Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Werkloosheid eurozone stabiel ondanks lockdownmaatregelen

LUXEMBURG (ANP) - De werkloosheid in de eurozone is in december ondanks de ingestelde lockdownmaatregelen gelijk gebleven ten opzichte van een maand eerder. Volgens het Europees statistiekbureau Eurostat zat net als in november 8,3 procent van de beroepsbevolking zonder baan. Daarmee kwam het herstel dat sinds de zomer van vorig jaar inzette voorlopig wel ten einde.

Ook in de hele Europese Unie stokte het herstel. Volgens Eurostat zat 7,5 procent van de beroepsbevolking in de landenunie zonder werk. Dat percentage was eveneens gelijk aan november. Op jaarbasis is zowel in de eurozone als in de Europese Unie sprake van een stijging van de werkloosheid. In de eurozone bedroeg de werkloosheid in december 2019 circa 7,4 procent. In de Europese Unie was dit 6,5 procent.

Met name onder jongeren nam de werkloosheid verder toe. In de leeftijdscategorie tot 25 jaar ging de werkloosheid in de eurozone omhoog naar 18,5 procent, van 18,1 procent een maand eerder. In de EU was steeg dit percentage van 17,5 naar 17,8.

Volgens de schattingen van Eurostat zaten in december in de hele EU 16 miljoen mensen zonder werk. Daarvan wonen er 13,7 miljoen in een euroland.

Econoom Bert Colijn van ING benadrukt dat de tweede coronagolf niet echt effect lijkt te hebben op de werkloosheid. Hij wijst er wel op dat de werkloosheid onder jongeren het niveau van de eerste golf nadert. Dat geeft volgens hem aan dat met name mensen met een tijdelijk of flexcontract, waarvan veel jongeren afhankelijk zijn, hard worden geraakt door de crisis.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
  1. kabalebo 1 februari 2021 12:57
    Langzaam gaat het besef indalen en dat begint wanneer de regeringen van de landen in de eurozone langzaam de kraan van het gratis geld gaat dichtdraaien. Een vorm van rekken en erbij blijven, maar het zijn en blijven zachte heelmeesters, bij wie de grijze massa draait op 'hoop, hoop en nog eens hoop. Plotseling zullen ze echter wakker worden. Ja...........en dan ?? !!!
  2. [verwijderd] 1 februari 2021 13:03
    quote:

    kabalebo schreef op 1 februari 2021 12:57:

    Langzaam gaat het besef indalen en dat begint wanneer de regeringen van de landen in de eurozone langzaam de kraan van het gratis geld gaat dichtdraaien. Een vorm van rekken en erbij blijven, maar het zijn en blijven zachte heelmeesters, bij wie de grijze massa draait op 'hoop, hoop en nog eens hoop. Plotseling zullen ze echter wakker worden. Ja...........en dan ?? !!!
    Helemaal met je eens. Daarbij ligt de daadwerkelijke werkloosheid hoger dan Eurostat (ja die EU-gelieerde organisatie die cijfers zo goed mogelijk uit de bus moet laten komen) doet vermoeden. Waarom zou je je officieel als werkloze laten registreren wanneer je toch niets van de overheid ontvangt?.
  3. forum rang 4 StoplossBurner 1 februari 2021 13:30
    De klap komt pas als de boel weer opengaat en daarmee ook de steun wegvalt. Iedereen en zijn moeder komt dat de uitstaande schulden weer innen die niet inbaar blijken, waarna een domino effect in optima forma voorbij zal trekken. Tevens zal voor velen dan blijken dat ze ook teveel steun hebben ontvangen (aangevraagd en gekregen) en dat die rekening er ook nog bijkomt.
  4. [verwijderd] 1 februari 2021 18:26
    Mensen worden in heel europa kunstmatig buiten de werkloosheidscijfers gehouden, maar zitten ondertussen gewoon stil thuis, terwijl de landen zich wéér explosief in de schulden werken. Niets is gratis, die schulden daar zal dus iemand voor op moeten draaien, en waarschijnlijk zijn dat niet dezelfden die nu ervan profiteren.
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links