Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Wall Street koerst af op hogere opening

Wall Street koerst af op hogere opening
Beeld: ABM Financial News

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen stevenen donderdag af op een hogere opening. Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteren ruim een half uur voor de openingsbel tot 0,3 procent in het groen.

Daarmee lijken de Amerikaanse aandelenmarkten de opwaartse trend van woensdag voort te zetten.

De notulen van het laatste rentebesluit van de Federal Reserve, die woensdagavond werden gepubliceerd, lieten een toenemende bezorgdheid bij de centrale bankiers over de hoge inflatie zien.

"Toen de Fed voor het laatst bijeenkwam, was de grootste zorg de inflatie; de notulen weerspiegelen dat. Maar in de weken daarna is de kans op een recessie aanzienlijk toegenomen", zei marktanalist Michael Rosen van Angeles Investment.

"Een belangrijk punt uit de notulen is dat de Fed bevestigde dat het de rente kan verhogen met 50 tot 75 basispunten bij de volgende bijeenkomst, maar dat hierin geen rekening is gehouden met de laatste arbeidscijfers." Op vrijdag verschijnen er nieuwe banencijfers. "Als deze data zwak zijn, dan kan dat de verwachtingen van beleggers en handelaren beïnvloeden", aldus marktanalist Naeem Aslam van Avatrade.

Op macro-economisch vlak werd voorbeurs bekend dat het aantal eerste aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de VS vorige week is gestegen met 4.000 aanvragen tot 235.000, terwijl de markt rekende op een kleine daling tot 230.000 aanvragen.

Het Amerikaans handelstekort kwam in mei uit op 85,5 miljard dollar, tegen een tekort van 86,7 miljard dollar in april. De export steeg afgelopen maand met 1,2 procent tot 256 miljard dollar, terwijl de import ook steeg, maar minder hard dan de uitvoer, met 0,6 procent tot 341 miljard dollar.

Later op de dag volgen nog de wekelijkse olievoorraden.    

De euro/dollar noteerde op 1,0188. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,0179 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er een stand van 1,0181 op de borden.

Olie werd donderdag tot 0,2 procent duurder.

Bedrijfsnieuws

Merck voert vergevorderde gesprekken om Seagen over te nemen voor circa 40 miljard dollar. Het aandeel Seagen noteerde voorbeurs 4,3 procent hoger, terwijl Merck vlak noteerde.

Gamestop noteerde voorbeurs 4,9 procent hoger, nadat het bestuur besloot het aandelen op te splitsen. Voor elk aandeel ontvangen aandeelhouders op 21 juni nabeurs vier nieuwe stukken.

American Airlines zal piloten drie keer hun normale loon betalen om vluchten te kunnen laten doorgaan die per ongeluk werden geannuleerd vanwege een computerstoring.

Een faillissementsrechter overweegt een onafhankelijke deskundige aan te stellen voor het evalueren van de massaclaims tegen Johnson & Johnson's vanwege mogelijke kankerrisico's bij het gebruik van babypoeder van het bedrijf. Het aandeel daalde voorbeurs 0,2 procent.

Blackstone investeert 400 miljoen dollar in Xpansiv, een platform waarmee beleggers kunnen handelen in de energietransitie, bijvoorbeeld in CO2-rechten en certificaten voor schone energie. Blackstone steeg voorbeurs 0,6 procent.

Slotstanden
 
De toonaangevende S&P 500 index sloot woensdag 0,4 procent hoger op 3.845,08 punten. De Dow Jones index eindigde 0,2 procent in het groen op 31.037,68 punten en technologiebeurs Nasdaq steeg 0,4 procent tot 11.361,85 punten.

Bron: ABM Financial News

Vanaf Beursplein 5 volgt de redactie van ABM Financial News de ontwikkelingen op de beurzen, en de Amsterdamse effectenbeurs in het bijzonder, op de voet. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links