Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Terecht herstel van de yen?

De Japanse yen is vandaag iets gestegen als reactie op de overwinning van de Japanse premier Abe in de Senaat. Deze stijging is echter van korte duur, verwacht ik.

De algemene verwachting is dat nu Abe een meerderheid in de Senaat heeft, hij de druk op de Bank of Japan nog meer kan gaan opvoeren. Het gevolg zal een verder afzwakking van de yen ten opzichte van de Amerikaanse dollar kunnen zijn.

De Japanse munt is dit jaar al 10% in waarde gedaald in vergelijking met de tien andere grote valuta. De Amerikaanse dollar is meer dan 18% gestegen ten opzichte van de yen. 

Japan profiteert uiteraard van een zwakke munt omdat dit de export sterk stimuleert. Een hogere export versterkt vervolgens weer de economie, die toch al enige tijd in het slop zit.

Klik op de grafiek voor een grotere versie. Bron: Saxo Bank

De overwinning van Abe is mijns inziens een teken voor de verdere verbetering van de Japanse economie. Hij kan nu verder met de uitvoering van zijn three arrows beleid; verdere fiscale en monetaire stimulering, een versoepeling van de arbeidsmarkt en minder regels met betrekking tot investeringen.

De meeste handelaren en analisten blijven net als ik positief met betrekking tot de USD/JPY.  Ik verwacht dat de weg vrij is voor een stijging van de dollar ten opzichte van de yen. Het zou voor mij geen verrassing zijn als we de komende maanden weer richting de 104 gaan, een niveau dat we lang niet hebben gezien.  

Op lange termijn verwacht ik eveneens dat de dollar ten opzichte van de yen verder zal stijgen. Onlangs nog las ik in een onderzoek dat een meerderheid van de analisten verwacht dat de USD/JPY medio 2014 weer rond de 110 handelt. 

Dat is nog eens 10% hoger dan waar we nu staan en een niveau dat we niet meer hebben gezien sinds het drama Lehman. Kortom: ik handel de USD/JPY de komende maanden vanuit de long! 


Laurens Maartens is Senior Trader bij Saxo Bank. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Laurens Maartens

Laurens Maartens is Senior Trader bij Saxo Bank. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meer over Laurens Maartens

Recente artikelen van Laurens Maartens

  1. sep '13 Short Kiwi 3
  2. sep '13 Lichtpuntjes uit Zweden 2
  3. sep '13 God Save the Pound

Gerelateerd

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 27 juli 2013 17:19
    Op lange termijn ben ik toch minder positief over de Aussie:

    -Afnemende groei China en weinig vooruitzichten op toename. Vraag naar Australische grondstoffen en andere producten zullen afnemen, dus ook de vraag naar Aussie. China is de grootste afnemer van Australië.
    Gezien de wereld economie zal China trachten de groei uit interne markt te putten.
    -Aankomende rente verlaging NAB. Het zal naïf zijn te denken dat Australië neutraal kan blijven in de currency war. Althans, dat is mijn mening.

    Dat was een bescheiden stukje FA uit mijn persoonlijke hand.

    TA gezien heeft AUD(USD) op LT top reeds bereikt gevolgd door een dalend een toplijn om vervolgens af te storten afgelopen mei. De huidige pull back zie ik al een tijdelijke consolidatie wat een bear flag aan het vormen is. 0.931-0.933 (AUDUSD) lijkt al een zeer stevige weerstand te vormen. Als deze breekt, dan ligt 0.955-0.966 zone in verschiet. Dan is er sprake van een 'kom' vorming. Reden om bullish te zijn.
    Tot het zover is ga ik nog steeds uit van een bear flag. Bij voltooiing van BF scenario kan een diepe val volgen. 0.858 regio. Ik houd de huidige weerstand in de gaten.

    Dit alles obv persoonlijke visie.
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links