Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

'Shell ook aansprakelijk als sabotage oorzaak is van olielek'

'Shell ook aansprakelijk als sabotage oorzaak is van olielek'

DEN HAAG (AFN) - Zelfs als ernstige olievervuiling in de Nigerdelta zou zijn veroorzaakt door saboteurs van pijpleidingen, dan nog is Shell verantwoordelijk voor de schade. Dat betoogde advocaat Channa Samkalden donderdag voor het gerechtshof in Den Haag. Het is aan Shell om aan te tonen dat het genoeg heeft gedaan om schade te voorkomen en om de gevolgen van lekkages zoveel mogelijk te beperken, zei Samkalden namens Milieudefensie en vier Nigeriaanse eisers. Zij zeggen ernstige schade te hebben opgelopen.

Door diverse olielekkages raakten hun leefomgeving, gronden en visvijvers vervuild. Ze eisen onder meer dat Shell de vervuiling opruimt en hun schade compenseert.

Volgens de eisers voldeden de pijpleidingen en installaties van Shell waar het in de zaak om draait "volstrekt niet" aan de normen van deze tijd. Daarmee heeft het bedrijf haar zorgplicht geschonden en is het nalatig geweest, vindt Samkalden. "De pijpleidingen behoren tot de oudste van Nigeria", aldus de advocaat.

Olievervuiling

Ze noemde diverse technische middelen die Shell had kunnen inzetten om olievervuiling te voorkomen, zoals detectiesystemen en noodkleppen waarmee de oliestroom snel kan worden stilgelegd wanneer iets misgaat. "Een adequaat detectiesysteem had Shell in staat gesteld om de lekkages op te merken voordat de vervuiling fenomenale proporties had aangenomen", aldus de advocaat. "Als Shell elementaire normen had gerespecteerd, dan had de olie het land van mijn cliënten niet bereikt."

Samkalden maakte de vergelijking met "een arts die zich niet aan protocollen houdt, waarna de patiënt overlijdt". Daarnaast haalde ze diverse uitspraken van Nigeriaanse rechters aan om te laten zien dat volgens het Nigeriaanse recht de bewijslast bij Shell ligt. Wanneer zich lekkages voordoen, zal het bedrijf volgens haar moeten aantonen dat het niet nalatig is geweest.

Niet genoeg gedaan

De vier Nigerianen en Milieudefensie vinden verder dat Shell bij lange na niet genoeg heeft gedaan om vervuiling op te ruimen. Het bedrijf stelt dit standaard wel te doen. "Ongeacht de oorzaak, ruimen we altijd op en saneren we ook altijd", liet het Nigeriaanse dochterbedrijf van Shell voor de zitting weten.

De advocaat van de eisers liet onder meer beelden zien van olie die uit een leiding spoot. Verder was ook een man te zien die zijn handen in het water stak en ze besmeurd met olie weer naar boven haalde. Volgens Samkalden is het onderzoek naar olielekkages gebrekkig en is informatie die Shell Nigeria over saneringen heeft verstrekt onbetrouwbaar. Zo zou vele malen meer olie zijn gelekt dan het bedrijf erkent.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
SHELL PLC

Gerelateerd

Reacties

25 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. toontjeavanti 8 oktober 2020 14:33
  quote:

  pietje-2005 schreef op 8 oktober 2020 14:13:

  Die lekkages werden toch hoofdzakelijk veroorzaakt door dieven ?
  Lokale mensen die goedkope olie wilden stelen, en zo die ellende veroorzaakten.

  Ja, en die zelfde mensen willen nu Shell een poot uitdraaien, voor hun geldt wie rijk is : geld afpakken!

 2. real123 8 oktober 2020 15:35
  quote:

  Inkopertje1971 schreef op 8 oktober 2020 15:04:

  Echt walgelijk dat die corrupte Nigerianen serieus genomen worden in deze zaak. Ik ken insiders die plaatselijk gewerkt hebben daar. De Nigerianen hebben zelf de leidingen gesaboteerd om olie te jatten. En nu ook nog eens Shell aanklagen. Bah, geen woorden voor dat tuig!
  geloof je het zelf?
 3. ChefInkoop 8 oktober 2020 15:54
  quote:

  real123 schreef op 8 oktober 2020 15:35:

  [...]

  geloof je het zelf?

  Jij gelooft die arme Nigerianen :-) Doe mij even jouw mail adres. Als ik weer eens mail krijg van een Nigeriaanse prins die mij een fortuin nalaat nadat ik 500 euro naar hem heb overgemaakt stuur ik hem door naar jou...
 4. Moker88 8 oktober 2020 18:04
  quote:

  toontjeavanti schreef op 8 oktober 2020 14:33:

  [...]

  Ja, en die zelfde mensen willen nu Shell een poot uitdraaien, voor hun geldt wie rijk is : geld afpakken!

  Wist Shell dan niet dat ze in Nigeria zaten? Hadden ze vooraf moeten bedenken en daar moeten wegblijven. Maar boeven doen juist graag zaken in boevenlanden. Vraag je het mij, dan roepen ze dit soort gedoe gewoon over zichzelf af. Ook voor Shell is het pakken wat je pakken kan.
 5. forum rang 4 Turbocharger 8 oktober 2020 18:26
  Als de Nigerianen de oliepijpleiding niet vernield hadden om olie te jatten was er nu geen sprake van olievervuiling in Nigeria.

  Nigerianen zijn meesters in vieze zaakjes. Denk aan handel in Europa gestolen auto's tot oplichting via internet.

  Voor dat laatste moet je wel erg dom zijn om er in te trappen, maar er zijn nu eenaal mensen op dewereld, ook in Europa die niet zo slim zijn.

  Net als Nigerianen die met een bijl een oliepijpleiding stuk slaan om 5 jerrycans olie te jatten en vervolgens tienduizenden liters olie de natuur in laten stromen.

  En Greenpeace zag dat het goed was en huirde mevrouw Samkalden in om Shell de schuld te geven van dehebzucht en kortzichtigheid van Migeriaanse criminelen.
 6. forum rang 6 jonas 8 oktober 2020 19:39
  Nou Moker 88 dan valt dus om te beginnen Rusland, China, Afrika, Zuid Amerika ook al af. Heb je nog suggesties waar Shell dan wel zaken mag doen van je?

  Kan Shell zich dan maar meteen niet helemaal niet opheffen ? En ja Moker zeg dat dan dan!

  "Wist Shell dan niet dat ze in Nigeria zaten? Hadden ze vooraf moeten bedenken en daar moeten wegblijven. Maar boeven doen juist graag zaken in boevenlanden. Vraag je het mij, dan roepen ze dit soort gedoe gewoon over zichzelf af. Ook voor Shell is het pakken wat je pakken kan."

  Groet, Jonas
25 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

SHELL PLC

31,095 09:26
-0,055 -0,18%
Premium

Shell verwent zijn aandeelhouders

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Ontdek IEX Premium

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links