Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Draghi calls

Ik zal u er even aan herinneren dat ik vorige week reeds heel positief was, een paar collega’s van me schrokken al dat die oude beer ineens positief was. Maar de afgelopen week was weer heel speciaal: we hadden namelijk weer te maken met een Draghi call.

Onze man van de Europese Centrale Bank (ECB) gooide er weer wat loze beloftes tegen aan en de markt ging er als een Noord-Koreaanse raket vandoor. Op zich is dit wel leuk als je het goed voorspelt. Dus met een “gelukje” had ik het juist gezien en profiteerde ik er volop van.

Pullback
Maar ook is het wel goed te weten dat als ik puur technisch naar de markt had gekeken ik juist een verkoopsignaal had gehad. Althans, het herstel had gemakkelijk als een pullback uitgelegd kunnen worden en dan hadden de koersen  volgens het boekje omlaag gemoeten.

Maar met Draghi op het programma wist ik dat het zeker geen val zou worden. Toch gaat niet alles goed, want in de bund ging het herstel net iets te ver door waardoor ik uitgestopt werd. Maar gelukkig had ik eerder leuke winst.

Ik zou de bund technisch uitleggen als een pullback en dus zou u weer short moeten in de bund en dus bescherming onder obligaties moeten nemen.

Helemaal omdat er een grote correlatie is met de Amerikaanse rente en die loopt stilletjes maar zeker omhoog. De dertigjarige bond in de Verenigde Staten heeft al weer een rente van 3,6%, ruwweg een maand geleden was dit nog onder de 2,8%.

Puur kijkend naar onze EB-indicator zou je een koopsignaal verwachten in de AEX en dus long blijven.

Ook de Twindicator op de AEX geeft een koopsignaal.

Echter de nog veel belangrijkere DAX heeft officieel nog een verkoopsignaal staan. Pas boven de 8100 punten (slot) krijgen we aldaar een koopsignaal.

De Franse slag.

Bij twijfel haal ik altijd de Eurostoxx en de CAC 40 erbij en de Fransen hebben een koopsignaal gegeven. Dus is zou blijven gaan voor de longkant.

Mees Smit
Voor ik verder ga met de andere beurzen even mijn reactie op een van de komkommertijdverhalen. Tijdens mijn ABN Amro-tijd werd ik door mijn toenmalige collega’s Mees genoemd. Later vertrok ik naar Mees & Hope en vandaar dat ik bovenmatig geïnteresseerd ben in mijn collega columnist Heleen Mees.

Waar zware misdadigers altijd in hun privacy beschermd worden zijn collega-journalisten de lievelingsschietschijf en wordt elk detail op straat gegooid zonder de oude journalistieke regels van hoor en wederhoor. Laten we hopen dat er wel een eerlijk proces komt in de Verenigde Staten want hier heeft iedereen haar veroordeeld.  

Gauw weer naar de beurs. De Dow wordt nooit meer flauw? Ondanks al het “slechte” nieuws van meer banen, ging Wall Street gewoon omhoog. Technisch was het officieel nog een short, maar ik had aangegeven dat we niet te faluw moesten zijn en nu dus maar wachten op het doorbreken van de Twindicatorlijn.

De S&P 500 is eigenlijk hetzelfde verhaal. Als je het negatief wil uitleggen zou de huidige beweging een pullback naar de oude steun nu weerstandslijn kunnen zijn. Maar dan gelooft u in een vrije wereld...

De Nasdaq zit nog mooi in de opgaande trend en ja ook die staat op een short in de Twindicator, De vraag is dus of de koers alleen de lijn aantikt en daarna omlaag gaat of dat we juist weer koopsignalen krijgen.

Japanse geldgoochelaars maken Dynamo tot een sissi want de Japanners goochelen de economie er weer boven op. Nu is het natuurlijk wachten op de ontmaskering, maar tot die tijd moeten we niet verbaasd zijn als de koers gewoon weer terug gaat naar het oude “hoogtepunt”.

China geeft tegenwoordig minder goede cijfers en officieel is het een verkoopsignaal in de Twindicator maar ik geloof dat China ook nog een trucje kan en nog één maal omhoog kan.

De volatiliy is laag en per saldo ben ik nog heel positief. Helemaal nu de retailbeleggers wat voorzichtig blijken te zijn wil ik lekker recalcitrant zijn en long zitten.

Natuurlijk blijf ik opletten, maar de rente alleen is niet voldoende om de markt om te krijgen. Zelfs slecht nieuws uit Griekenland geeft nauwelijks effect. Moet je nagaan als we daar ineens goed nieuws vandaan krijgen. Dus koop een call en heb lol.


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
  2. jan '17 Mindf*ck 34
  3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links