Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Update: lagere omzet en winst voor Kendrion

Update: lagere omzet en winst voor Kendrion
Beeld: Kendrion

(ABM FN-Dow Jones) Kendrion heeft in het derde kwartaal een lagere omzet geboekt en de winst met tientallen procenten zien dalen, terwijl de omstandigheden de komende periode nog niet zullen verbeteren. Dit bleek dinsdag voorbeurs uit de cijfers van de specialist in elektromagneten.

CEO Joep van Beurden zag de activiteiten op het vlak van automotive herstellen nu de vraag stabieler wordt en de marges verbeteren dankzij prijsverhogingen, maar volgens de CEO ook dankzij een betere productmix.

Maar bij de tak waar remmen voor de industrie worden gemaakt, ervoer Kendrion een "significante" marktvertraging, zowel in Duitsland als in China.

"Na een recordomzet in het eerste kwartaal van dit jaar, hebben we de marktomstandigheden gedurende 2023 zien verslechteren", zei Van Beurden, die vooral de winstgevendheid en de kasstroom onder deze omstandigheden wil beschermen.

De Chinese economie blijft volgens Van Beurden "uitdagend". De nieuwe fabriek is inmiddels volledig operationeel en de nieuwe projecten ontwikkelen zich conform planning, aldus de CEO. Die zullen in het vierde kwartaal nog maar minimaal bijdragen, maar in 2024 moet dit enkele miljoenen per kwartaal zijn op groepsniveau.

Ook voor het vierde kwartaal rekent Kendrion op uitdagende omstandigheden, net als in de eerste helft van 2024. "Meer van hetzelfde."

Maar op langere termijn blijft Van Beurden vertrouwen op de groeikansen in bijvoorbeeld elektrificatie en schone energie.

Op korte termijn blijft Kendrion daarom focussen op kostenmanagement en het optimaliseren van het werkkapitaal in combinatie met "verstandige" investeringen. Dat laatste wil zeggen, wel investeren in groei, maar niet noodzakelijke investeringen waar mogelijk uitstellen, zoals bijvoorbeeld onderhoud. Dat kan meestal wel een poosje wachten.

"Werkkapitaal is ook een thema waar we ontzettend op letten", aldus Van Beurden. Dat betekent bijvoorbeeld geen overmatige voorraden aanhouden.

Kendrion mikt tussen 2019 en 2025 op onder meer een autonome groei van 5 procent en een EBITDA van minstens 15 procent in 2025. Het rendement op investeringen moet 25 procent zijn over twee jaar. In 2022 was dit rendement 15,6 procent, net als in 2021.

"Die doelstellingen staan", zei Van Beurden. Maar daarbij maakte de topman wel een voorbehoud. De economie moet dan op een gegeven moment wel weer normaliseren, en dus niet nog 1,5 jaar zo blijven als die nu is. "Dan wordt het wel heel lastig."

Van Beurden benadrukte in gesprek met ABM Financial News dat de Chinese economie wellicht tegenvalt, maar wel nog altijd met 4 tot 5 procent groeit. En het binnenhalen van nieuwe projecten in China loopt volgens de CEO goed.

Resultaten

Op jaarbasis daalde de omzet in het derde kwartaal met 6 procent naar 124,5 miljoen euro. De genormaliseerde EBITDA daalde van 14,9 miljoen naar 13,1 miljoen euro.

De nettowinst viel zelfs terug met 40 procent van 4,0 naar 2,4 miljoen euro.

Het aandeel Kendrion daalde dinsdagmiddag 4,0 procent tot 11,10 euro.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees over dit aandeel ook

  1. 15 apr Ava Kendrion keurt alle agendapunten goed
  2. 12 apr Verrassende zet Kendrion

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
Kendrion 55% zegt verkopen 11 stemmen

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Kendrion

13,120 26 apr
+0,160 +1,23%
Premium

Verrassende zet Kendrion

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links