Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Wall Street positief in aanloop naar banenrapport

Wall Street positief in aanloop naar banenrapport
Beeld: ABM Financial News

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen zijn donderdag hoger geëindigd. De S&P 500 won 1,0 procent op 4.221,02 punten, de Dow Jones index steeg 0,5 procent op 33.061,57 punten en de Nasdaq sloot 1,3 procent hoger op 13.100,98 punten. 

Amerikaanse beleggers haalden steun uit het nieuws dat het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden vannacht met grote meerderheid instemde met het akkoord dat president Joe Biden en House Speaker Kevin McCarthy afgelopen weekend sloten over een verhoging van het schuldenplafond. De wet moet nu nog door de Senaat.

"De Senaat zal in sessie blijven tot we een wetsvoorstel dat wanbetaling voorkomt naar het bureau van president Biden sturen, we zullen blijven werken tot de klus geklaard is", zei Senaatsleider Chuck Schumer donderdag.

Het wetsvoorstel werd woensdagavond door het Huis goedgekeurd met 314-117 stemmen voor, waardoor Washington op schema blijft om een wanbetaling te voorkomen door de wettelijke leencapaciteit van de federale overheid te verhogen vóór 5 juni.

Op macro-economisch vlak werd bekend dat de werkgelegenheid in de private sector in de VS in mei sterker dan verwacht is toegenomen. Het aantal banen steeg met 278.000, na een stijging van 296.000 in april. Er werd door economen voor mei gerekend op een groei van 180.000 banen.

Vrijdag verschijnt het officiële banenrapport, waarbij wordt gerekend op een banengroei van 190.000, een werkloosheid van 3,5 procent en een loongroei van 4,4 procent.

Het aantal nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de Verenigde Staten steeg afgelopen week met 2.000 gestegen tot 232.000 aanvragen, terwijl de markt rekende op 235.000 aanvragen.

Volgens marktanalist Michael Hewson van CMC Markets is de Amerikaanse arbeidsmarkt nog altijd veerkrachtig.

De arbeidskosten in de Verenigde Staten zijn in het eerste kwartaal veel minder sterk gestegen dan eerder werd gemeld. De kosten stegen op kwartaalbasis met 4,2 procent, terwijl een voorlopig cijfer nog op een stijging van 6,3 procent wees en de markt op 6,0 procent rekende.

Verder is de industrie in de VS in mei gekrompen, bleek uit de inkoopmanagersindexen van S&P Global en ISM. 

"Mei zag een hernieuwde verslechtering van de bedrijfsomstandigheden in de Amerikaanse verwerkende industrie, wat de bezorgdheid over de bredere economische gezondheid en recessierisico's vergroot", aldus econoom Chris Williamson van S&P Global.

De euro/dollar noteerde donderdagavond op 1,0762. De olieprijs steeg 3 procent.

Bedrijfsnieuws

Salesforce sloot ruim 4,5 procent lager. Het Amerikaanse softwarebedrijf boekte het afgelopen kwartaal een hogere winst en omzet, maar de afgegeven outlook stelde licht teleur.

C3.ai verloor 13 procent, nadat de definitieve omzetcijfers gelijk waren aan de voorlopige cijfers van half mei, die de aandelenkoers enorm hadden doen stijgen. C3.ai gaf echter ook een outlook af die iets tekort schoot ten opzichte van de analistenverwachtingen.

Het aandeel Okta daalde bijna 18 procent. De rode cijfers vielen mee, maar de CEO deelde wel zijn zorgen over de verslechterende economie.

Nordstrom won circa 4,5 procent, nadat het warenhuis in het eerste kwartaal de analistentaxaties overtrof. Het concern herhaalde zijn verwachtingen voor het volledige boekjaar. Macy's steeg ruim een procent ondanks een outlookverlaging

Crowdstrike daalde zo'n anderhalf procent. Ook hier schoot de afgegeven outlook wat tekort.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links