Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Sukkelen

De AEX daalt 4% en jawel, aan het technische beeld is niets veranderd! Mijn conclusie van vorige week is daarom niet veranderd: zolang de index tussen de steun op 350 en de weerstand op 385 bivakkeert is het handelen tussen hoop en vrees.

Alle trends op dag, week en maandbasis zijn ten slotte neerwaarts gericht. De mogelijkheid op een bodem wordt nog steeds ingegeven door de historische stijging (+8,6%) van vrijdag 19 september én de nabijheid van enkele lange termijn steunniveaus.

Wat wel opviel was dat de daling van de AEX-index substantieel forser was dan die van de omringende indices. Fortis en ING waren gezamenlijk verantwoordelijk voor bijna de helft van de daling.

Dit staat in schril contrast met bijvoorbeeld de CAC 40 (-1,5%) en de DAX 30 (-1,8%). Zelfs de Bel 20 (-3,2%), waar Fortis natuurlijk ook deel van uitmaakt, deed het beter dan de AEX.

Evenwicht
Nu laat de index al geruime tijd, vooral door de zware weging van de financials in de index, een substantiële underperformance zien ten opzichte van bijvoorbeeld de Euronext 100. Sinds juni dit jaar daalde die 15% terwijl de AEX 23% verloor. Beide hielden elkaar sinds medio 2004 in evenwicht, de relatieve sterktelijn fluctueerde zijwaarts.

Door de koersval van vorige week dreigt dit verband verloren te gaan, wellicht dat overheidssteun hierbij kan helpen om de AEX weer naar het Europese gemiddelde te tillen? De Euronext 100 staat er technisch iets beter voor dan de AEX. Met enige goede wil zijn de laatste twee bodems op een gelijk niveau (700 punten) gevormd.

Bodemscenario
Dit geeft enige houvast voor een bodemscenario. Boven de 754 (top afgelopen maandag) krijgt dit meer zeggenkracht, maar ook hier alleen nog maar als een doorgezette correctie binnen de lange termijn dalende trend. Conclusie: de AEX kijkt door de zware weging van de financials somber. De Euronext 100 is iets optimistischer.


René van Mourik is partner bij Vlug, Davids & van Mourik. De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling op basis van Technische Analyse waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. Beide partners van Vlug, Davids & Van Mourik hebben geen posities in individiele aandelen; ze beleggen alleen in trackers en beleggingsfondsen. Klik hier om een reactie aan de auteur te sturen.


René van Mourik is eigenaar van VDVM Research & Investment Consultancy. Eén van de activiteiten is de website hurstfiles.com.

De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling op basis van Technische/Cyclische Analyse waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren.

Analisten van VDVM Research & Investment Consultancy hebben tenzij nader vermeld geen posities in individuele aandelen waarover advies wordt gegeven; ze beleggen alleen in trackers en beleggingsfondsen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: René van Mourik

René van Mourik René van Mourik is eigenaar van VDVM Research & Investment Consultancy. Eén van de activiteiten is de website hurstfiles.com. Hiervoor was Van Mourik hoofdredacteur van ResearchXL, dat technische analyse-diensten aan professionele partijen levert. Tot 2003 werkte hij bij het Institute for Research and Invest...

Meer over René van Mourik

Recente artikelen van René van Mourik

  1. sep '12 Tijdelijke verstoring 7
  2. aug '12 Huizenmarktbodem begin 2013? 50
  3. mei '12 Tegennatuurlijk beleggen 14

Gerelateerd

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 29 september 2008 13:43
    quote:

    Jojoco239 schreef:

    René,

    Zolang we dit soort toestanden op de beurs hebben is het wellicht verstandig om tijdelijk te stoppen met een dagelijkse TA!

    Je maakt jezelf compleet ongeloofwaardig op dit moment.
    Uhh?

    We zagen al de 337.14...

    Juist in deze dagen lijkt TA me vitaal.

6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links