Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Geen high in mei

U kunt het gezegde: Sell in May. Ik heb vanaf 1987 het maandresultaat op de S&P 500 voor mei en juni in een overzicht geplaatst en de grafieken bekeken of hier nog wetenswaardigheden te zien zijn.

Zoals u ziet is het gemiddelde resultaat in mei +1,0%, relatief goed. Juni is met -0,1% een van de minst gunstige beleggingsmaanden van het jaar:

  • in 20 van de 27 gevallen wist de koers nog onder de laagste koers van mei te raken (1581 nu)
  • in 23 van de 27 jaren nog boven de high van mei (1687 nu)

Misschien is het dus beter om het gezegde te veranderen in: Een low en high na de maand mei.

De maand mei is ook geen typische maand voor het maken van een hoogste jaarkoers. In slechts 1 jaar (2011) werd de hoogste koers van het jaar in mei neergezet (overigens nooit een jaar low). In juni werd de afgelopen 27 jaar geen een keer een jaar high gemaakt.

In mei of juni dus de afgelopen 27 jaar opgeteld maar 1 keer een top. De topmaanden zijn over het algemeen december (11) en oktober (4).

Sterke weerstand
De volgende grafiek is van 22 mei. Het viel op dat de recente top dezelfde vorm heeft als de high van 2007. De recente stijging is op te delen in vier gelijksoortige delen van 22 tot 34 dagen, het laatste deel van de stijging duurde 25 dagen.

De top had een klassieke bearishe candlestick en kwam op een geschikt moment in de trend, hier mag nu een sterke weerstand verwacht worden.


Klik op de grafiek voor een grote versie

AEX: draai
Wat bij de AEX opvalt is onderstaande rooster van parallelle steun- en weerstandslijnen, die de afgelopen maanden in veel gevallen hebben gewerkt. Neerwaarts vormde 362,50 de afgelopen weken een belangrijke steun, deze steun werd doorbroken.

Hieronder zie ik 358 en vervolgens de zone 355 tot 352. De huidige top heeft twee maal voor weerstand gezorgd, pas bij een slot hierboven komt 385 in beeld als volgend koersdoel.

Op korte termijn is de trend nu gedraaid naar neerwaarts. De beurscycli geven aan dat rond 6 juni en 18 juni de eerstvolgende belangrijke draaidata liggen, wees hier extra alert op een draai van de kortetermijntrend.

Wanneer de koers dus nog een aantal dagen negatief blijft is er tussentijds herstel te verwachten. Uiteindelijk verwacht ik een negatief verloop richting de juli-expiratie.

10 mei 2013
De afgelopen periode meldde ik op basis van de cycli op 22 april een herstel tot 10 mei te verwachten; 22 april was exact een belangrijke low maar op 10 mei constateerde ik hier nog een te sterke trend en kon nog geen verkoopsignaal bevestigen.

Wel was het herstel tussen 22 april en 10 mei overduidelijk. Geen systeem is altijd waterdicht maar het bepalen van cyclische data heeft een belangrijke waarde in mijn beleggingsbeslissingen. Privé ben ik nu lichtelijk short AEX en wil dit uitbreiden na een tussentijds herstel.

Na een zomerdip zie ik later dit jaar nog een stijging waarin een belangrijke top gezet moet worden. Dit is vanaf het begin dit jaar mijn globale verwachting.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Goud: 7 en 25 juni
De koers heeft een mogelijk draaipunt bereikt bij 1425. Dit is een belangrijk niveau en zo lang de koers hier niet boven sluit kan goud onder de huidige steunlijn breken en ligt er nog een vervolg op de loer met 1325 als koersdoel.

Bij een uitbraak aan de bovenkant is 1475 koersdoel. Eerder meldde ik op 26 april een top te verwachtten (high 1485) en op 1360 is shorttraders vervolgens geadviseerd winst te nemen. Sindsdien kijk ik uit naar een low die langer standhoudt.

Op 7 juni en met name 25 juni zie ik de volgende keerpunten voor goud. Wordt bij deze data zichtbaar een high of low gemaakt wees dan extra alert op een draai in de grafiek. Vooral als bij 25 juni een low wordt gevormd.


Klik op de grafiek voor een grote versie


Jan Kastelijns is een selfmade beursdeskundige. .De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Kastelijns neemt veelal posities in op beleggingen die hij hier ook beschrijft, die kunnen overigens wel continu van aard veranderen.


Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Jan Kastelijns

Selfmade belegger Jan Kastelijns was in het verleden werkzaam bij Keijser Capital, Saen Options en All Options International. Hij heeft professionele ervaring als adviseur en optiehandelaar. Hij raakte op jonge leeftijd geïnteresseerd in de financiële markten en is nu na een zelfstudie van jaren een selfmade beursdeskundige. ...

Meer over Jan Kastelijns

Recente artikelen van Jan Kastelijns

  1. apr '15 13 mei cruciale datum 10
  2. feb '15 Definitieve bullmarkttop 8
  3. dec '14 2015: beurswinsten 3

Gerelateerd

Reacties

8 Posts
| Omlaag ↓
  1. retsok 3 juni 2013 14:24
    uw analyses???? ahumm... maar uw handelen, ronduit slecht..als u in de slimste uw Sl niet, of heel laat in werking laat treden, belooft dat niet veel goeds voor uw prive handelen... maar goed das aan U... wat er echt slecht aan is, is dat u hiermee een zeer slecht voorbeeld geeft aan de vele derivaat gokkers....
  2. [verwijderd] 4 juni 2013 00:23
    quote:

    Kastelijns schreef op 3 juni 2013 20:51:

    @retsok Ik handel prive overwegend opties. Ik kan u een afschrift van recente transacties doen toekomen mocht u eraan twijfelen. Mijn mailadres vindt u op mijn site.
    Optiehandel is inderdaad compleet andere koek en daarnaast is en blijft 'slimste belegger' toch een spel. Als je met je kop boven het maaiveld steekt, kan je niet als een dolle maximaal inzetten in turbo`s. Heb je het allemaal goed, dan ben je een held, zit je ernaast en maximaal negatief gaat de kop eraf. Daar zitten degenen die de modelportefeuilles beheren ook niet op te wachten lijkt me.

    Het verhaal van 10 mei kan dan wel de prullenbak in, maar geloof wel dat je het in de optiehandel-real-life, op de wellicht wat langere termijn goed doet, anders was je hier niet.

    Leuk trouwens dat je de data uit het verleden erbij neemt, dat vind ik persoonlijk altijd wel interessant! Mag je wat mij betreft wel vaker doen.

    Succes met je columns én de handel niet te vergeten! ;-)
8 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links