Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Raak

Dit keer was het wél raak. Op basis van de dinsdag gevormde omkeerpatronen mocht een herkansing voor de stieren worden verwacht. De handreiking van de beren viel in goede aarde, met als gevolg dat de AEX een grote stap deed in de richting van het eerste richtpunt op 346.

De verwachting is dat de stieren dit karwei vandaag vrij snel afmaken. De gedachte dat de ze de index zelfs tot boven dit eerste richtpunt laten uitklimmen, lijkt zelfs niet eens onrealistisch te zijn.

Net onder 348 moet voor vandaag echter rekening worden gehouden met het eerste serieuze, aarzelingspunt voor de opgaande beweging. Het is een reële optie dat de beren de Amsterdamse hoofdgraadmeter niet zonder slag of stoot tot boven dit niveau laten uitkomen.

Springplank
Ondanks de verwachte aarzeling rond 348 blijft de blik vanuit technisch oogpunt omhoog gericht. Zoals dinsdag beschreven moest de succesvolle test van de zone 335 - 332 gezien worden als springplank voor een stijging naar 353.Het scenario voor verder opwaarts potentieel wordt ook teruggevonden in het koersverloop van de DAX en de Eurostoxx 50.

Nadat de DAX op dinsdag al succesvol de middellange termijn steunlijn testte, zette deze index gisteren een stap op weg naar het eerste richtpunt. Vandaag wordt ook voor de DAX een vervolgstap richting de koerszone van 3975 verwacht. De Eurostoxx 50 houdt in eerste instantie het vizier onveranderd gericht op 2855.

AXA: 21,85 euro
In de grafiek van AXA kan een groot consolidatiepatroon worden ontdekt in de vorm van een ascending triangle. Begin januari brak de koers succesvol dit patroon. Op basis hiervan mocht een verdere stijging van de koers worden verwacht. Zoals vaak na de breuk van een significant patroon, volgt daarna een test van het uitbraakniveau.

De daling van de koers van AXA in de afgelopen dagen mag vooralsnog in dit licht worden gezien. Nu de koers na de test van het uitbraakniveau de opwaartse richting weer opzoekt, mag worden aangenomen dat de koers aan de vooravond staat van een nieuwe periode van stijging. Het richtpunt van AXA blijft onveranderd liggen op 21,85 euro.

Total: 175 euro
Het technische beeld voor Total is onveranderd positief. In de eerste week van 2004 werd gewezen op een omgekeerde hoofd-schouderformatie. Dit patroon impliceert significant hogere koersen in de komende weken. Het opwaartse scenario wordt onderstreept door opwaarts trendkanaal, dat sinds november in de grafiek kan worden ontdekt.

De terugval van het aandeel in de laatste dagen vindt netjes plaats binnen dit opwaartse trendkanaal en resulteerde dinsdag in een test van de onderkant. Bovendien is de daling tot stilstand gekomen op een correctieniveau van de voorafgaande stijging. Deze technische indicaties maken het scenario van een verdere stijging aannemelijk.

Het koersdoel, dat al enige tijd wordt gehanteerd, is berekend op basis van de omgekeerde hoofd-schouderformatie en komt uit op 175 euro.


Klik hier om te reageren en te discussiëren

Woordenboek
Klik hier voor de TA-begrippenlijst

Fundamentele analyse
Bezoek de Eurostoxx 50-sectie van Jacques Potuijt

Technische Analyse
Bezoek de Eurostoxx 50-sectie van Geert Jan Nikken

Forum
Discussieer mee op het Eurostoxx 50 Forum

Bekijk ook de commentaren van alle AEX-fondsen en de begrippenlijst in de speciale TA-sectie. Stel bovendien zelf vragen.

Geert Jan Nikken is technisch analist bij Fortis Bank Global Markets. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Fortis en Nikken handelen en beleggen in verschillende financiële producten. Posities kunnen elk moment veranderen. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op nikken@iex.nl.

Bekijk ook de commentaren van alle AEX-fondsen en de begrippenlijst in de speciale TA-sectie. Stel bovendien zelf vragen.

Geert-Jan Nikken is senior technisch analist. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel en hij belegt niet. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Geert-Jan Nikken

Geert-Jan Nikken is dé technisch analist van IEX.nl. Gevraagd en ongevraagd levert hij zijn commentaar bij koersontwikkelingen aan de hand van grafieken. Nikken begon als trainee bij ABN Amro. Samen met zijn collega Gökhan Erem, met wie hij jaren een onafscheidelijk duo vormde, maakte hij de overstap naar Generale Bank om...

Meer over Geert-Jan Nikken

Recente artikelen van Geert-Jan Nikken

  1. apr '07 TA: Adieu 168
  2. mrt '07 TA: Kou in de lucht 280
  3. mrt '07 TA: Verrassing 271

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links