Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Stevig verlies voor AEX na uitspraken Powell

Stevig verlies voor AEX na uitspraken Powell
Beeld: Euronext

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is vrijdag met een flink verlies gesloten. De AEX index daalde 1,6 procent tot 717,26 punten, terwijl de AMX een verlies van 2,9 procent liet optekenen en voor de AScX een min resteerde van 0,8 procent.

Het Damrak stond vrijdag onder druk, na het fors lagere slot op Wall Street een dag eerder, nadat Fed-voorzitter Jerome Powell zei dat een renteverhoging van 50 basispunten in mei nadrukkelijk op tafel ligt.

Volgens beleggingsadviseur Rein Schutte van Noesis Capital Management is het effect van de woorden van Powell ook vrijdag nog voelbaar. "De markt werd nog maar eens even stevig ingepeperd wat ons te wachten staat", aldus Schutte, die de dag verder samenvat als weinig enerverend. "Ik zit erbij en kijk ernaar", aldus Schutte.

Op macro-economisch vlak werd vrijdag in Europa bekend dat de economie van de eurozone in april iets sterker is gegroeid, ondanks een groeivertraging in de industrie. De inkoopmanagersindex voor de dienstensector steeg naar 57,7 van 55,6 in maart. De index voor de industrie daalde van 56,5 in maart naar 55,3 in april.

Separate indices lieten een verdeeld beeld zien. In Frankrijk trok de groei aan, terwijl deze in Duitsland vertraagde, net als is het Verenigd Koninkrijk.

Tevens werd bekend dat de detailhandelsverkopen in het Verenigd Koninkrijk in maart zijn gedaald met 1,4 procent op maandbasis, wat veel sterker was dan verwacht. 

Gedurende de tweede helft van de handelsdag kwam uit de VS het nieuws dat de economische activiteit in de dienstensector in de VS in april is gedaald, terwijl die in de industrie verder aantrok.

De euro/dollar noteerde op 1,0790. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0837 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,0836 op de borden.

Olie noteerde vrijdag tot 1,6 procent lager.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten slechts twee van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door Prosus met een koerswinst van 1,3 procent. Heineken was de enige andere stijger. Het aandeel won 0,3 procent.

Adyen was met een verlies van 5,0 procent de sterkste daler, ArcelorMittal verloor 4,1 procent en Shell daalde 2,4 procent. ASML daalde 2,2 procent. Eerder in de week won ASML nog flink na publicatie van de kwartaalcijfers.

In de AMX won flitshandelaar Flow Traders 2,5 procent na cijfers. KBC Securities zag voldoende reden om het aandeel op de kooplijst te zetten. Ook ging het koersdoel met een euro omhoog naar 35,00 euro. ABN AMRO verloor liefst 8,0 procent, maar het aandeel noteert ex-dividend.

Fugro won na een kwartaalupdate 0,7 procent. De bodemonderzoeker heeft volgens Degroof Petercam een sterk eerste kwartaal achter de rug en dat biedt zicht op een verder herstel. Daarom verhoogde Degroof het koersdoel van 9,50 naar 14,50 bij een ongewijzigd Houden advies.

Beter Bed daalde 1,0 procent na een kwartaalupdate.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 1,2 procent lager op 4.339,48 punten. De Dow Jones index daalde 1,4 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,7 procent in het rood.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
AEX 60% zegt kopen 5 stemmen
AMX 60% zegt kopen 5 stemmen
ASCX 83% zegt kopen 6 stemmen

Gerelateerd

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Gerelateerde instrumenten

  1. AEX 18:05
    887,44
    +0,99% +8,73
  2. AMX 18:05
    923,60
    +0,46% +4,26
  3. ASCX 18:05
    1.173,13
    +0,06% +0,71

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links