Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Meer merken betrokken in Chinese katoenrel

Meer merken betrokken in Chinese katoenrel

PEKING (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Steeds meer buitenlandse kledingmerken raken verwikkeld in de controverse over katoen afkomstig uit de Chinese regio Xinjiang, waar veel Oeigoeren in 'heropvoedingskampen' leven. Dat verschillende bedrijven hun zorgen uiten over dwangarbeid in de belangrijke katoenregio, heeft bij Chinezen kwaad bloed gezet.

Op Chinese sociale media riepen mensen elkaar op om producten van bedrijven als H&M, Nike en Adidas niet meer te kopen. Daar kwamen nu de Japanse merken Uniqlo en Muji bij. Ook het Britse luxemerk Burberry, bekend van het ruitjesmotief, raakte een merkambassadeur kwijt. Verder is de iconische kleding van Burberry uit het populaire videospel 'Honor of Kings' geschrapt.

De populaire Chinese acteur Wang Yibo zegde zijn sponsorcontract met Nike eerder al op. Zijn collega Zhou Dongyu volgde dat voorbeeld en scheurde haar contract met Burberry door, omdat het modemerk zich niet duidelijk uitliet over katoen uit Xinjiang. Actrice Ni Ni en boyband ster Wang Yuan, kondigden aan de banden met het merk Uniqlo te verbreken.

Alibaba

De naam van H&M is ondertussen ook niet meer terug te vinden op een belangrijk e-commerceplatform van het Chinese webwinkelconcern Alibaba en ook niet meer op kaarten van Apple en Baidu. De winkels zijn via Google Maps nog wel te vinden. H&M China kwam vanwege de ophef al met een korte verklaring. Daarin benadrukt het bedrijf dat het geen politieke stelling inneemt.

De ophef begon nadat Chinese jongerenorganisaties met boze verklaringen kwamen richting de westerse bedrijven die "valse geruchten" zouden verspreiden, maar ondertussen wel geld verdienen in China. Dat de kwestie nu oplaait is opmerkelijk omdat de westerse bedrijven niet recent lieten weten de banden met katoenproducenten uit Xinjiang te willen verbreken.

Internationale ontwikkelingen

De berichten waar de Chinezen op reageren stonden al langer op de websites van de bedrijven. De acties lijken daarom eerder een reactie op recente internationale ontwikkelingen. Onlangs legden de Europese Unie en de Verenigde Staten China nog sancties op vanwege mensenrechtenschendingen.

China wordt al jaren beschuldigd van het onderdrukken van de Oeigoerse moslimminderheid in Xinjiang. Oeigoeren worden in kampen opgesloten, gemarteld en gesteriliseerd en moeten dwangarbeid verrichten, zeggen mensenrechtenactivisten en experts van onder meer de Verenigde Naties. De regering in Peking ontkent dat te doen en stelt dat extremistische en terroristische Oeigoeren in kampen worden heropgevoed.

Lees over dit aandeel ook

  1. 21 mrt Nike ziet omzet stijgen, maar winst dalen
  2. 16 feb Nike schrapt 1.700 banen

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
Nike

Gerelateerd

Reacties

31 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. D_invest 26 maart 2021 09:07
    quote:

    HedgeFun schreef op 26 maart 2021 09:01:

    Zo hypocriet die chinezen, zouden ze zelf niet weten wat daar aan de hand is?
    Ik denk dat het west niet beseffen. Het is juist dat zij hypocriet zijn. We luisten allemaal naar Amerika, en weten we Irak nog? Waar zijn die massa vernitigingswapens? Hoeveel levens aan beiden kanten hebben ze daar niet vernietigd om hun eigen olie agenda door te drukken?

    Wat heeft China Nederlanders aangedaan? Wat heeft China Amerika aangedaan?

    Ik zie hetzelfde weer gebeuren want als China het stokje gaat overnemen, dan is Uncle Sam failliet.

    Geloofwaardigheid van USA is al lang niet meer. Alleen lezen mensen nog hun nieuws en geloven alles nog wat ze schrijven.

    PS we moeten ook niet vergeten dat Amerika Europa ook wilt onderdrukken, door allerlei sancties op te leggen zogenaamd uit politiek overwegingen.

    Wat mij betreft, moet Europe wakker worden en het stokje overnemen van USA. Prima uitkomst. Alleen tsja onze zuiderburen...
  2. Blenheim 26 maart 2021 09:08
    Interessanter dan de daadwerkelijke rel is de houding van China hierin. Het land laat zich de les niet meer lezen. Dat zag je ook bij die diplomatieke rel met de Amerikanen vorige week. In het verleden deed China er het zwijgen toe, nu niet meer. Het claimt zijn plek op het wereldtoneel nadat zij die plek stukje bij beetje heeft ingenomen.
  3. Domendommer 26 maart 2021 09:55
    quote:

    HedgeFun schreef op 26 maart 2021 09:01:

    Zo hypocriet die chinezen, zouden ze zelf niet weten wat daar aan de hand is?
    Een duidelijk Nee,
    en de andere helft wil het niet weten.

    Dat heeft te maken met een niet vrije pers en een continue propagande die over je heen komt.

    En, niet objectieve pers zie je overal want objectieve pers is vrijwel onmogelijk.

    naja...
  4. D_invest 26 maart 2021 10:20
    quote:

    Vanoranje schreef op 26 maart 2021 10:13:

    Denk dat het Chinese volk stevig wordt beïnvloed door de gestuurde media en propaganda daar.
    Nederland ook hoor. Via betaalde Influencers bijvoorbeeld of door alles van Reuters to kopieren..... uiteindelijk zijn heel veel dingen hetzelfde tussen west en oost, alleen de uitwerking is iets anders.
  5. [verwijderd] 26 maart 2021 10:31
    Nederland slaat de plank mis, door naar China te wijzen.
    China laat zich niks meer wijsmaken door al die beterweters. Maar wie is Nederland om daar op te wijzen.

    Is Nederland niet dat land van de slavenhandel en eeuwen uitbuiten van kolonien. Nederland heeft nooit een schadevergoeding voor al zijn misdrijven betaald, dus handel eerst je eigen verleden netjes af , zou ik zeggen.

    Amerika kreeg de wind van voren......wat een afgang voor Jo Biden. Toen ze over mensenrechten begonnen werden ze door de Chinezen uitgelachen, want was het niet Jo Biden, die zelf in de verkiezingen vertelden dat zwarte Amerikanen gediscrimineert worden en door de politie vermoord worden.....en dan naar ander wijzen.....he...Jo...los je eigen problemen eerst op.

    Daarbij als je grote problemen wil aanpakken, werkt dat meestal niet met de regels der democratie. China is zeer slagaardig en lost problemen grondig op, dat zit in de Chinese geest. In Nederland is het ondenkbaar om bv een ex-IS ganger op te sluiten, want ja er is onvoldoende bewijs of dat mag niet van de privacywet. Geestelijk gestoorden lopen hier vrij rond, wachten tot de bom knalt.

    Daarbij krijgen slachtoffers en nabestaanden van terreuraanslagen en misdaden geen cent schadevergoeding van de Nederlandse overheid, bizaar, omdat de familie van de daders, keurig en netjes een uitkering ontvangt....echt bizaar...onvoorstelbaar en dan naar andere wijzen!

    China treedt liever preventief op, dat is duidelijk. Ofschoon dat onmensenlijk lijkt en ook anders kan.
    Maar laat ieder zijn eigen fouten maken en oplossen. De westerse wereld is wel de laatse die iets mag zegen , gezien ons verleden.
  6. anton128 26 maart 2021 10:56
    Dit is dus een reactie van een Chinese Trol. Onzin uitkramen en nog in verschrikkelijk krom Nederlands ook! Chinezen hebben veel van de slechte gewoonten van Putin en z'n trollenleger overgenomen. Wees gewaarschuwd voor de totailitaire communistische Chinezen van Xi Jinping, die zichzelf de status van MAO heeft toegekend.
  7. forum rang 7 jowi 26 maart 2021 11:27
    NL moet eerst naar zich zelf kijken i.p.v. naar China en Qatar.

    Volgens mij worden er in NL grote groepen arbeidsmigranten uitgebuit!!!

    Ook kan NL wat van de Chinezen leren. Volgens mij heeft China geen tot weinig aanslagen
    gepleegd door geradicaliseerde moslims (Oeigoeren zijn toch moslims!!).

    NL kan zich beter druk maken over christenen die in moslimlanden worden vervolgd en op onmenselijke wijze worden vermoord.
  8. D_invest 26 maart 2021 11:28
    quote:

    anton128 schreef op 26 maart 2021 10:56:

    Dit is dus een reactie van een Chinese Trol. Onzin uitkramen en nog in verschrikkelijk krom Nederlands ook! Chinezen hebben veel van de slechte gewoonten van Putin en z'n trollenleger overgenomen. Wees gewaarschuwd voor de totailitaire communistische Chinezen van Xi Jinping, die zichzelf de status van MAO heeft toegekend.
    Ik detecteer hier ook een trol.
  9. [verwijderd] 26 maart 2021 11:40
    Het betalen voor misdrijven uit het verleden staat al jaren op de agenda, maar alsnog geen cent. De ABC eilanden zijn decennia bezig met het claimen hiervoor. Dit speelt in het heden........MacVersie.....
    Zolang we niet afrekenen met ons eigen verleden, maar blijven ontkennen en ontwijken is het ronduit hypocriet om de beterweter uit te hangen.
    Altijd maar denken, dat we beter zijn als andere en een hogere moraal hebben als een ander, bah, hou op met die arrogantie.
    Als voorbeeld de aanpak van drugshandel op de Filippijnen (en China), waar ik zelf regelmatig vertoef net als in China. Nederland maar piepen en blazen, en de Filippijnen bekritiseren.
    Die is keihard en meedogenloos, hierin worden de mensenrechten van de criminelen overboord gegooit, maar de bevolking steunt die aanpak volledig.
    Geloof mij je kunt drugshandel niet oplossen met democratische regels en privacywetten, dat gaat nooit werken. Bikkelhard en zonder aanziens des persoon, dat werkt veel beter.
    Ik kan rustig dag en nacht veilig over straat lopen, met uitzondering van het zuiden des lands.
    Een enorme vooruitgang en dat heeft ook zeer positieve gevolgen voor de economie en welvaart, die stijgen enorm, proficiat President Duterte, U bent de beste leider ter wereld.
    U komt op voor de gewone burger, U beschermt de gewone burger.....Laat Nederlandse politici daar maar iets van leren. Nederland is nummer een in drugshandel, het afvoerputje van Europa. Slapjanusen en huilenbalken zijn het. Overigens betaal ik nog steeds belastingen in Nederland, omdat ik niet mag emigreren van de fiscus....over mensenrechten gesproken, .de Nederlandse belastingdictatuur.......en maar wijzen naar anderen.
  10. Pavlov44 26 maart 2021 11:55
    Toch een hoop pro-China reacties altijd, "goed dat China van zich afbijt!", "Het westen is ook geen lievertje hoor!". Ik heb die periode ook een tijd doorgemaakt. Het is evenwel niet de juiste reactie. De hypocrisie speelt zich absoluut van beide kanten af. Dat H&M, Nike nu het deksel op de neus krijgen voor jarenlang laf beleid, heulen met de Chinezen, dat is niet meer dan terecht. Wat dat betreft kan ik de reacties in China begrijpen. Feit blijft echter wel dat de Chinezen geen idee hebben van wat er in Xinjiang gebeurt, of typisch op z'n Chinees de kop daarover in het zand steken. Je hoeft je als Chinees nog niet eens uit te spreken, als jij uberhaupt ook maar vragen durft te stellen over wat er daar gebeurt, dan loop je grote kans op schade aan je persoonlijke leven en carriere. Zo werkt het daar. Ik herken ook o zo goed de belachelijke publieke verontwaardiging die nu weer in China is uitgebroken onder celebrities. Die roepen om het hardst dat ze alle contacten met Westerse bedrijven verbreken. Waarom? Omdat ze weten dat die de juiste stap is voor hun carriere, "the Communist Party is pleased". Chinezen zijn egoistisch genoeg om uberhaupt geen moer te geven om wat er zich daar afspeelt, alles voor het eigenbelang, binnen de kaders van het communistische systeem. Het is terecht dat het Westen breekt met dit land. Het is ook het goed recht van China om te breken met Westerse bedrijven. Je moet dat niet als verlies zien. Westerse bedrijven zijn nu al 3 decennia lang voorgelogen over eerlijke markttoegang, die er nooit zal komen. Trouwens, je moet je niet vergissen wie de sterkste kaarten in handen heeft. Leven in een land zonder vrijheid is leuk als je kunt patsen met allerlei Westers spul dat anderen niet kunnen betalen omdat ze geen connecties met de communisten hebben. Op het moment dat de kinderen van rijke communisten geen Burberry shawltjes en Prada handtasjes meer kunnen kopen dan is het heel snel afgelopen met de pret.
31 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links