Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Vopak voelt veranderingen op stookoliemarkt

Gepubliceerd op 18 augustus 2017 07:38 | Views: 3.309

HAL Trust 10 jul

124,00 +0,20 (+0,16%)

Vopak 10 jul

48,52 +0,20 (+0,41%)

ROTTERDAM (AFN) - Tankopslagbedrijf Vopak heeft er last van dat de stookoliemarkt in Rotterdam de laatste maanden flink is veranderd. Zo gaat er nu ook meer Russische stookolie direct naar Azië, in plaats van via Rotterdam. Mede hierdoor heeft het Nederlandse bedrijf zijn winstverwachting wat verlaagd.

,,Het huren van een schip is nu goedkoper'', legt financieel directeur Jack de Kreij uit. Daardoor is het vanuit logistiek oogpunt minder interessant geworden om stookolie eerst in Rotterdam op te slaan en het later pas in een grotere olietanker naar Azië te sturen.

Ook de prijsontwikkeling op de oliemarkt speelt hierbij een rol, met als gevolg dat de tanks van Vopak in Rotterdam nu wat minder goed gevuld zijn. Wereldwijd was sprake van een bezittingsgraad van 91 procent. Dat is zo'n 3 procentpunt minder dan in de eerste helft van vorig jaar.

Bezettingsgraad aangescherpt

De onderneming rekent nu op een 5 tot 10 procent lager bedrijfsresultaat (ebitda) voor 2017, waar eerder nog werd gezegd dat deze de winst van 2016 niet zou overtreffen. De prognose voor de bezettingsgraad werd daarnaast licht aangescherpt, tot circa 90 procent. Eerder was nog sprake van een bezettingsgraad over heel het jaar van minstens 90 procent.

Dat Vopak negatiever is geworden over de winstontwikkeling heeft ook te maken met wisselkoerseffecten. Het bedrijf houdt voor het tweede halfjaar rekening met een zwakkere dollar, waardoor inkomsten in dollars dus in euro's wat minder zouden opleveren.

Beneden verwachting

Vopak zag zijn winst en omzet in het eerste halfjaar tevens lager uitkomen dan in dezelfde periode vorig jaar. Waar het in Nederland beneden verwachting ging, was het marktsegment in de beide Amerika's wel positief. Het bedrijfsresultaat zakte met 6 procent tot 394,1 miljoen euro. De opbrengsten namen daarbij met 2 procent af, op 669,3 miljoen euro. Onder de streep hield het bedrijf 150,4 miljoen euro over, tegen 173,9 miljoen euro een jaar terug.

Het onderneming kondigde tevens aan te gaan uitbreiden in Maleisië. Volgens De Krey moet dat helpen om Vopak minder afhankelijk te maken van de volatiliteit van energiemarkten. Het bedrijf pakt in 2019 met zijn samenwerkingspartners de terminal in de stad Pengerang Johor (PITSB) aan. Het gaat daarbij om 24 nieuwe tanks. Financiële details zijn niet gemeld.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
HAL Trust 67% zegt verkopen 3 stemmen
Vopak 50% zegt kopen 4 stemmen

Gerelateerd

HAL Trust

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Vopak Koninklijke

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare