Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Goede vooruitzichten voor de Aussie

Het afgelopen half jaar daalde de Australische dollar 10% ten opzichte van vergelijkende valuta, de grootste daling onder de tien grootste valuta’s. Dit alles heeft natuurlijk te maken met een verdere daling van de rente, met de angst dat de Fed langzaam gaat afbouwen, en de groei in China die toch wat teleurstelt. 

De economie in Australië  draait dan ook voornamelijk op wat er uit de grond wordt gehaald . China is de grootste koper van Australië’s meeste waardevolle exportproduct: ijzererts! 

De Australische economie  en de vraag naar grondstoffen gaan hand in hand, en mijns inziens staat de lage koers van de AUD/USD dan ook niet in verhouding tot de toenemende vraag  naar grondstoffen. In mijn visie ga ik er dan ook vanuit dat het komende jaar de AUD sterker wordt ten opzichte van de USD. Ik denk dan ook dat we vorige week de bodem hebben gezien op 0,90. 

Gewenste effect
Als ik naar de  grafiek kijk, zie ik dat de RSI nu onder de 30 staat, ofwel een koopsignaal. Ja, de Chinese groei is consistent lager uitgevallen dit jaar, maar wanneer deze weer herstelt ziet het er weer positiever uit voor de Aussie. De Australische dollar staat nu op US$ 0.9230, een forse daling in vergelijking met de $1.0582 van 11 april.

Klik op de grafiek voor een grotere versie. Bron: Saxo Bank.

Australië heeft in mei voor een recordbedrag naar China geëxporteerd: AU$ 8,1 miljard. De afgelopen weken lag de focus in de FX markt echter op de tekenen van zwakte uit China en het signaal dat Bernanke de monetaire stimulans wellicht gaat verminderen. 

De Centrale Bank van Australië (RBA) verlaagde het afgelopen jaar de rente met 2% van 4,75 naar 2,75%, uiteraard met als doel de economie te stimuleren. Ook dit had effect op de munt. Toch denk ik dat deze rentedaling uiteindelijk het gewenste effect zal hebben en dat de economie weer gaat groeien.

In een notendop: een betere stemming over de Chinese economie en het gevoel dat de RBA aan het einde staat van de rentevermindering zou de Aussie in een later stadium van 2013 moeten steunen.


Laurens Maartens is Senior Trader bij Saxo Bank. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Laurens Maartens

Laurens Maartens is Senior Trader bij Saxo Bank. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meer over Laurens Maartens

Recente artikelen van Laurens Maartens

  1. sep '13 Short Kiwi 3
  2. sep '13 Lichtpuntjes uit Zweden 2
  3. sep '13 God Save the Pound

Gerelateerd

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 17 juli 2013 16:10
    Hi Laurens,
    Interessant artikel, en ja: wellicht gaat de Australische dollar weer wat verder omhoog, maar zie dit voor het grootste gedeelte gebeuren op basis van en afhankelijk van toekomstige waarde schommelingen van de Amerikaanse dollar.
    Verdere faktoren zijn de rente, die hier - naar verwachting nog 2 tot 3 keer verlaagd zal worden van nu 2.75% naar 2.00% door de RBA.
    Vergeet niet, dat e hoge waarde in de afgelopen jaren v.d. Austr. dollar is ook zeer sterk afhankelijk geweest van en een resultaat van de enorme sommen geld die in Austr. financiele markten vloeiden vanuit overzees om te kapitaliseren (easy money), op de zeer hoge rente, relatief met andere landen.
    Ten 2e is de vraag naar minerals vanuit China en andere landen belangrijk, dus kijkt men naar de groei ontwikkelingen in China met name.
    Last (but not least) hoe gaat de economie zich ontwikkelen in Australia: kan het land zich veroorloven om de zeer hoge lonen en inkomens te blijven betalen, m.a.w. prijzen we ons met gemak uit vele markets, doordat we niet (meer) competitive zijn?

    Verder nog dit: er zijn vele faktoren die van belang zijn in dit land en ik ben het persoonlijk niet eens met deze paragraph van jou:
    "De economie in Australië draait dan ook voornamelijk op wat er uit de grond wordt gehaald . China is de grootste koper van Australië’s meeste waardevolle exportproduct: ijzererts!"
    Die ijzererts heb je wel aardig goed (maar vergeet coal ook niet, dus .....)
    Dat eerste gedeelte van deze paragraph: daar klopt dus niet alles van:
    De economie in Australia draait echt niet VOORNAMELIJK op wat er uit de grond gehaald wordt. Als daar gestaan had: voor jaren is de export van mineralen en alles wat er uit de grond gehaald wordt, gegroeid, dan had je gelijk gehad.
    Maar de economie in Australie draait voornamelijk op wat er uit de grond gehaald wordt?? Nee, dus.
    In 2012 was het GDP (gross domestic product) van Australia net over 1.5 trillion (in NL biljoen genaamd neem ik aan?) dollars oftewel 1541 billion (sorry zo heet 1000 miljoen hier dus) (in US dollars).
    Daarvan werd er ge-exporteerd in iron ore bijna 55 billion dallars, in coal 41 billion, goud 15 billion, natural gas 13 billion en crude petroleum bijna 11 billion.
    (Om dat wat we 'uit de grond halen' even te vergelijken met iets anders wat we 'exporteren: Agricultural products 37 billion and Services: 51 billion, om maar een paar te noemen)
    Wat we importeerden: crude petroleum 21.5 bill., autos: 17 bill., refined petroleum bijna 16 billion, telecom & parts ongeveer 9 billion en goederen voor autos, etc. 8.5 billion.
    Daarnaast vele andere zaken (denk aan tourisme, agriculture, etc)
    Het totaal aan exports was bijna 250 billion, oftewel rond 16% van het GDP en imports total was 242 billion: een overschot van 6 billion US dollars.
    Waar exporteren we naar toe? In 2012: China 29.5 %, Japan 19.3%, Korea 8%, India 4.9% en the USA 3.8%.
    Importeren: China 18.4%, USA 12.6%, Japan 7.9%, Singapore 6% en Germany 4.6%.
    Uit de duim gezogen, bovenstaande getallen voor 2012? Nee, bepaald niet Laurens, je kunt ze hier verfieeren:
    www.dfat.gov.au/geo/fs/aust.pdf
    agriculture: www.dfat.gov.au/trade/negotiations/tr...

    En tenslotte: ja ons GDP groeit en groeit, inderdaad en van rond 17 miljoen inwoners in 1990 zitten we nu rond de 23 miljoen.
    Om een idee te geven van die groei, zie de ontwikkeling van het GDP from 2004 tot nu hier:
    www.tradingeconomics.com/australia/gdp

    Er zijn veel misverstanden over Australie:
    de stelling dat 'de australian economy voornamelijk draait op wat er uit de grond gehaald wordt' is er zeker 1 van.

    Laurens: kom es kijken 'downunder', zou ik zeggen.

    Kind regards,
    Ed

    PS: een laatste link om het allemaal heel gemakkelijk en snel te kunnen overzien hieronder (als je de bedragen daarin vergelijkt met de bovenstaande bedragen, bedenk dan wel dat de bovenstaande in US dollars zijn en die genoemd in onderstaande web page in Australian dollars.
    Cheers.
    www.dfat.gov.au/tradematters/
  2. [verwijderd] 18 juli 2013 08:26
    @Ed

    ja helemaal mee eens, eerst komen kijken en dan beoordelen. Bijv. kijk eens wie de grootaandeelhouders van bijv. BPH zijn, dit geld blijft echt niet in down under, vandaar ook de mining tax. Nu 5 jaar in down under werkzaam en denk dat we hier juist een verlate reactie krijgen of de GFC, ik gok dat de aussie dollar eerder nog 5-10% zakt ipv omhoog gaat. De centrale bank vindt het allemaal wel goed, de job add zakken nog steeds verder weg en de employment rate loopt op dus.... Als je iedere dag ABC news aanhebt krijg je toch echt een ander beeld dan vanuit een kantoorpand ergens in NL!
  3. [verwijderd] 18 juli 2013 23:19
    ik vind je artikel goed.
    ben het met de anderen niet eens
    de negatieve verwachtingen zitten al aardig in de koers verwerkt.
    daarom is er divergentie in de rsi deze is ook buiten gewoon fors
    ik denk zelf ook dat de boden er staat en er een rally kan komen naar de zone 0.955-0.97. Veel FOMC leden willen niet snel stoppen met de monotaire veruiming. dus goed voor de goudkoers en de aussi daarnaast is met name de koperprijs ook een belangrijke watch. deze is heel rentegevoelig. Deze moet de belangrijke steunniveau s houden als core commodity van de economiie. Daarnaast laat het COT report laat zien dat er longposities door de comercials (doing there business) voor goud koper en ook de aussi bovengemiddeld aan de long kant zitten.
    Het verhaal is dat de heren niet tegen worden gesproken hierboven maar dat wat ze zeggen al grotendeels in de koers is opgenomen. daarom Laurens

    My opion youre damm Wright

    het blijft altijd erg lastig koersen fundamenteel in te schatten over meerdere maanden we gaan het dan wel beleven.

    anko de vries
  4. [verwijderd] 19 juli 2013 10:36
    Fair enough Sportief: we zullen zien en time will tell :-)
    Mijn response moet je wel in z'n geheel lezen: ik zeg niet dat de Australische dollar niet omhoog kan gaan: wel mogelijk, maar hoofdzakelijk afhankelijk van wat de Amerikaanse dollar doet en dat kan alle kanten op, thanks to Ben B. en ook in mindere mate, wat er in de EU gebeurt.
    Mijn response was hoofdzakelijk gericht tegen de plaats die toegedicht werd aan Mining in de Australian economy.

    Yes, de Aussie dollar kan naar 97, maar kan ook makkelijk 87 of lager staan by end of year.

    Cheers to you all and thanks for responding.
    Would appreciate your reply too Laurens :-)
  5. [verwijderd] 23 juli 2013 11:38
    Beste Ed,

    Vond je commentaar erg leuk, blijf sturen en blijf kritisch. Natuurlijk heeft Australie veel meer dan alleen grondstoffen maar het gaat mij om "the big picture" en dan wil je nog wel eens generaliseren. Verwacht nog steeds dat audusd verder zal gaan stijgen zeker nu de premier van China aangaf dat de groei zeker niet onde de 7% zal komen. Mocht ik ik naar down under komen laat ik me graag door jou rondleiden :-) Succes met de handel Laurens
  6. [verwijderd] 30 juli 2013 12:01
    Wellicht hebben Laurens en anderen, inmiddels ontdekt waarom er een grotere kans was en is dat de Australian dollar naar beneden gaat, dan naar boven.
    Australia en de RBA (Reserve Bank of Australia) zijn kien om de dollar t.o.v. de US dollar te zien dalen in value.

    De mining zal nog jaren grote export bedragen binnen brengen en die zullen ook nog wel wat groeien. Maar de echt enorme bedragen, die geinvesteerd zijn in de mining en aanverwante industries (like mining service companies) om de output op het level te brengen waar het nu is - zijn nu een fraktie van wat het was.
    Tel daarbij op dat vele projekten op 'hold' zijn gezet, omdat prijzen aanmerkelijk lager zijn (per tonne/unit) voor iron ore, gold, copper, etc.
    Met name voor goud waar vele mijnen opgezet waren - en met de voorgaande hoge prijzen per ounce rendabel waren - om vaak minder dan 1 gram per verwerkte ton (1,000 kg) 'boven' te halen - is dat voorlopig niet meer rendabel. M.a.w. tegen de huidige goudprijs het is beter om het te laten zitten totdat de prijs hoger wordt, omdat de kostprijs nu voor vele miners hoger is dan de verkoop prijs per gram/ounce.

    En het werkloosheidspercentage dat als gevolg daarvan omhoog gaat, plus de hoge inkomens die verwerking van grondstoffen in Australia vrijwel onmogelijk maken, is de reden dat er minder tax (belasting) binnenkomt, de tekorten oplopen, de retail shops & business klagen steen en been, etc.

    Kortom: de interest (rente) richting is down down voor another full percent in 3 of 4 stages.
    En dat, dames en heren, zal een grote druk uitoefenen op de Austr. dollar uitgedrukt in US dollars en zelfs in Euros :-)
    Short de Aussie (if you're in the business of short and long) is my opinion.

    Cheers,
    Ed
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links