maar mocht je, zoals Cees Smit, op vakantie gaan kan een put op het een of ander een hoop stress schelen.

    Als de Nasdaq inderdaad omlaag draait is ASML misschien wel een aardige...
  12. geobeo 30 juli 2013 05:22
    quote:

    bowski schreef op 29 juli 2013 18:16:

    [...]
    Bij mij komt er met Ctrl + alleen verticaal meer beeldpuntjes voor de tekst.

    Het plaatje wordt niet breder.

    Misschien ben je zelf te jong om je het probleem te kunnen voorstellen. Bedenk dat half Nederland oude (leesbrilbehoeftige) ogen heeft. Je lijdt dan aan een gebrek aan inlevingsvermogen, maar daar ben je niet de enige in.

    Smartphones, en dit soort priegelplaatjes zul je aan de 55+ nauwelijks kunnen verkopen.
    Ken Uw Klant!

    Ken Uw Leverancier. Dit is een nieuwssite waar (voor zover ik weet) columnisten hun stukjes vrijwillig voor schrijven. Zelf betaal je ook niks om de stukjes te lezen.

    Als commentator op een respectloze manier eisen dat de columnist zijn plaatjes moet aanpassen is belachelijk om 2 redenen:
    1: Je dokt niet, dus je hebt niet veel te eisen. Je kunt het lezen of niet lezen.
    2: Een columnist schrijft stukjes met plaatjes. Hij is niet verantwoordelijk voor het technische gedeelte van de website, daarvoor moet je bij de webmaster/redactie zijn.

    PS: geen idee wat m'n leeftijd hier allemaal mee te maken heeft, maar ik heb zelf geen smartphone en hoef er voorlopig ook absoluut geen. Ik heb wel een 30 inch computer scherm. Zodat ik alles goed kan lezen en niet alle tekstschrijvers op internet persoonlijk hoef aan te vallen op de afmetingen van de objecten in hun stukjes.
32 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links