Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Wall Street hoger gesloten

Wall Street hoger gesloten
Beeld: ABM Financial News

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen zijn vrijdag hoger gesloten.

De toonaangevende S&P 500 index steeg 1,0 procent tot 4.712,02 punten, de Dow Jones index won 0,6 procent op 35.970,99 punten en de Nasdaq sloot 0,7 procent hoger op 15.630,60 punten.

Het zwaartepunt lag vrijdag bij de publicatie van Amerikaanse inflatiecijfers. Uit de data bleek dat de consumentenprijzen in de Verenigde Staten in november opnieuw harder zijn gestegen dan een maand eerder en ook iets harder dan verwacht. De inflatie bedroeg op maandbasis 0,8 procent. Op jaarbasis stegen de consumentenprijzen met 6,8 procent, terwijl werd gerekend op 6,7 procent. De kerninflatie kwam conform de verwachting uit op 4,9 procent.

De data worden als zeer belangrijk beschouwd omdat de cijfers belangrijke inzicht geven over wat de Federal Reserve kan gaan doen tijdens de beleidsvergadering van aanstaande woensdag.

De Federal Reserve komt volgende week twee dagen bijeen, waarna naar verwachting meer details naar buiten zullen komen over hoe zij van plan zijn het obligatie-opkoopprogramma af te bouwen en wanneer zij van plan zijn om de rentetarieven te gaan verhogen. Beleggers vragen zich af of de Amerikaanse centrale bank een sneller einde van de stimuleringsmaatregelen zal suggereren dan momenteel wordt verwacht en hoe zij de inflatie karakteriseren.

Volgens marktanalist Michael Hewson van CMC Markets schat de markt het vooruitzicht van een verdubbeling van de eerder aangekondigde tapering in, en elk getal dat volgende week op een groter bedrag wijst, kan volgens hem schokken in de markt veroorzaken. Tijdens het besluit van vorige maand kondigde de Amerikaanse centrale bank aan zijn opkoopprogramma terug te schroeven met 10 miljard dollar aan Amerikaanse treasuries en 5 miljard dollar aan door hypotheek gedekte effecten.

Op macro-economisch vlak werd tevens bekend dat het vertrouwen van Amerikaanse consumenten in de economie in december is gestegen. De index voor het consumentenvertrouwen steeg van 67,4 eind november naar 70,4. 

De euro/dollar noteerde op 1,1313. Bij aanvang van de handelsdag in New York bewoog het muntpaar nog op 1,1282 en rond het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,1292 op de borden. 

Een januarifuture voor een vat ruwe olie sloot vrijdag 1,0 procent, ofwel 0,73 dollar, hoger op 71,67 dollar op de New York Mercantile Exchange. Op weekbasis sloot de olieprijs ruim 8,0 procent hoger.
    
Maandag staan in de Verenigde Staten geen publicaties geagendeerd. OPEC publiceert maandag wel zijn maandrapport.

Bedrijfsnieuws

Oracle heeft in het afgelopen kwartaal een hogere omzet geboekt, terwijl de winst negatief werd beïnvloed door een geschil met de voormalig CEO. Dat bleek donderdag nabeurs uit de kwartaalcijfers van het Amerikaanse softwarebedrijf. Aangepast was de winst wel beter dan verwacht. Het aandeel steeg bijna 16,0 procent.

CEO Elon Musk van Tesla heeft nog eens voor krap 1 miljard dollar aan Tesla-aandelen verkocht. Dit bleek uit documenten die donderdag werden ingediend bij de Securities and Exchanges Commission. Het aandeel steeg ongeveer 1,4 procent.

Broadcom heeft het afgelopen kwartaal en in heel zijn gebroken boekjaar 2021 sterke resultaten behaald. Ook dit bleek donderdag nabeurs uit de resultaten van de Amerikaanse chip- en softwareproducent. Verder werd het kwartaaldividend verhoogd en kondigde Broadcom een aandeleninkoopprogramma aan dat kan oplopen tot 10 miljard dollar. Het aandeel won ruim 8,0 procent.

Costco Wholesale heeft in het eerste kwartaal van zijn lopende boekjaar gemengde resultaten behaald. De winst was beter dan verwacht, maar de omzet viel wat tegen, net als de vergelijkbare groei. Het aandeel noteerde ruim 6,5 procent hoger.

Kraft Heinz neemt een belang van 85 procent in de Duitse start-up Just Spices. Financiële details werden niet vermeld. Just Spices heeft een jaaromzet van circa 68 miljoen dollar en een portefeuille met meer dan 170 producten. Kraft Heinz steeg bijna 2,0 procent.

Moderna heeft positieve resultaten behaald in een Fase 1 studie met een potentieel griepvaccin. Uit de studie blijkt dat mRNA-1010 het immuunsysteem beschermt tegen alle beoogde griepvarianten, 29 dagen na toediening. Verder is Moderna begonnen met de ontwikkeling van twee andere potentiële griepvaccins en het bedrijf wil een boosterprik ontwikkelen die zou moeten beschermen tegen diverse luchtweginfecties, waaronder griep en het coronavirus. Het aandeel verloor circa 6,0 procent.

Aandelen Peloton daalde ruim 5,0 procent, nadat Credit Suisse het aandeel van de kooplijst haalde.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links