Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Reed Elsevier wordt RELX

Reed Elsevier wordt RELX

AMSTERDAM (AFN) - Reed Elsevier neemt zijn bedrijfsstructuur op de schop en verandert de naam van de holding in RELX. Dat maakte de informatieleverancier donderdag bekend.

Het Britse Reed Elsevier PLC en het Nederlandse Reed Elsevier NV brengen al hun activiteiten en dochtermaatschappijen onder in één moedermaatschappij, die op 1 juli wordt omgedoopt in RELX Group. Die naam vormt volgens het bedrijf een betere weerspiegeling van de eigen transformatie van een uitgever van gedrukte tijdschriften en boeken naar een digitale informatieleverancier. De onderdelen Reed, Elsevier, LexisNexis en Exhibitions zijn er in samengevoegd.

Het Nederlandse deel krijgt een belang van 47,1 procent in de nieuwe holding, het Britse deel houdt 52,9 procent van de aandelen. De merknamen die het bedrijf hanteert veranderen niet. De beursnoteringen in Amsterdam en Londen worden, na goedkeuring door de aandeelhouders, wel omgedoopt in RELX.

Verhoudingen

De verhoudingen tussen de Britse en Nederlandse aandelen worden aangepast, zodat de aandelen één op één inwisselbaar zijn. De koersen van de aandelen worden daardoor beter vergelijkbaar. Die wijziging heeft, net als de andere voorstellen, geen gevolgen voor de belangen en rechten van aandeelhouders.

Topman Erik Engstrom benadrukte dat de sterke merknaam van wetenschappelijk uitgever Elsevier niet verdwijnt. Het belang van de nieuwe naam, uitgesproken als rellex, voor het overkoepelende bedrijf moet volgens hem dan ook niet worden overdreven. ,,Het is geen historisch besluit. Het gaat er vooral om dat we de structuur aanzienlijk versimpelen, zodat het overzichtelijker wordt voor aandeelhouders.''

Omzet

Reed Elsevier zag de omzet vorig jaar met 1 procent groeien naar 7,2 miljard euro. De aangepaste nettowinst verbeterde met 6 procent naar 1,5 miljard euro. Het bedrijf wil dit jaar voor 500 miljoen pond (684 miljoen euro) aandelen inkopen en verhoogt het dividend over 2014 met 16 procent tot 0,59 euro per aandeel.

Reed Elsevier verwacht in 2015 een verdere groei van de onderliggende winst en omzet te kunnen realiseren. De trends aan het begin van dit jaar zijn volgens Engstrom te vergelijken met de ontwikkelingen in 2014. ,,De markten staan er nog min of meer hetzelfde voor als een jaar geleden'', concludeerde hij.

Lees over dit aandeel ook

  1. 25 apr Beursblik: Bank of America blijft positief over RELX 1
  2. 15 feb Is een AI-premie voor RELX terecht?

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
RELX

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

RELX

39,840 13:53
-0,360 -0,90%
Premium

Is een AI-premie voor RELX terecht?

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links