Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slot: Op en neer

Slot: Op en neer

Hoewel het beslist geen saaie week was, komt de AEX (-0,1%) per saldo nauwelijks van zijn plek. Dat valt een beetje tegen, aangezien er redelijk wat goed nieuws langskwam.

Het belangrijkste is dat de spanningen in het Midden-Oosten afnemen. Ok, Iran schoot een raket af op een Amerikaanse basis, maar het was voor President Donald Trump geen reden om met tegenmaatregelen te komen.

U kunt over de beste man zeggen wat u wil, maar hij is geen oorlogszuchtige President. Zeker zo vlak voor het begin van de campagne voor de Amerikaanse Presidentsverkiezingen is het erg verleidelijk voor een President om het conflict uit de hand te laten lopen.

Maar gelukkig weet Trump als geen ander dat een oorlog niet goed is voor de beurs. Het is immers geen publiek geheim dat hij graag stijgende koersen ziet. Dat blijkt wel uit de onderstaande tweet.

Sterke arbeidsmarkt

Verder is het de week waarin duidelijk werd dat het nog altijd erg goed gaat met de dienstensector en werkgelegenheid in de VS. Het payroll report viel misschien licht tegen, maar een plus van 145.000 arbeidsplaatsen is gewoon ijzersterk.

Nog sterker is de lopende recordreeks. Maar liefst 111 maanden op rij komen er in de VS banen bij. Een record dat deze eeuw waarschijnlijk niet meer wordt verbeterd.

Rentes

De vergoedingen op tienjaars staatspapier dalen in een brede lijn. De Nederlandse rente zakt een basispuntje naar -0,12%.

Rentes

De lijstjes

  • AEX deze week: -0,1%
  • AEX deze maand: +1,0%
  • AEX dit jaar: +1,0%
  • AEX Herbeleggingsindex dit jaar: +1,0%

Bitcoin +15%

De knaller van de week is bitcoin (+14,8%). Het gaat zo hard dat bepaalde partijen alweer durven de voorspellen dat de digitale munt tot boven de $20.000 gaat uitkomen in 2020. Vorige hoorde ik ze echter niet. Maar goed, toen stond er ook een fors lagere prijs op het bord.

Verder valt de AEX (-0,1%) een beetje tegen. Het doet vooral pijn dat we dik van de Duitsers (+2,1%) verliezen. Ook Wall Street stuurt ons het bos is, maar dat zijn we inmiddels wel gewend.

Indices

AEX

Prosus (+7,7%) verliest de slag van Takeaway.com, maar niet de oorlog. De Zuid-Afrikaanse holding heeft gelukkig nog een belang in Tencent. De Chinese techgigant steeg deze week zo'n 7% in waarde. Dan weet u nu waarom Prosus er zo goed bij ligt.

ASR (+4,8%) profiteert van een koopadvies van Deutsche bank, terwijl Unibail Rodamco (-7,0%) door het putje gaat. Er zijn faillissementen binnen de retailsector en dat verpest het sentiment. DSM (-4,6%) staat door een adviesverlaging van Credit Suisse onder druk.  

AEX

AMX

ASMI (+5,4%) zet de stijgende lijn in 2020 gewoon door. Deze week wordt Besi (-0,3%) ruimschoots verslagen. Air France-KLM (+4,8%) bewijst ook te kunnen stijgen. De reden voor de koersdaling van Eurocommercial Properties (-4,3%) en Wereldhave (-6,7%) is imiddels bekend.

Oliegerelateerde waarden, zoals SBM Offshore (-2,4%) en Fugro (-2,2%) hebben last van de dalende olieprijs. PostNL (-1,8%) blijft ouderwets achter. De aandeelhouders moeten nog even wachten op nieuws, want pas op 24 februari komt de post- en pakketbezorger langs met de jaarcijfers.

AMX

ASCX

Alfen (+24,7%) gaat volgens Berenberg profiteren van de energietransitie. Het bedrijf kan op dit gebied zelfs een winnaar worden, aldus het analistenbureau. Deze uitspraak mist zijn uitwerking niet. TomTom (+5,5%) gaat kaarten leveren voor de auto's van Alfa Romeo. 

ASCX

Bedankt voor uw bezoek en reacties. Deze week maakt Arend Jan zondag de vooruitblik.

Niels Koerts is beleggingsanalist. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Niels Koerts

Niels Koerts is beleggingsanalist. Enkele van zijn specialiteiten zijn dividendaandelen en beursgenoteerde inverstingsmaatschappijen. Koerts is daarnaast vaste co-host van de populaire IEX Beleggerspodcast.

Meer over Niels Koerts

Recente analyses van Niels Koerts

  1. 15 nov Winstsprong Tencent helpt Prosus flink vooruit
  2. 14 nov Basic-Fit: high risk, high reward
  3. 13 nov Betekent dit de definitieve draai van Alfen?

Reacties

7 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 7 ffff 11 januari 2020 16:11
    Vidoque,

    Helemaal met je eens! En dan malen we al niet meer om Trumps ongelooflijk irritante bemoeizucht met Europese bedrijven, met nederlandse bedrijven, die gaspijpleidingen in de Oostzee willen helpen aanleggen, die meehelpen om een brug tussen Rusland en De Krim te bouwen en die zich irritant en ongevraagd bemoeit met aan wie ASML nu wel of niet mag leveren en zaken doen.
    Die Trump drijft de buitenwereld tot het uiterste en als er dan eens stevig op gereageerd zou worden.... Neen, hoor, eigenlijk onvoorstelbaar stil, getuigend van weinig moed. Of gaan we weer in het geniep gewoon zaken doen met Rusland, Iran, China etc.

    Het wordt de hoogste tijd dat andere mensen Trump duidelijk maakt dat hij zich niet hoeft op te stellen als een soort van mondiale tiran, die voor heel de wereld wel zal vertellen, wat er wel en wat er niet mag gebeuren, op straffe van boetes, liquidaties in de USA.

    NEEN, als er eentje is, die rustig en kalm blijft, dan is het Angela Merkel. Als geen ander beseft zij, dat als je maar even tegen Trump reageert hij weer met absurde sancties komt tegen de Duitse automobiel-industrie en nu Merkel hem maar laat razen, komt TESLA met een giga-investering in Berlijn.....

    Peter
7 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links