Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Bitcoin breekt uit: de weg naar boven is vrijgemaakt

Bitcoin breekt uit: de weg naar boven is vrijgemaakt

Bitcoin stond afgelopen week weer eens volop in de belangstelling na een koerssprong van meer dan 25% in enkele dagen. De rally werd ingezet na berichten over een mogelijke goedkeuring van de eerste Amerikaanse spot Bitcoin ETF’s. Vermogensbeheerders BlackRock Inc. en Fidelity Investments worden genoemd in de race om dergelijke trackers aan te bieden. Velen, waaronder Bloomberg, speculeren dat de ETF’s de belangstelling voor Bitcoin zouden vergroten.

In de rally van afgelopen week is de piek rond $31.813 (van 14 juli) gebroken. Hiermee wordt een stevige barrière uit de weg geruimd en de weg vrijgemaakt. 

Dit jaar is bitcoin ruim verdubbeld in waarde. En vanaf de bodem van eind november rond $15.481,74 is de koers dik 125% gestegen. 

We zien wel vaker belangstelling voor crypto's als er ergens een crisis is. Zo wist bitcoin dit voorjaar, tijdens problemen bij Amerikaanse en Europese banken technisch door te breken. Ik kwalificeerde dat indertijd als een bitcoinfeestje.

Daar staan overigens ook een paar stevige dips, met technisch schade, tegenover. Nog niet zo lang geleden ging de koers fors onderuit na berichten dat Elon Musk, die bekend staat als liefhebber van crypto's, zijn bitcoinportefeuille had afgewaardeerd. Zie daarvoor mijn eerdere artikel op IEX.

Het technische plaatje

Technisch zijn er dit jaar diverse positieve signalen geweest:

  • Ten eerste is bitcoin dit voorjaar uit het dalende trendkanaal van 2022 gebroken. Vorig jaar was de koers teruggevallen van een intraday high rond $68.776,28 (november 2021) naar $15.481,74 in november 2022
  • Vervolgens is de koers omhoog geknald, waarbij de weerstand $24.970 is gebroken
  • Dit heeft een koopsignaal opgeleverd (hoofd-schouderformatie voltooid)
  • In juni is de Bitcoinkoers hard gedaald, maar goed opgevangen door die oude horizontale weerstand ($24.970), wat een perfecte pullbackbodem heeft opgeleverd (zie de uitleg van pullback onderaan)
  • In september is de cryptomunt nogmaals onderuit gegaan, maar opnieuw door de pullbackbodem van juli opgevangen
  • Tenslotte is afgelopen week de top rond $31.813,25 gebroken
  • Het eerste koersdoel, afgerond $35.000, is afgelopen week intraday aangetikt. Het intraday high van de rally van afgelopen dagen lag dinsdag op $35.161,77

Technisch dus een goede reden om de bitcoinplaatjes wederom goed te bekijken. 

Lange termijn: bitcoin is doorgebroken

Zoals te zien is op onderstaande grafiek, heeft de oude weerstand rond $24.970 in de afgelopen maanden succesvol gefungeerd als steun. Deze steun heeft voor een perfecte pullback bodem gezorgd.

Technisch was in de uitbraak boven de oude weerstand rond $24.970 een koopsignaal opgetreden. Hiermee was een klassieke hoofd-schouderformatie voltooid. Ik noem deze formatie uitdrukkelijk omdat de hoofd-schouderformatie gebruikt kan worden om koersdoelen te berekenen:

  • Het hoofd van deze bodemformatie lag rond $15.481,74 (november 2022)
  • De neklijn lag rond $24.970  
  • De afstand tussen deze twee niveaus bedraagt $9.489), dit tellen we op boven het uitbraakpunt  $24.970, wat een eerste koersdoel oplevert van $34.450, dus afgerond $35.000. 
  • Het tweede langetermijnkoersdoel ligt rond $48.205, de koerstop van april 2022.

Ook krult de 200-dagenlijn weer opwaarts, terwijl de koers er mooi boven blijft. Dit bevestigt de verbeterde technische conditie.

Bitcoin koers

Korte termijn: bitcoin valideert uptrend

Bitcoin heeft een forse rally achter de rug. De cryptomunt geeft een korte termijn koopsignaal nu de horde van medio juli rond $31.813,25 is gebroken. 

Bitcoin heeft met de doorbraak boven deze koerstop de stijgende trend weten te hervatten. Een technische verbetering is opgetreden met een eerst berekend koersdoel rond weerstand $35.000. Dit koersdoel is reeds aangetikt: het intraday high van de afgelopen dagen lag dinsdag op $35.161,77. 

Zolang BTC/USD hogere toppen en hogere bodems weet te vormen blijft het plaatje positief. De voormalige top rond $31.813,25 (van 14 juli) fungeert nu als nieuwe steun. 

Het 26-daags voortschrijdend gemiddelde (rode glooiende lijn) draait mooi omhoog, wat de verbetering in de technische conditie valideert.

Bitcoin koers

Uitleg pullbackbodem

Op onderstaande voorbeeldgrafiek fluctueert de koers een tijd tussen steun b en weerstand A-B. Een koopsignaal treedt op wanneer de weerstand A-B wordt gebroken. Vervolgens treedt een rally op. Bij bitcoin correspondeert weerstandslijn A-B met de oude horde rond $24.970. 

In het voorbeeld stijgt de koers naar punt H. Nadat winstnemingen optreden volgt een correctie, waardoor zich rond H een top vormt. Bij bitcoin correspondeert punt H met de horde van medio juli rond $31.813,25.

Positief is dat top H boven top B wordt gevormd. Na top H valt de koers hard terug. Onderzoek wijst uit dat in circa 80% van de gevallen de koers wordt opgevangen op of rond het uitbraakpunt (dus rond lijn A-B). Bij bitcoin is de koersval inderdaad rond oude weerstand A-B ($24.970,28) twee maal opgevangen. Een geslaagde pullback dus.

Op onderstaande voorbeeldgrafiek wordt inderdaad rond A-B een hogere bodem gevormd, de zogenaamde pullbackbodem. Doorgaans vormt deze hogere bodem bij C een springplank voor de volgende rally. Bij bitcoin zijn dus twee hogere bodems boven A-B gevormd. 

In feite zijn er mimimaal twee koopmomenten op deze grafiek te herkennen. Het eerste instappunt treedt op tijdens de uitbraak boven A-B (het koopsignaal). Het tweede koopmoment ligt rond C, tijdens de feitelijke pullback.

De uptrend wordt bevestigd nadat ook top H wordt gebroken. Bij bitcoin is die bevestiging afgelopen week opgetreden nadat het topje van van medio juli rond $31.813,25 is gepasseerd.

Pullbackbodem

 

Weten welke aandelen koopwaardig zijn?

In het afgelopen jaar is een nieuw platform voor Tostrams.nl ontwikkeld. Met dit platform stellen wij u in staat om, naast dat u onze gebruikelijke technische analyses en beursnieuws kunt volgen, ook alerts bij ons in te stellen. Van elk aandeel kunt u hiermee aangeven dat u een e-mail-alert wilt ontvangen zodra het 'technisch' koopwaardig wordt bevonden. 

Bent u benieuwd hoe de vernieuwde website Tostrams.nl eruitziet? Klik dan hier om hem nu te bekijken.

Wilt u het vernieuwde Tostrams.nl proberen? Ga dan naar tostrams.nl/actie en lees drie maanden onze technische analyses voor slechts €29,95.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

  1. 26 apr Vangnet voor ASML op €777: is het al tijd om kooporders in te leggen? 53
  2. 25 apr Geldstroom Nederlandse beurs stagneert 104
  3. 24 apr Nasdaq Composite nog niet doorgebroken 51

Gerelateerd

Reacties

136 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 ... 7 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 5 adritromp 25 oktober 2023 08:50
    quote:

    Smurf In het Berenbos schreef op 25 oktober 2023 08:36:

    Goedemorgen,

    Ik zou graag willen dat Shibu Inu Shitcoin de weg naar boven zou vinden :)

    Gr
    Ik heb ook nog wat van die troep, even als doge en tera luna :)

    Gelukkig geen grote bedragen er in.
    Alleen nog aardig wat Riple, maar dat komt wel goed
  2. forum rang 6 d' Aandelen ' 25 oktober 2023 08:51
    quote:

    adritromp schreef op 25 oktober 2023 08:28:

    Gisteren gekochte aex ts verkocht, 200 euro verlies.

    Nu aangekocht aex tl 647 op 1.50
    Goedemorgen adritromp,

    gebruik je voor de AEX grafieken of handel je op gevoel?

    Bijvoorbeeld een simpele grafiek gebruiken met de moving average van 20, 50 en 200 geeft je veel meer inzicht in de juiste instap , momenten wanneer moving averages elkaar kruisen.
  3. forum rang 5 adritromp 25 oktober 2023 09:02
    quote:

    d' Aandelen ' schreef op 25 oktober 2023 08:51:

    [...]

    Goedemorgen adritromp,

    gebruik je voor de AEX grafieken of handel je op gevoel?

    Bijvoorbeeld een simpele grafiek gebruiken met de moving average van 20, 50 en 200 geeft je veel meer inzicht in de juiste instap , momenten wanneer moving averages elkaar kruisen.
    Deze 2 waren op gevoel. Heb geen grafieken op mijn telefoon. Als ik thuis ben gebruik ik wel grafieken
  4. forum rang 6 d' Aandelen ' 25 oktober 2023 09:31
    quote:

    adritromp schreef op 25 oktober 2023 09:02:

    [...]

    Deze 2 waren op gevoel. Heb geen grafieken op mijn telefoon. Als ik thuis ben gebruik ik wel grafieken
    Met een mobieltje handelen vind ik persoonlijk niks en zeker niet tussen de werkzaamheden handelen, dat heeft me in het verleden veel geld gekost, dan had een order ingelegd maar kon je door de drukte op het werk er niet naar kijken en ook niet zien dat het mis ging.
    Daar ben ik toen snel mee gestopt ook omdat ik het voor mezelf niet kon verantwoorden te handelen tussen de werkzaamheden door waarvoor ik goed betaald werd.
  5. forum rang 6 d' Aandelen ' 25 oktober 2023 09:50
    quote:

    BenR schreef op 25 oktober 2023 09:19:

    GM,

    ES eerst naar 4250.. (steun 4242) dan mag het weer omhoog ( AEX 721,7 slot gisteren)
    GM BenR,

    best wel verwarrend op de AEX monitor geven ze een prijsindicatie gebaseerd op de US500 maar de S&P 500 futures worden bij Investing.com aangeduid met ESU3 met de prijzen die je net liet zien.
    Bij die US500 staat in de zoekomschrijving futures maar op de grafiek cash ??
  6. BenR 25 oktober 2023 09:58
    >> Tradingview.com ES (ES500) = futures ES

    suc6

    quote:

    d' Aandelen ' schreef op 25 oktober 2023 09:50:

    [...]

    GM BenR,

    best wel verwarrend op de AEX monitor geven ze een prijsindicatie gebaseerd op de US500 maar de S&P 500 futures worden bij Investing.com aangeduid met ESU3 met de prijzen die je net liet zien.
    Bij die US500 staat in de zoekomschrijving futures maar op de grafiek cash ??
136 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 ... 7 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links