Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Wall Street koerst hoger

Wall Street koerst hoger
Beeld: ABM Financial News

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen noteren maandag hoger met nog een paar uur handel te gaan. De S&P 500 wint 0,8 procent op 3.945,09 punten, de Dow Jones index stijgt 1,0 procent op 32.186,61 punten en de Nasdaq noteert 0,2 procent hoger op 11.656,16 punten.

Beleggers reageerden positief nadat het Zwitserse UBS het afgelopen weekeinde een akkoord bereikte om sectorgenoot Credit Suisse over te nemen. UBS stemde er zondag mee in om de noodlijdende bank over te nemen voor circa 3 miljard Zwitserse frank.
 
Op zondag kondigden de Federal Reserve en vijf andere grote centrale banken bovendien aan stappen te ondernemen om ervoor te zorgen dat Amerikaanse dollars gemakkelijk toegankelijk blijven in het mondiale financiële systeem.

"De volatiliteit zal deze week waarschijnlijk aanhouden, terwijl bredere zorgen op de financiële markten waarschijnlijk op de voorgrond zullen blijven staan", aldus ING.

Beleggers wachten ook op het rentebesluit van de Federal Reserve.

"De vrees voor de Amerikaanse bankensector en de economie in het algemeen heeft er zelfs toe geleid dat sommigen suggereren dat de Fed de rente woensdag zal handhaven of zelfs zal verlagen. Een renteverlaging zou een overdreven reactie zijn. Het zou het signaal afgeven dat er een groter probleem is, wat de markten zou kunnen afschrikken", denkt marktanalist Michael Hewson van CMC Markets, die een verhoging van 25 basispunten het meest waarschijnlijk acht.

Op macro-economisch vlak is het maandag rustig. De euro/dollar handelt op 1,0717. Een vat WTI-olie is een half procent goedkoper.

Bedrijfsnieuws

Amazon.com gaat 9.000 extra banen schrappen, nadat het begin dit jaar al bekendmaakte 18.000 banen te schrappen. Het aandeel verliest 2,5 procent.

Flagstar Bank stemde zondag in met de overname van een groot deel van wat ooit Signature Bank was. Vanaf maandag opereren de 40 vestigingen van Signature Bank onder toeziend oog van Flagstar Bank. Aandelen van New York Community Bancorp, het moederbedrijf van Flagstar Bank, stijgen maandag 34 procent.

First Republic Bank verliest 31 procent, nadat S&P Global de regionale geldschieter naar junkstatus degradeerde.

Credit Suisse, dat tevens in de VS is genoteerd, daalt maandag in New York 53 procent. UBS wint 4 procent.

Aandelen van grootbanken als Morgan Stanley, JPMorgan Chase, Citigroup, Goldman Sachs en Bank of America noteren verdeeld.

Foot Locker daalt 6 procent. De schoenenretailer rapporteerde beter dan verwachte resultaten, maar zei een daling van de omzet te voorzien.

Sangamo Therapeutics zei dat Novartis en Biogen de samenwerking en licentieovereenkomsten met het biotechnologiebedrijf hebben beëindigd. Het aandeel noteert 3 procent lager.

Bron: ABM Financial News

Vanaf Beursplein 5 volgt de redactie van ABM Financial News de ontwikkelingen op de beurzen, en de Amsterdamse effectenbeurs in het bijzonder, op de voet. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links