Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Winsten verdampen op beurzen Europa

Winsten verdampen op beurzen Europa

AMSTERDAM (AFN) - De Europese beurzen doken dinsdagmiddag in het rood. Naast de oplopende handelsspanningen tussen Europa en de VS, drukten ook nieuwe prognoses van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) op het sentiment. Het instituut verlaagde zijn groeiverwachtingen voor de wereldeconomie. Beleggers hielden daarnaast de verdere ontwikkelingen rond de brexit in de gaten.

De AEX-index op Beursplein 5 stond kort na de openingsbel op Wall Street 0,4 procent in de min op 560,03 punten. De MidKap verloor 0,2 procent tot 799,58 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs verloren tot 0,8 procent.

Londen daalde 0,5 procent. De Britse premier Theresa May gaat dinsdag op bezoek bij haar Duitse collega Angela Merkel en bij de Franse president Emmanuel Macron. Woensdag is in Brussel een speciale EU-top over de brexit.

Wereldeconomie

Volgens het IMF neemt de wereldeconomie dit jaar duidelijk gas terug. Boosdoener is onder meer de handelsoorlog. Maar ook de economische crises in Argentinië en Turkije spelen een rol, evenals tegenvallende verkopen van de Duitse auto-industrie en de vorig jaar ingezette afbouw van stimuleringsmaatregelen bij centrale banken.

In Amsterdam was AMG (plus 7 procent) een opvallende stijger. De metalenspecialist gaat drie miljoen eigen aandelen inkopen, tot een maximale waarde van 100 miljoen euro.

Airbus

ABN AMRO voerde de stijgers in de AEX aan met een winst van 1 procent. Grootste daler was biotechnologiebedrijf Galapagos met een min van 3,2 procent.

Airbus zakte 2 procent in Parijs. President Trump dreigt met importheffingen op 11 miljard dollar aan goederen uit de EU als reactie op de Europese subsidies voor vliegtuigbouwer Airbus. De tarieven zouden komen bovenop bestaande heffingen op Europees staal en aluminium. Société Générale won 0,2 procent. De Franse bank gaat 1600 banen schrappen, hoofdzakelijk bij zijn zakenbankactiviteiten.

Novartis

De Zwitserse farmaceut Novartis daalde 1,9 procent na de verzelfstandiging van de oogverzorgingstak Alcon.

De euro was 1,1279 dollar waard, tegen 1,1262 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie verloor 0,4 procent tot 64,17 dollar. Brentolie kostte 0,7 procent minder op 70,63 dollar per vat.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

7 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 9 april 2019 17:02

    IMF en WTO...

    Belachelijk... dat ze in leven zijn geroepen.

    Een land voert oorlog tegen China en deze 2 organizaties melden achteraf dat groei minder wordt en ondertussen blijven ze op de achtergrond. Kost handen vol geld, voor wat ?

    AEX heeft de zorgen van 2018, in 4e kw 2018 al ingeprijst.

    We gaan nu naar een situatie dat handelsoorlog zn hoogtepunt heeft bereikt en AEX weer boven 560 kan blijven zweven.

  2. Geschorst en weet niet waarom 9 april 2019 21:21
    quote:

    Dead cat bounce schreef op 9 april 2019 20:59:

    Damp damp
    Valt allemaal mee. We mogen de eerste maanden zeker niet klagen.De beurzen lopen een half jaar vooruit op herstel. De handelsoorlog en Brexit zijn allemaal al in de koersen verwerkt.
7 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links