Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Japan verhoogt de rente voor het eerst sinds 2007

Japan verhoogt de rente voor het eerst sinds 2007
Beeld: ABM Financial News

(ABM FN-Dow Jones) De Bank of Japan heeft na acht jaar afscheid genomen van de negatieve rente. Dit bleek dinsdag uit het nieuwste rentebesluit van de Japanse centrale bank.

Het monetaire besluit betekent dat de kortetermijnrente nu tussen 0 en 0,1 procent uitkomt in plaats van -0,1 procent. Dit besluit werd met een meerderheid van stemmen genomen, met 7 voor en twee bestuursleden die tegen stemden. Het is de eerste renteverhoging in Japan sinds 2007.

De centrale bank wil de inflatie nog altijd naar 2 procent krijgen.

De verwachting is dat die inflatiedoelstelling in de loop van 2024 wordt benaderd met een verwachte 2,2 tot 2,5 procent. 

De BoJ sprak van een gematigd herstel van de Japanse economie, ofschoon er wel sprake is van zwakke plekken. De bank wees dinsdag op met name de onzekere factoren die de buitenlandse economieën parten spelen.

De Japanse arbeidsmarkt blijft krap en de verwachting is dat de lonen dit jaar gestaag oplopen. Vorig jaar stegen de lonen al stevig. 

De dollar steeg na het rentebesluit van de BoJ met 0,8 procent naar 150,38 yen. De Nikkei index steeg met 0,3 procent.

Bron: ABM Financial News


ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
  1. forum rang 7 €URO-Trader 19 maart 2024 07:47
    dus met tegenzin en enkel omdat men geen andere keuze heeft. Met de vergrijzing in Japan gaan de werknemers meer salaris eisen aangezien de kosten van producten navenant gaan oplopen. Indien de inflatie zodanig gaat oplopen gaat men de rente verhogen. De omgekeerde variant van wat men beoogt.
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links