Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Proximus ruilt Huawei in voor Nokia en Ericsson

BRUSSEL (AFN/BELGA) - De Belgische telecomoperator Proximus gaat zijn snelle mobiele 5G-internet uitrollen met de hulp van het Finse Nokia en het Zweedse Ericsson. Daarmee wordt afscheid genomen van de huidige Chinese leverancier Huawei. Volgens Proximus speelde de druk vanuit de autoriteiten om Chinese technologie uit de kritieke 5G-infrastructuur te weren geen rol bij de beslissing.

De Chinese telecomreus ligt vooral vanuit de Verenigde Staten al geruime tijd onder vuur. De Amerikanen verdenken Huawei van spionage door de Chinese overheid. Verschillende Europese landen werden in het verleden door de VS gewaarschuwd om voor de uitrol van 5G niet in zee te gaan met Huawei.

Lange tijd bleef Proximus Huawei openlijk verdedigen. Zo benadrukte de directie van de telecomoperator vorig jaar nog dat er geen aanwijzingen zijn voor concreet gevaar. Daarbij zou Huawei in vergelijking met de Europese spelers verder zijn op technologisch gebied en ook voordeliger.

Veiligheidsvoorwaarden

Eind juni besliste de Nationale Veiligheidsraad van België om "strenge veiligheidsvoorwaarden" op te leggen aan de toekomstige kritieke 5G-infrastructuur om "niet-wenselijk gebruik te voorkomen". Hoewel de regering de naam Huawei nooit vermeldde, lijkt de maatregel vooral tegen Chinese infrastructuur te zijn gericht.

In juli verklaarde KPN nog dat er geen Huawei-verbod door de Nederlandse overheid wordt verwacht. Het bedrijf gebruikt telecomapparatuur van het Chinese technologieconcern, maar naar eigen zeggen niet in kritieke delen van het netwerk.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
Ericsson B
KPN

Gerelateerd

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. AEX900 9 oktober 2020 13:52
    In China bestaan geen particuliere bedrijven van enig formaat. Dus kunnen die (semi) staatsbedrijven altijd voor de laagste prijs gaan
    Toen de partij het welletjes vond werd Ma van Alibaba gewoon aan de kant gezet.
    Ook ondervinden buitenlandse investeerders steeds meer problemen om iets in China te leveren. Momenteel worden de buitenlandse eigenaren of journalisten geen toegang verleend tot hun eigen bedrijf op basis van (hoera) Corona.
    Brussel wordt eens wakker, of kunnen ze daar niet zonder de leuke/luxe reisjes naar China?
  2. forum rang 4 Red_ 9 oktober 2020 16:48
    quote:

    Windmee schreef op 9 oktober 2020 15:36:

    Wat een onzin allemaal, dit is puur mede mogelijk gemaakt door Trump, sommige landen zijn zo naïef, US is nu nog wereld economie nr. 1 , Trump doet alles aan om dat te behouden, maar dat gaat echt veranderen.
    de grap is dat zowel China als VS één en al gebakken lucht is. Oneindig veel schulden gemaakt sinds de vorige crisis en de balansen van banken zijn alleen maar mooi aan de buitenkant.
    Het vastgoed in China is kunstmatig hoog gewaardeerd en banken zijn vaak eigendom van bedrijven, die verstrengelende belangen hebben. En tja hoe de VS er voor staat hebben we wel gezien tijdens de vorige huizencrisis. Ze staat er nu nog slechter voor, maar we kijken weg alsof alles hosanna is.
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Gerelateerde instrumenten

  1. 57,380
    +0,03% +0,020
  2. 3,415
    -0,61% -0,021

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links