Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Rode cijfers op beurzen Europa

Rode cijfers op beurzen Europa

AMSTERDAM (AFN) - De Europese aandelenbeurzen stonden vrijdag overwegend in het rood. Na de sterke start van het nieuwe jaar zorgden de oplopende geopolitieke spanningen in het Midden-Oosten voor terughoudendheid op de beursvloeren.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de middaghandel 0,2 procent in de min op 611,51 punten. De MidKap zakte 0,4 procent tot 921,92 punten. Parijs daalde 0,1 procent en Frankfurt raakte 1,1 procent kwijt. Londen was een positieve uitzondering met een plus van 0,1 procent.

De olieprijzen gingen flink omhoog na de luchtaanval van de Verenigde Staten op het vliegveld van de Iraakse hoofdstad Bagdad. Bij de aanval kwam onder andere de hoge Iraanse generaal Qassem Soleimani om. De Iraanse minister Mohammad Javad Zarif van Buitenlandse Zaken heeft de aanval scherp veroordeeld. Een vat Amerikaanse olie kostte 3,6 procent meer op 63,36 dollar. Brentolie werd 3,7 procent duurder op 68,69 dollar per vat.

Shell

Olie- en gasconcern Shell profiteerde van de hogere olieprijzen en voerde de schaarse stijgers aan in de AEX met een plus van 1,5 procent. Tankopslagbedrijf Vopak won 0,9 procent. Ook andere Europese olieproducenten gingen vooruit. In Parijs klom Total 0,9 procent en BP steeg 2,3 procent in Londen. In Milaan klom Eni 1,2 procent, net als Repsol in Madrid.

Hekkensluiter in de AEX was staalconcern ArcelorMittal met een koersverlies van 2,3 procent. Luchtvaartmaatschappijen kampten juist met de hogere brandstofprijzen en de geopolitieke onrust. In de MidKap sloot Air France-KLM de rij met een min van 6,5 procent. In Frankfurt zakte Lufthansa 6,6 procent en easyJet verloor 3,8 procent in Londen. Oliedienstverlener SBM Offshore behoorde tot de kopgroep in de MidKap met een plus van 2,5 procent.

Credit Suisse

In Zürich steeg Credit Suisse 0,3 procent. De Zwitserse bank wil dit jaar voor omgerekend 920 miljoen euro aan eigen aandelen inkopen. In Dublin zakte Ryanair 1,5 procent. De Ierse budgetmaatschappij is pessimistischer geworden over de leverdatum van bestelde Boeing 737 MAX-toestellen. De 737 MAX staat sinds maart wereldwijd aan de grond, na twee dodelijke crashes met het toestel.

De euro noteerde 1,1152 dollar tegen 1,1186 dollar een dag eerder. De goudprijs steeg naar het hoogste niveau in vier maanden tijd.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links