Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Olieprijs maakt flinke duikeling

Olieprijs maakt flinke duikeling
Beeld: ABM Financial News

(ABM FN) De olieprijs is maandag fors gedaald. Op een settlement van 66,42 dollar werd een vat West Texas Intermediate maar liefst 7,5 procent goedkoper. Vorige week verloor de WTI-olieprijs ook al bijna 4 procent.

De forse daling van de olieprijs volgt op een bijeenkomst van OPEC+ afgelopen weekend, waarin een nieuw productieakkoord werd gesloten. Afgesproken is dat vanaf augustus maandelijks de productie met 400.000 vaten olie per dag zal worden verhoogd tot april 2022.

"Daarna zal de productie met 432.000 vaten zelfs iets sneller stijgen als gevolg van het aanpassen van het basisuitgangspunt", merkte energie-econoom Hans van Cleef van ABN AMRO tegen ABM Financial News op. "Dit laatste was de reden voor het mislukken van het eerdere overleg."

De Verenigde Arabische Emiraten hebben nu een hoger productieniveau toegewezen gekregen, van 3,2 naar 3,5 miljoen vaten per dag. Zij wilden 3,8 miljoen vaten. Ook Rusland en Saoedi-Arabië mogen iets meer produceren. "400.000 vaten per dag is iets minder dan de markt initieel hoopte, maar een groter tekort is afgewend", oordeelde Van Cleef.

Meer aanbod, in combinatie met onzekerheid over de vraag nu de deltavariant voor nieuwe coronabeperkingen zorgt, leidt volgens de econoom tot neerwaartse druk op de olieprijs.

"Aangezien speculanten gepositioneerd zijn voor meer prijsstijgingen kan het sluiten van deze longposities ook leiden tot druk op de prijs", voegde Van Cleef toe.

"De rally in grondstoffen is nog niet voorbij, maar het kan even duren voordat deze weer op gang komt", zo voorziet analist Edward Moya van Oanda. "De fundamentals laten zien dat er nog een massale sprong omhoog kan worden gemaakt. Het zal alleen enkele weken duren voordat beleggers minder risicoavers worden."

Volgens de analist is de reactie van beleggers op de OPEC-deal overdreven, omdat het alternatief beduidend slechter was geweest. Vooral Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten konden het niet met elkaar eens worden over de gewenste productieniveaus. Volgens Moya hing er een risico boven de markt dat beide partijen uit het oliekartel zouden stappen en dat OPEC uit elkaar zou vallen. In dat scenario zou er veel meer olie op de markt komen. "De deal neemt deze risico's uit de markt", aldus analist Paul Sankey van Sankey Research. 

ABMFNABM Financial News; info@abmfn.nl; Redactie: +31(0)20 26 28 999.


ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 4 Stephanus1987 19 juli 2021 21:44
    quote:

    suske wiet schreef op 19 juli 2021 21:26:

    Hopelijk is de gekte voorbij van de stijgende grondstoffen en al de rest ?
    Terug een normale economie .
    Vrees dat het daar te laat voor is. Rente is kunstmatig laag, Corona schulden zullen door gecontroleerde inflatie moeten worden verlaagd, en staan aan het begin van de grootste transitie sinds de 2e Wereldoorlog met de nieuwe klimaatdoelen. Dit is nieuwe terrein op heel veel punten, en anderzijds zullen sommige oude wetten altijd blijven gelden.
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links