Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Lagarde: meer visie ECB nodig voor effecten klimaatverandering

STRAATSBURG (AFN) - De centrale banken moeten meer oog hebben voor de effecten en risico’s van klimaatverandering en de overgang naar een klimaatneutrale economie. Ze moeten onderdeel worden van economische analyses en prognoses, om te beoordelen hoe de transitie wordt weerstaan, zei ECB-president Christine Lagarde in het Europees Parlement.

Het was voor het eerst dat de Française voor de plenaire zitting als baas van de Europese Centrale Bank verscheen. De bank is vorige maand een grootschalige evaluatie van zijn monetaire beleid begonnen dat eind dit jaar moet zijn afgerond. Wereldomvattende onderwerpen als klimaatverandering en digitalisering van de maatschappij zouden in de toekomst een belangrijke rol kunnen spelen in het beleid van de ECB, naast de traditionele taak van het bewaken van prijsstabiliteit, zei ze kort na haar aantreden vorig jaar.

"Klimaatverandering en digitalisering zullen ons leven beïnvloeden, of we er nou klaar voor zijn of niet", aldus Lagarde in Straatsburg. "Daarom onderzoekt de ECB of digitale valuta in de praktijk werken en of ze een duidelijk doel voor het publiek kunnen dienen. Ook moeten we stappen nemen met betrekking tot klimaatverandering. De effecten van digitalisering en klimaatverandering hebben gevolgen voor het kader waarbinnen centrale banken werken."

Volgens haar "beweegt" de ECB zelf al. Zo is de bank voor het pensioenplan voor het personeel omgeschakeld naar duurzamere investeringen. "Ook onderzoeken we wat we nog meer kunnen doen in onze markttransacties."

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

35 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 6 pietje-2005 11 februari 2020 16:55
    Gooit weer een balletje op, om een klimaatsmoes-vrijbrief te krijgen voor allerlei chantage-praktijken jegens (betalende) lidstaten, zodat er weer veel geld van (noordelijke) belastingbetalers naar het zuiden kan vloeien.
    Neem ook aan dat er een aparte afdeling gemaakt wordt, om wat uitgerangeerde politieke vrinden aan een baan te helpen, waarvoor geen kennis nodig is en waarvoor tenslotte nooit verantwoording hoeft te worden afgelegd.
    Het ligt altijd aan het klimaat, toch?
    Heeft de mens mooi niets mee te maken, tenminste niet iets wat echt ertoe doet, denk ik.
  2. luuk4 11 februari 2020 17:08
    quote:

    Crockett schreef op 11 februari 2020 16:53:

    [...]

    en een USA president roept dat het coronaavirus in APRIL wel opgelost zal zijn , want dan is het warmer :)
    Ja ach Trump is wel vaker belachelijk gemaakt.Die begon 3 jaar geleden over shithole Zweden dat begint al aardig uit te komen lol
  3. forum rang 4 Machiavelli 11 februari 2020 17:16
    quote:

    Crockett schreef op 11 februari 2020 16:53:

    [...]

    en een USA president roept dat het coronaavirus in APRIL wel opgelost zal zijn , want dan is het warmer :)
    Hij zei erbij "waarschijnlijk" maar als je de kudde volgt in de MSM dan kan je ook niet beter weten!
    En het klimaat is de nieuwe melkkoe voor de graaiers/elite veulk!
  4. [verwijderd] 11 februari 2020 17:17
    Het is hier al weken, nee maanden, een graadje of 25 in Andalusië in de winter, laat die euro"s maar komen hoor, hebben de aan het strand liggende expats hard nodig , de Spaanse bankjes ook en de ineenstortende Spaanse economie die moet hervormen. Ik zou die rentes maar eens gaan verhogen, dan komt een goede sanering vanzelf. Klimaaatneutraal, uiteraard voorstander van. ( ps er wordt bij de buren net weer een paar hectare weggespoten over de cherry tomaatjes met Monsanto/Bayer glysophaat ), door de warmte groeit het onkruid te hard. Morgen bij de Appie, in de aanbieding ,verpakt in een plastic bakje. Schoenmaker, hou je bij je leest.
  5. [verwijderd] 11 februari 2020 18:32
    quote:

    het zwaard schreef op 11 februari 2020 18:07:

    Wij hier aan de Costa Blanca hebben al de nodige storm en overstromingen achter de rug .Nu is het de beurt aan Noord -Europa.Zij die nog steeds niet geloven dat er iets mis is met ons klimaat zullen het dan ook voelen.Succes ,jongens.
    Als je wat langer meeloopt op deez' aard herinner je vast 1421 nog wel: de sintelisabethsvloed.
    Toen waren er ook al stormen en overstromingen en was het klimaat nog onbedorven door CO2.
    nl.wikipedia.org/wiki/Sint-Elisabeths...
    We kunnen de CO2-uitstoot naar 0 brengen, maar de natuur/het klimaat kan je niet beteugelen.
  6. [verwijderd] 11 februari 2020 20:27
    quote:

    peter545 schreef op 11 februari 2020 18:51:

    het zwaard, de mens heeft nauwelijks invloed op 't milieu: namelijk 0,5%.
    Als wij héél hard ons best doen (lees: als wij heel veel geld besteden), dan is daar maximaal 0,4% van te maken.
    Opwarming volledig eens ,afval,gif ,bewuste bosbranden niet
  7. peter545 11 februari 2020 20:31
    Als de overheid écht iets aan CO2 wil doen, dan kunnen ze het beste álle dieren en alle mensen uitroeien.
    De reden is zeer simpel: als koeien, varkens en kippen verdwijnen, dan komen er ándere dieren/diertjes terug, die óók CO2 uitstoten.
    Als de mensen uitgeroeid worden, dan is het resultaat idem.

    Dus het beste voor 't milieu is volgens milieuactivisten: gooi stevige kernbommen op aarde.

    Met andere woorden: alle milieu - problemen zijn pure onzin. De aarde is in de eerste plaats bedoeld als woonplaats voor de mens; en ten behoeve van de mens is daar dier en plant.
    Anders gezegd: mens + dier + plant is 'n onlosmakelijke eenheid (in dié volgorde).
    De dieren en planten moeten zich maar aanpassen aan de mens. En dáár zorgt de natuur vol-automatisch aan.
    Wéér anders gezegd: álles in de natuur is ontworpen om te overleven.

    Alleen het plastic is 'n milieu - probleem, maar dát wordt langzaam maar zeker aangepakt.
  8. forum rang 8 het zwaard 11 februari 2020 20:46
    Peter weet het beter.Indien de mens geen of nauwelijks invloed heeft aan de klimaatopwarming wereldwijd,vertel mij dan eens waarom de temperatuur nog nooit zo snel steeg dan heden ?En waarom zouden in godsnaam de dieren en de planten zich moeten aanpassen aan de mens? Heb ook nog nooit iemand horen verklaren(op misschien 'n enkele idioot na) dat met "stevige kernbommen" het milieuprobleem kan opgelost worden.Hoe idioot kan je zijn.
  9. peter545 11 februari 2020 21:16
    @het zwaard, spelingen der natuur. Heeft U ooit wel eens daarvan gehoord?
    Limburg was ooit een zee of oceaan (daarvan getuigen de huidige grotten).
    Vele woestijnen waren ooit oceanen vol met dieren.

    Wikipedia over de kleine ijstijd (@het zwaard, zoek dit 'ns zelf op):
    kleine ijstijd wordt de relatief koude periode bedoeld die duurde van de vijftiende tot en met de negentiende eeuw. Gemiddeld lag de temperatuur in West-Europa zo'n 1 à 2 graden onder de waarden die tegenwoordig worden bereikt. Wereldwijd lagen de gemiddelde temperaturen 0,5 tot 1 graad lager dan tegenwoordig. Met "tegenwoordig" wordt hier de klimatologische periode 1960 tot 1990 bedoeld.
    Van het najaar van 1315 tot de zomer van 1317 regende het vrijwel onafgebroken in het noorden, westen en midden van Europa en mislukten de oogsten. Dit leidde tot een grote hongersnood. Deze hongersnood wordt door sommigen gezien als het begin van de kleine ijstijd. Anderen gaan ervan uit dat de kleine ijstijd rond 1430 begon en tot halverwege de negentiende eeuw voortduurde. Zo bereikten of evenaarden veel gletsjers rond 1850 hun grootste uitbreiding sinds het einde van de laatste ijstijd, het weichselien.

    NA DE LAATSTE GROTE IJSTIJD IS HET KLIMAAT REDELIJK CONTÁNT GEBLEVEN, hoewel er wel veel relatief kleine klimaatschommelingen zoals de kleine ijstijd zijn voorgekomen. Zo werd deze voorafgegaan door het middeleeuws klimaatoptimum, de warmere periode van de vroegste middeleeuwen en het Romeinse klimaatoptimum. Tijdens het middeleeuws klimaatoptimum was het gemiddeld even warm als of nog wat WARMER DAN TEGENWOORDIG. Er groeiden toen bijvoorbeeld wijnranken in Engeland en perziken in Vlaanderen en ook was er toen de kolonisatie van het zuiden van Groenland door de Vikingen (985 - begin 15e eeuw). Tijdens de kleine ijstijd was dit allemaal echter niet meer mogelijk.
35 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links