Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

China ziet ze vliegen

Chinese beleggers hebben er zin in. Sinds december 2013 is de beurs van Shanghai, waar de Chinese A-aandelen staan genoteerd, met bijna 90% gestegen. Dat is tamelijk spectaculair en verklaart waarom steeds meer marktwatchers waarschuwen voor Chinese bubbelvorming.

Niet Victoria Mio, fondsmanager van het succesvolle Robeco Chinese Equities. Volgens Mio zijn er gegronde redenen voor de Chinese koersexplosie.

  • "Chinese aandelen waren lange tijd goedkoop en zijn nu normaal gewaardeerd. De Chinese regering heeft recent een aantal verregaande economische hervormingen doorgevoerd om de economie aan te jagen. De Chinese centrale bank heeft de rente twee maal verlaagd om meer liquiditeit in de markt te krijgen.”

  • Verder? “De Chinese regering moedigt particulieren aan om hun geld in vastgoed en op spaarrekeningen in aandelen te steken."

  • En: "Vanaf 2014 kunnen buitenlandse investeerders, die tot dan aangewezen waren op de beurs van Hongkong ook in Shanghai terecht. Dat gaf de beurs van Shanghai vleugels.”

Groot waarderingsgat

In Hongkong, waar de Chinese H-aandelen worden verhandeld, werd de geldverhuizing naar Shanghai gevoeld. De beurs presteerde vorig jaar alles behalve optimaal. Dit jaar is Hongkong wel met een kleine inhaalslag bezig. Maar het waarderingsgat tussen de twee Chinese beurzen is evenwel nog niet gedicht.

Volgens Mio worden Chinese A-aandelen op dit moment verhandeld met een premie van 23%. Mio verwacht dat het waarderingsgat de komende tijd wel zal verminderen, waardoor H-aandelen het beter moeten doen A-aandelen.

Extra koersstijgingen

Ondanks de recente mega-stijging blijft Mio optimistisch over de Chinese aandelenmarkt. Het Chinese feestje is volgens haar nog niet voorbij. Integendeel. Het is net begonnen. "Wij geloven dat de huidige markt het begin is van een multi-year bull market.”

Mio verwacht namelijk dat de Chinese centrale bank de rente nog verder zal verlagen. Volgens haar zullen (nog) meer particulieren de Chinese aandelenbeurs opzoeken, mede geholpen door aanmoedigingen van de Chinese overheid.

Dat Chinese A-aandelen opgenomen worden in de MSCI-indices wakkert de kooplust volgens haar verder aan.

Deflatiedreiging

Chi Lo, China-expert van BNP Paribas Investment Partners in Hongkong, is niet minder optimistisch over Chinese aandelen. Ja, volgens hem zijn Chinese aandelen de laatste tijd wel erg hard omhoog gegaan, maar nee, dat heeft nog niet geleid tot gigantische waarderingen.

“Zowel de Shanghai A-share index als het aantal nieuwe beleggingsaccounts staan op ongeveer de helft van hun piek in 2007. Vergeleken met de laatste rally heeft slechts de helft van het aantal potentieel belegbare gelden de aandelenmarkt betreden. Daarnaast groeide de Chinese economie sinds 2005 met een factor 350%. Dat kan van Chinese aandelen niet worden gezegd.”

Net als Mio verwacht Lo dat de regering in Beijing genoeg geld in het systeem zal pompen om de huidige rally in stand te houden. Net als de eurozone heeft China namelijk last van en deflatiedreiging. Het is de belangrijkste reden dat de Bank of China (net als de ECB) de rente verlaagt om de economie op gang te houden.

Beschermen van groei

Lo: “De twee renteverlagingen sinds november laten zien dat de beleidsmakers eindelijk het deflatierisico erkennen. De beleidsfocus is verschoven van het verminderen van schuld naar het beschermen van groei en van het beperken van inflatie naar het tegengaan van deflatie. Dat beleid ondersteunt de beurs.”

Zijn er dan geen risico’s? Uiteraard. Mio: “De onderliggende groei van China blijft relatief zwak, waarbij de leenkosten hoog zijn, overcapaciteit van de industrie een probleem blijft en het aantal slechte leningen oploopt.”

Als de Amerikaanse centrale bank binnenkort de rente verhoogt, waardoor geld vanuit China naar de Verenigde Staten stroomt, kan dat volgens haar een correctie veroorzaken.

Lo maakt zich meer zorgen over al die Chinezen die hun aandelen kopen met geleend geld. Dat kan een beurs vleugels geven, maar als het dan misgaat, dan gaat het ook goed mis.

Gokje wagen?

Laten we eens zien hoe de fondsen van beide sprekers hebben gepresteerd? Welke van de twee zou wel eens een goede kandidaat kunnen zijn voor een langetermijnbelegging in Chinese aandelen? Tijd om Robeco Chinese Equities en Parvest Equity China langs de meetlat te leggen:

Waardering Morningstar

  • Robeco Chinese Eq.: 4 sterren
  • Parvest Eq. China: 2 sterren

Rendement 3 jaar

  • Robeco Chinese Eq: +27,27% gemiddeld per jaar
  • Parvest Eq. China: +19,86% gemiddeld per jaar

Rendement 1 jaar

  • Robeco Chinese Eq: +86,53%
  • Parvest Eq. China: +65,89%

Kosten

  • Robeco Chinese Eq: 1,01%
  • Parvest Eq. China: 1,40%

Beweeglijkheid (standaarddeviatie)

  • Robeco Chinese Eq: 13,79
  • Parvest Eq. China: 13,65%

Belangrijkste sectoren

  • Robeco Chinese Eq: financials (42%), tech (16%), communicatie (10%)
  • Parvest Eq. China: financials (42%), tech (21%), energie (8%)

Aantal aandelen

  • Robeco Chinese Eq: 57
  • Parvest Eq. China: 56

Conclusie

In tegenstelling tot het Robecofonds dat voor 100% in aandelen zit, belegt het fonds van BNP Paribas ook in obligaties, leningen en opties. Het kan ook shortposities innemen als de fondsmanager dat wil.

Dat extra gedoe heeft niet al te veel opgeleverd. Het rendement van het recht-toe-recht-aan-fonds van Robeco’s Victoria Mio rendeerde in de afgelopen periode veel beter. Dat het Robecofonds ook nog eens goedkoper is en een hogere Morningstar-rating heeft, moet de laatste twijfelaars over de streep halen.

Nou ja, wie nog durft om nu in Chinese aandelen te stappen.


Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Rob Stallinga

Rob Stallinga is sinds maart 2015 redacteur van IEXProfs. In 2004 werd hij hoofdredacteur van het beleggingsblad Safe. Daarnaast schreef hij voor Quote en andere financiële titels.

Meer over Rob Stallinga

Recente artikelen van Rob Stallinga

  1. 22 apr Slotcall: Alles in het groen behalve de chippers en goud 1
  2. 18 apr Slotcall: Gelukkig bestaat de AEX uit meer dan chippers
  3. 11 apr Slotcall: Rentegevoelige financials duwen AEX in de min 3

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links