Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Federal Reserve en cijferseizoen trekken beleggersaandacht

Federal Reserve en cijferseizoen trekken beleggersaandacht
Beeld: Euronext

(ABM FN-Dow Jones) Komende week komt het cijferseizoen in eigen land verder op gang terwijl de Federal Reserve met een nieuw rentebesluit komt en de macro-agenda verder ook behoorlijk gevuld is.

Maandag beginnen we met een hele reeks aan samengestelde inkoopmanagersindices uit Europese landen alsook Japan en de Verenigde Staten. 

Een dag later staan er ook vooral voorlopende indicatoren op het programma, in de vorm van ondernemersvertrouwen in Duitsland en België, maar ook het Amerikaanse consumentenvertrouwen. 

Zoals steeds is dit eerste cijfer afkomstig van de Conference Board en komt er een tweede van de Universiteit van Michigan op vrijdag. Woensdag staat het Franse consumentenvertrouwen gepland, donderdag het Duitse en vrijdag het Europese.

Inflatie en rente

Woensdag staat in het teken van de Amerikaanse centrale bank. De Federal Reserve komt met een nieuw rentebesluit en vooral de bijhorende commentaren zijn voor beleggers van belang. Nu het laatste inflatiecijfer tot maar liefst 7 procent is opgeklommen klinken de beleidsmakers steeds meer hawkish. 

"We verwachten dat de FOMC de marktverwachting verder zal verankeren dat de rente in maart verhoogd wordt met 25 basispunten", zeiden economen van de Japanse bank Nomura in een voorbeschouwing.

De markt verwacht momenteel al een viertal renteverhogingen voor dit jaar en in maart zou het volledige inkoopprogramma moeten afgerond zijn. Eventueel laat de Fed al in haar kaarten kijken over de toekomstige afbouw van die gigantische balans met opgekocht schuldpapier. 

Een ander element, naast inflatie, waar de Federal Reserve naar kijkt voor het uitstippelen van haar beleid is de arbeidsmarkt. Donderdag komen de wekelijkse steunaanvragen weer naar buiten. 

Die dag staat ook een groeicijfer voor de grootste economie ter wereld gepland. Vrijdag sluiten we de week af met de Franse en Belgische economische groei, de Belgische inflatie alsook de Europese geldhoeveelheid. De persoonlijke inkomens en bestedingen in de VS, met daarbij de PCE kerninflatie die voor de Fed belangrijk is, zal ook met aandacht worden bestudeerd.

Bedrijfscijfers

Het cijferseizoen was vorige week al volop bezig in het buitenland maar komende week staat de agenda pas echt goed vol. 

Maandag zijn er cijfers van Halliburton en IBM. Dinsdag openen Remy Cointreau, 3M, American Express, General Electric, Johnson & Johnson, Lockheed Martin, Verizon, Microsoft en Texas Instruments de boeken. 

Woensdag kijken we in de richting van Abbott Laboratories, AT&T, Boeing, Kimberly-Clark, Intel en Tesla. 

Donderdag wordt erg druk met resultaten van Samsung, Deutsche Bank, SAP, easyJet, Comcast, Mastercard, McDonald’s, Sherwin-Williams, Nucor, Visa en Apple. 

Vrijdag zijn er nog cijfers van UniCredit, Caterpillar, Colgate-Palmolive en Chevron.  

In Nederland is de bedrijfsagenda redelijk gevuld komende week. Philips open maandag de boeken en waarschuwde recent al dat terugroepacties en problemen in de aanvoerketen de resultaten in het vierde kwartaal flink onder druk stonden.

Dinsdag opent NSI de boeken, donderdag RoodMicrotec. Vrijdag is het de beurt aan Signify en WDP. SnowWorld houdt dat een buitengewone aandeelhoudersvergadering.

Bron: ABM Financial News


Vanaf Beursplein 5 volgt de redactie van ABM Financial News de ontwikkelingen op de beurzen, en de Amsterdamse effectenbeurs in het bijzonder, op de voet. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
AEX 60% zegt kopen 15 stemmen
AMX 58% zegt kopen 12 stemmen
ASCX 56% zegt verkopen 9 stemmen

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
 1. forum rang 5 Jelle Trader 23 januari 2022 16:49
  De rente als bepalende factor

  Voor beleggen geldt dat rente, in het bijzonder de hoogte van het 10-jarig staatspapier, de meest bepalende factor is voor het verwacht koersverloop(rendement) van (groei)aandelen. Rentes zijn inmiddels opgelopen door hogere inflatieverwachtingen, anderzijds bewogen rentes lange tijd rond kunstmatig lage niveaus en keren thans terug naar gemiddelde waarden.(mean reversion). De hoogte van inflatie wordt voor een aanzienlijk gedeelte bepaald door de hoogte van energieprijzen. De One Milion Dollar question is of het huidige inflatieniveau tijdelijk is, of wij ons moeten opmaken voor een langere periode van hogere inflatie waardoor er een verwachte opwaartse loon- prijsspiraal op de loer ligt.
  De gestegen energieprijzen zijn momenteel hot. Het ‘Russische vraagstuk’ speelt hierin een belangrijke rol.
  Poetin gebruikt gasleveranties naar het Westen als troefkaart in zijn onderhandelingen. De causaliteit geografische ontwikkeling, energie, inflatie, rente en verloop van financiële markten is hiermee aangetoond. Je zou kunnen veronderstellen dat het verloop en de gevolgen van het ‘Russische vraagstuk’ bepalend wordt voor het toekomstig verloop van de financiële markten.

  Het worden spannende dagen en weken en het Westen kijkt met argusogen naar de zetten van Poetin. Sommigen verwachten in militaire interventie van Rusland, echter de huidige troepensterkte van 100.000 man is hiervoor onvoldoende. Daarnaast spelen de huidige winterse weersomstandigheden ook een rol. Poetin weet maar al te goed dat zo’n tachtig jaar geleden een Duitse invasie in Rusland desastreus is verlopen en uiteindelijk hierdoor is afgebroken. Tot op heden blijft men nog in gesprek met elkaar. Mogelijk geeft Poetin als onderhandelingstactiek en het kopen van tijd komende dagen wat ‘wisselgeld’ retour aan het westen door zijn absurd gestelde eisen bij te stellen, wat een relief rally op de beurzen kan ontketenen. Daarnaast bestaat er een reële mogelijkheid dat dat Rusland niet direct militair ingrijpt, maar via slinkse wijze Russische paladijnen laat infiltreren en laat installeren in de politieke top van Oekraïne. Hierdoor voorkomt hij Westerse sancties, en gasleveranties kunnen doorgang vinden waardoor energieprijzen weer kunnen dalen.
  Het kan dus alle kanten op. De AEX is gevangen in een consolidatie patroon en beweegt tussen grofweg 755 en 770 op de korte termijn.

  Voor technische bevestiging van een neerwaartse doorbraak geldt dat deze minimaal 3% onder het supportlevel (755) moet plaatsvinden. Dus uitschieters van AEX 733 tot 755 / 770 behoren zeker tot de mogelijkheden. Nog een puntje van aandacht, de Amerikaanse 10 jaarrente neigt voor de korte termijn naar toppen, en dalende rentes geeft weer interesse voor aandelen.

  Het wordt weer een interessante week met mooie opportunity’s!

  Bijlage: AEX Chart met dalende wig en horizontale supportline.
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Gerelateerde instrumenten

 1. AEX 10:23
  656,54
  -0,41% -2,69
 2. AMX 10:23
  905,94
  +0,32% +2,85
 3. ASCX 10:08
  1.262,49
  -0,12% -1,56

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links