Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Federal Reserve en cijferseizoen trekken beleggersaandacht

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
 1. forum rang 5 Jelle Trader 23 januari 2022 16:49
  De rente als bepalende factor

  Voor beleggen geldt dat rente, in het bijzonder de hoogte van het 10-jarig staatspapier, de meest bepalende factor is voor het verwacht koersverloop(rendement) van (groei)aandelen. Rentes zijn inmiddels opgelopen door hogere inflatieverwachtingen, anderzijds bewogen rentes lange tijd rond kunstmatig lage niveaus en keren thans terug naar gemiddelde waarden.(mean reversion). De hoogte van inflatie wordt voor een aanzienlijk gedeelte bepaald door de hoogte van energieprijzen. De One Milion Dollar question is of het huidige inflatieniveau tijdelijk is, of wij ons moeten opmaken voor een langere periode van hogere inflatie waardoor er een verwachte opwaartse loon- prijsspiraal op de loer ligt.
  De gestegen energieprijzen zijn momenteel hot. Het ‘Russische vraagstuk’ speelt hierin een belangrijke rol.
  Poetin gebruikt gasleveranties naar het Westen als troefkaart in zijn onderhandelingen. De causaliteit geografische ontwikkeling, energie, inflatie, rente en verloop van financiële markten is hiermee aangetoond. Je zou kunnen veronderstellen dat het verloop en de gevolgen van het ‘Russische vraagstuk’ bepalend wordt voor het toekomstig verloop van de financiële markten.

  Het worden spannende dagen en weken en het Westen kijkt met argusogen naar de zetten van Poetin. Sommigen verwachten in militaire interventie van Rusland, echter de huidige troepensterkte van 100.000 man is hiervoor onvoldoende. Daarnaast spelen de huidige winterse weersomstandigheden ook een rol. Poetin weet maar al te goed dat zo’n tachtig jaar geleden een Duitse invasie in Rusland desastreus is verlopen en uiteindelijk hierdoor is afgebroken. Tot op heden blijft men nog in gesprek met elkaar. Mogelijk geeft Poetin als onderhandelingstactiek en het kopen van tijd komende dagen wat ‘wisselgeld’ retour aan het westen door zijn absurd gestelde eisen bij te stellen, wat een relief rally op de beurzen kan ontketenen. Daarnaast bestaat er een reële mogelijkheid dat dat Rusland niet direct militair ingrijpt, maar via slinkse wijze Russische paladijnen laat infiltreren en laat installeren in de politieke top van Oekraïne. Hierdoor voorkomt hij Westerse sancties, en gasleveranties kunnen doorgang vinden waardoor energieprijzen weer kunnen dalen.
  Het kan dus alle kanten op. De AEX is gevangen in een consolidatie patroon en beweegt tussen grofweg 755 en 770 op de korte termijn.

  Voor technische bevestiging van een neerwaartse doorbraak geldt dat deze minimaal 3% onder het supportlevel (755) moet plaatsvinden. Dus uitschieters van AEX 733 tot 755 / 770 behoren zeker tot de mogelijkheden. Nog een puntje van aandacht, de Amerikaanse 10 jaarrente neigt voor de korte termijn naar toppen, en dalende rentes geeft weer interesse voor aandelen.

  Het wordt weer een interessante week met mooie opportunity’s!

  Bijlage: AEX Chart met dalende wig en horizontale supportline.
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Gerelateerde instrumenten

 1. AEX 05 jul
  644,22
  -2,33% -15,39
 2. AMX 05 jul
  877,40
  -2,20% -19,72
 3. ASCX 05 jul
  1.229,29
  -1,67% -20,82

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links